• lmisi
    #2
    Nagyon erőltetné az Intel az Atomot, de már sokadik bukta ez. Árról egy szó sem esik, mert kb. 3x-annyiba kerül mint az arm-es konkurencia. Hiába no az arm tipusú megvalósításokból sokszor annyi készül mint Intel x86/x64 cuccosból.
    Az Intel csak pc/notebook piacon áll jól/monopolul, csak hát a beágyazott/mobil piac nagyságrendekkel (10X-100X) nagyobb. Így a méretgazdaságosság az arm-nél van, ráadásul gőzerővel fejlesztenek, innovatívabbak az Intelnél. Egyedül a fejlettebb gyártástechnológiájában bízhat az Intel, de ez rendesen megdobja a költségeit akár még középtávon is és valószínűleg nincs is elegendő szabad kapacitása az x86 gyártása mellett ahhoz hogy komoly konkurenciaként lépjen fel a mobiltelefon tablet piacon. Béna egy döntés volt amikor túladott az arm-es üzletágán, azóta sem tud visszatérni a szektorba.
    Mellesleg az Alma is keresi a lehetőségét az Intel chipek pc/notebbookban való kiváltásának, mivel ez egy elég drága alkatrész. Valószínűleg 2 év múlva meg is fogják lépni, akkora lesz arm chipeknek 64 bites támogatása, működő 8-16 maggal. A hab a váltáson meg az hogy a különálló grafikus kártyát is tudják így nyugdíjjazni, ugyanis a beágyazott gpu-k igen jól teljesítenek a mai csúcs tabletekben/telefonokban.
    Ha az alma vált, akkor a maradék pc/noti (linux/bsd/win) vonal is könnyen válthat, dőlhet a zsíros pc x86-os monopólium. Na ettől ideges az Intel.