HENT hírlevél

Egyszerűen kikerülhető a weblapok blokkolása

Az internetszolgáltatók által alkalmazott blokkolási rendszer megkerülésére alkalmas szoftvert fejlesztett a Newzbin2. A felület, amelynek nagy-britanniai blokkolását nemrég rendelte el a bíróság, a szintén blokkolt The Pirate Bay hozzáférését is lehetővé teszi.

A Newzbin2 weboldal, amely engedély nélkül közzétett, szerzői jog által védett tartalmakra mutató linkeket listáz, már az ellene indított brit bírósági per során bejelentette, ha a bíróság elrendeli a blokkolást, "megoldja", hogy a felhasználók továbbra is hozzáférjenek a felülethez. A brit bíróság augusztus elején rendelte el, hogy a helyi BT internetszolgáltató blokkolja előfizetői hozzáférését a kalózoldalnak minősített felülethez. A Newzbin2 pedig rövidesen előállt saját fejlesztésű programjával, amelynek használatával a kalózkodó internetezők a blokkolás ellenére is elérhetik az oldalt - írja a TorrentFreak.


A Newzbin2 képviselői a program elindításakor jelezték, fejleszteni fogják a rendszert, hogy más felületek blokkolását is feloldják ily módon. A kalózok a napokban bejelentették, a fejlesztés eredményeként a több országban blokkolt The Pirate Bay is ismét hozzáférhető. A fejlesztést azt követően hozták nyilvánosságra, hogy a belga bíróság két helyi szolgáltatót is a svéd kalózfelület blokkolására kötelezett.

A jogtulajdonosok sok esetben nem tudnak közvetlenül a jogsértés elkövetői ellen fellépni, ezért a további jogsértések akadályozása érdekében kérik, hogy az internetszolgáltatók technikai korlátokkal akadályozzák a jogsértő felület elérését. Éppen ezért komoly kihívást jelentenek a szerzői jogi jogosultak számára ezek a kifejezetten a blokkolt tartalmakhoz való hozzáférés érdekében kifejlesztett számítógépes programok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laza #7
    Ezeket eddig is meg lehetett nézni. Az IP blokkolás ellen ingyenes külföldi proxyk használata már hosszú évek óta bevett szokás, rengeteg program is lézetik ezek használatához (SockCaps32, Proxifier, stb). Már jó 7-8 évvel ezelőtt is használtam ilyeneket pl a Lineage2 MMO Koreai/Taiwani béta játszásához, ahol az európai IP címek blokkolva voltak :)
  • pasi29uk #6
    Otthon lehet, hogy nem blokkolnak de itt kint már behozták a lemaradást....
  • Wittgen #5
    Ez nekem jó hír, hiszen van egy csomó meccs, amit magyar adó is ad, viszont HD-ben csak külföldi stream van, ott meg tiltják a magyar IP-ket.
  • Rotyoka #4
    gyűlölet keltő oldalak alatt mit értesz?

    Dobj pár linket, de tőlem pedo link is jöhet mert nem hiszem el hogy a csodás államunk bármit is képes blokkolni.
  • atomjani #3
    Gyerekpornó, gyűlöletkeltő oldalakat meg amit a kormány is gondol.
    Az én esetemben tiltva volt az IP címem és mégis sikerült kijátszanom és használni az oldalt.
    Ha egy oldal Magyarországon nem érhető el, az nem akadályozza meg az embert. A jelenlegi ingyenes megoldások segítségével elérjük azt, hogy más ország szerverein keresztül netezzünk.
  • KopaszIsten #2
    Magyarországon milyen oldalakat szoktak tiltani?
  • atomjani #1
    Eddig is ki lehetett kerülni. A Torbrowser alatt is lehet olyan oldalt megnézni, ami Magyarország számára tiltva van.
    Azt hiszik az ilyenek, hogy most találták fel a spanyol viaszt.