Gyurkity Péter

Jól teljesít az Intel mobil chipje

A Medfield kódnéven megismert új Atom chipek meglehetősen jó eredményt értek el az első nemhivatalos teszteken, bár - ahogy azt várni lehetett - a fogyasztás terén van mit javítaniuk.

Legutóbb mi is hírt adtunk arról, hogy az Intel - külső források szerint - már le is szállította az első referencia okostelefont és tábla PC-t saját partnereinek, hogy ez utóbbiaknak legyen némi fogalmuk arról, a processzorgyártó miként is képzeli el azon végtermékeket, amelyekben már saját egysége dolgozik. Most az első teszteredményt ismerhetjük meg, amelyben nem is vallott szégyent a Medfield.

A forrás megemlíti, hogy a cég nagyon is komolyan veszi saját berobbanását a hordozható kütyük, azon belül is a két slágertermék szegmensébe, ennek sikere érdekében pedig először is átszervezték a belső felépítést. Az eredmény az eddigi négy mobil üzletág összevonása egyetlen jól elkülöníthető részlegbe, tehát az eddig külön-külön tevékenykedő Mobile Communications, Mobile Wireless, Netbook & Tablet PC és Ultra-Mobility helyett a Mobile and Communications egység dolgozik egyedül a területen. Első fejlesztésük, a 32 nanométeren készülő Medfield chip közvetlen módon száll majd versenybe olyan nagyágyúkkal, mint az Apple A-sorozata, az nVidia Tegra család, a Qualcomm Snapdragon, a Samsung Exynos, vagy éppen a Texas Instruments OMAP processzorai, bár ezek közül egyedül az Exynos készül szintén 32 nanométeren.

A tesztben ezen Medfield chipet eresztették össze Android 3.0 (Honeycomb) alatt a többiekkel, mégpedig a Caffeinemark eredményeit figyelembe véve. A fejlesztés 10500 pontot ért el, miközben a Tegra 2 7500, a Snapdragon MSM8260 8000, az Exynos pedig 8500 ponttal futott be, bár ehhez rögtön hozzáteszik, hogy a Medfield magasabb órajelen dolgozik - a Tegra 3 eredményére pedig továbbra is várnunk kell. A teljesítmény terén tehát nem lehet panasz az Intel üdvöskéjére, az már más kérdés, hogy a fogyasztásban lemarad a vetélytársaktól, hiszen üresjáratban 2,6 wattot, terhelés alatt pedig 3,6 wattot igényel a korai, sorozatgyártás előtti példány, ami kissé magasnak mondható.

Az Intel ez utóbbit szeretné 2, illetve 2,6 wattra lenyomni (utóbbi szám HD-videó lejátszása alatt értendő), ezzel szerintük kellően versenyképes lesz a család.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lmisi #2
    Nagyon erőltetné az Intel az Atomot, de már sokadik bukta ez. Árról egy szó sem esik, mert kb. 3x-annyiba kerül mint az arm-es konkurencia. Hiába no az arm tipusú megvalósításokból sokszor annyi készül mint Intel x86/x64 cuccosból.
    Az Intel csak pc/notebook piacon áll jól/monopolul, csak hát a beágyazott/mobil piac nagyságrendekkel (10X-100X) nagyobb. Így a méretgazdaságosság az arm-nél van, ráadásul gőzerővel fejlesztenek, innovatívabbak az Intelnél. Egyedül a fejlettebb gyártástechnológiájában bízhat az Intel, de ez rendesen megdobja a költségeit akár még középtávon is és valószínűleg nincs is elegendő szabad kapacitása az x86 gyártása mellett ahhoz hogy komoly konkurenciaként lépjen fel a mobiltelefon tablet piacon. Béna egy döntés volt amikor túladott az arm-es üzletágán, azóta sem tud visszatérni a szektorba.
    Mellesleg az Alma is keresi a lehetőségét az Intel chipek pc/notebbookban való kiváltásának, mivel ez egy elég drága alkatrész. Valószínűleg 2 év múlva meg is fogják lépni, akkora lesz arm chipeknek 64 bites támogatása, működő 8-16 maggal. A hab a váltáson meg az hogy a különálló grafikus kártyát is tudják így nyugdíjjazni, ugyanis a beágyazott gpu-k igen jól teljesítenek a mai csúcs tabletekben/telefonokban.
    Ha az alma vált, akkor a maradék pc/noti (linux/bsd/win) vonal is könnyen válthat, dőlhet a zsíros pc x86-os monopólium. Na ettől ideges az Intel.
  • sanyicks #1
    Jól teljesít? Alig 25%-al gyorsabb mint egy mai arm proci, és idleben fogyaszt annyit mint az arm max terhelésen, az jó? Hát nem tudom nekem inkább siralmasnak tűnik.