Gyurkity Péter

Intel okostelefon, Symbian-búcsú

Külső forrás szellőztette meg az Intel első prototípusainak egyes részleteit, amelyekhez szerencsére kép is társult. A Nokia eközben a jelek szerint végleg megszabadul a Symbian márkától, az újabb verzió már nevében sem tartalmazza azt.

Egy internetes portálon bukkant fel az első kép az állítólagos okostelefonról, amely egyelőre referenciakészülékként hordozza magában az Intel kifejezetten mobil szegmensbe szánt processzorát, hogy némi útmutatót nyújtson az érdeklődő gyártóknak. A megoldás nem egyedül futott be, hasonló tábla is társul hozzá.


A prototípus a forrás szerint Android 2.3-ra támaszkodik, valamivel könnyebb az iPhone-hoz képest, ami elsősorban a több műanyag felhasználásának köszönhető (természetesen a külső burkolatban). A rövid beszámolóban arról olvashatunk, hogy a teljesítményre nem lehet panasz, nem okozott gondot a Blu-ray filmet lejátszása, azok kiküldése televízióra, de a webböngészésben sem találtak kivetnivalót.

A referencia tábla PC picit nagyobb kijelzőt kapott, mint az iPad, itt viszont már Android 3.2 dolgozik a szoftveres oldalon. Egyelőre ennyi derült ki a készülékekről, amelyeket a partnereknek szánt a processzorgyártó (hogy legyen némi fogalmuk, miként is képzelik el saját processzoraik jövendőbeli otthonát). Nem ragaszkodnak azonban a dizájnhoz, ezen az egyes cégek sokat változtathatnak, a vezetés pedig abban reménykedik, hogy még 2012 első felében befutnak az első, piacra szánt példányok, immár az új, Medfield kódnevű Atom chipekre támaszkodva.


A Nokia eközben a jelek szerint tovább folytatja a Symbian fokozatos kivezetését. Bár ebben az évben további frissítések jelentek meg a platformhoz, a soron következő Belle verzió már lezárja ezt a sort, hiszen nevében sem fogja tartalmazni a megszokott márkát. Ehelyett egyszerűen Nokia Belle néven jelenik meg, mégpedig valamikor februárban, innentől kezdve minden jelenlegi felhasználó hozzájuthat majd ahhoz.

Eddig három készüléken (Nokia 701, 700 és 603) próbálhattuk ki a frissítést, februártól viszont a Nokia N8, E7, E6, X7, C6-01, C7, valamint a Nokia Oro telefonnal rendelkezők is hozzáférnek majd a szoftverhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • attes #19
    "Mikor mennek már tönkre? Annyira jó volna.Idióta banda."

    Ezt én is így érzem miután jópár éve kényszerből céges nokia-t használok.
    Szinte alig van rajta olyan dolog, amit teljesen jól működne, és olyan is alig, ami ne húzna fel, hogy milyen töketlenül van megoldva.
  • sanyicks #18
    Az olvasásból is nagyon kiöregedtél ;)
  • Vers #17
    linuxra nincs visual studio, sajnosa szovegszerkesztos programozasbol kinoregedtem mar :)

    amugy widi nelkul nincs realtime remote access, es ilyen gep csak jovore lesz
  • kvp #16
    "kepzelj el egy telefont amit otthon radugsz a toltojere, es a telefonon futo windows kiteszi magat a 2 meteres monitorra amin programozhatsz rajzolhatsz , jatszhatsz,"

    Nem ertem ebben mi a jovo? Ma egy atlag android-os telefon kepes erre ha van upnp kepes tv vagy szamitogep a lakasban, ilyeneket gyart pl. a samsung meg a sony is. Bar mindketto viszonylag ritka marka Magyarorszagon. Mondjuk nem windows, hanem android, de nekem semmi bajom a linux-al. (foleg, hogy android alatt megy minden desktop program is, csak fel kell rakni az X-et es emulatorban be lehet boot-olni egy desktop windows-t is) A 3D-s mmoprg-k azert jobban neznek ki egy nagyobb kepernyon.

    Az ok, hogy a windows phone is tudni fogja ezt, de csak a jovoben. Nekem azert jobban megfelel ha most tudja es nem csak az uj windows-os pc-kkel, hanem nagyjabol mindennel amin meg tud jelenni a kep.
  • Vers #15
    sony telefonnal vagizni, plane SE-vel hiszen mar a ceg se letezik, arra a frissitest varhatod ocsem:XD

    na meg a masik az android bruhahahahaah
  • dyra #14
    ":D A végeredmény: most egy SE Xperia Arc S nagyon boldog tulajdonosa vagyok"

    Minden "házasság" így kezdődik. Aztán majd jönnek a problémák. Első körben pár hónap múlva hiába várod majd az aktuális frissítéseket azt az SE cseszik elkészíteni a telóra. A hivatalos indoklás az lesz, hogy az Android új verziója már nem fut rajta. A biztonsági dolgokat nem is részletezem. A fél napig bíró aksi pedig csak hab a tortára.

    Még a haverodnak az N8-ra természetesen lesznek frissítések túrázni is elmehet ugyanis a teló napokig bírja. Ezek mellet hab a tortára, hogy nem lopják el az adatait. Nem mellesleg 25x jobb képeket lő mint a te telód.

    Részvétem neked öcsém :D
  • zedow #13
    Nem tudom mi bajuk egyeseknek a symbiannal, nekem tokeletesen megfelel, stabil, szep es 1 hetig tartja az akku. Ami meg nagyon fontos, nem szivarogtat ki minden szemelyes dolgot mint az android.
  • Narxis #12
    "na es hogy milyen lesz a jovo telefonja, sikerult elkepzelni , vagy segitsek kicsit?"

    Ne, inkább kussolj. Ennyi baromságot még a parlamentben se olvasni/hallani. Eleve amit leírtál az nem is op. rendszer függő.
  • kvp #11
    A sony-ericsson eleg sok android 3-as feature-t belerakott az android 2-es telefonjaiba, ezert is tunnek relative fejlettnek a tobbihez kepest. Arrol nem beszelve, hogy a bongeszo valamivel jobb mint az atlag android-os keszulekeken, meg megy a flash is... A windows phone pedig valamikor a 3. vagy 4. valtozatnal lesz hasonlo szinten, azaz kb. a wp9-10-es verzional. (a 8-as mar jon, tehat haladnak)
  • MR007 #10
    Jó hogy ezt megosztottad velünk. A lényeg hogy az neked bejön. Nekem speciel N8 mellett, helyett, semmi pénzért nem kellene az, de ez szubjektív. Izlések és pofonok.