Hunter

Óriásgéppel indítana űrrakétákat Paul Allen

Miután a technológia világát meghódította, Paul Allen, a Microsoft társalapítója újabb területet vett célba, a világűrt.

A milliárdos vállalkozó egy új magán űrrepülési kezdeményezést jelentett be a hét elején, amit Stratolaunch Systems névre keresztelt. A cég célja egy légi kilövő platformként funkcionáló hatalmas repülőgép megépítése. A rendszerrel rakományokat, műholdakat, idővel pedig embereket juttatnának el földkörüli pályára. Ha elkészül, ez lesz a történelem legnagyobb repülőgépe, a kérdés csupán az, hogy tényleg megvalósítható-e?


A cég vezetése természetesen határozott igennel válaszol. A hatalmas dupla törzsű gépet - ahogy a képekből sejteni lehet - a kaliforniai Scaled Composites tervezi Burt Rutan vezetésével, teljesen új és már bevált elemek, mint például két Boeing 747-es sugárhajtású részeinek elegyítésével. "Ez nem csupán egy vázlat" - mondta Rutan. "Több száz oldalnyi aprólékosan kidolgozott tervrajzzal rendelkezünk, és már egészen közel állunk a megépíthetőséghez, amint rendelkezésünkre áll a megfelelő méretű szerelőcsarnok"

A gép szárnyfesztávja 117 méter hosszú lesz, ami hosszabb egy futballpályánál. Több mint 544 tonnás súlyával a leszálláshoz egy legalább 3,6 kilométer hosszú kifutópályára lesz szükség, a levegőből történő rakétakilövésnek azonban jelentős előnyei vannak. "Ez a megoldás igen nagy múltra tekinthet vissza" - nyilatkozott Mike Griffin, egykori NASA igazgató, aki maga is részt vesz az új cég munkájában. "Chuck Yaeger óta használunk levegőből ledobott ember repülte rakétagépeket. Ez a megközelítés jelentős működési rugalmasságot biztosít, többek közt csökkentve a hatótávolság követelményeket és az időjárástól való függőséget"


A rakétát az ugyancsak kaliforniai SpaceX biztosítja, ami jelenleg is szoros együttműködésben áll a NASA-val, és a magáncégek közül a legjobb eséllyel pályázik az űrsikló flotta után keletkezett űr részleges betöltésére. A Stratolaunch Systems-nek készülő kétfokozatú rakéta a SpaceX már meglévő rakétaflottáján alapul, az első sorozatot rakomány és műholdak feljuttatásához alakítják ki, majd jönnek az emberi űrrepüléshez is alkalmas változatok, olvasható a SpaceX tájékoztatásában. A rakétát körülbelül 9100 méteres magasságból indítják útjára. Allen szerint légi kilövőrendszerük biztonságosabbá, rugalmasabbá, hatékonyabbá és olcsóbbá teszik a kereskedelmi űrrepüléseket. "Az évtized végére a Stratolauch űrhajót is pályára fog állítani" - mondta.

Allen már a SpaceShipOne tervezésében és megépítésében is együttműködött Rutannal, létrehozva az első magánfinanszírozású járművet, ami eljutott a világűr peremére. A milliárdos a hírek szerint több mint 20 millió dollárt invesztált a projektbe. A mostani tervezet költségeiről nem kívánt számszerű adatokat közzé tenni, csupán annyit árult el, hogy tekintélyes összeget fektetett be, hozzátéve, hogy a kereskedelmi űrrepülés jövőjének előmozdítása megéri az áldozatot.


A gigantikus repülőgépet egy különleges hangárban építik meg, amit a Mojave Légi- és Űrkikötőben állítanak fel, nyilatkozott a cég közleményében. A gép alapvető paraméterein kívül Rutan szinte semmit nem árul el a projektről. "Mivel nagyon korán jelentettük be, úgy vélem nem lenne bölcs dolog kiadni versenytársainknak műszaki számainkat" - nyilatkozott Rutan. "A repülés után közzé kell tegyük, most azonban még nem"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • B0nFire #39
    Az, hogy "sugárhajtómű" mond neked valamit? Vagy a "jet" szó?
  • B0nFire #38
    Eredetileg az űrsiklót is így tervezték indítani, aztán semmi sem lett belőle. Pedig ott is voltak remek koncepciók. Sőt, még akkor pénz is több volt elherdálni való, most meg nincs.
  • Zozo76 #37
    Emlekeztek a H4 Hercules-re? A nyolc legcsavaros motor keves volt hogy fel birja normalisan emelni!

  • Luthero #36
    ÁÁÁÁÁÁ igy http://www.youtube.com/watch?v=It7SQ546xRk
  • Luthero #35
    Igy is lehetne rakétát inditani csak egy nagy gép kell hozzá.
  • kamov #34
    Rutan mögött ott áll a Scaled Composites fő tulajdonosa a Northrop Grumman csoport.
  • kamov #33
    "Ezek szeritnt neked nem esik le, hogy mivel a felhajtóerő tartja fent a gépet a köépre akasztott teher az pont olyan, mintha itt lent a földön alátámasztanál egy gerendát és súlyt lógatnál rá középen... A difi annyi, hogy a szárnyon nem koncentrált a felhajtóerő, hanem eloszoló paramaméterű..."

    Na ezért kell hozzászólás előtt utánanézni a gép paramétereinek. A gép max. felszállótömege kb. 550t, a max. terhelhetősége kb 225t. Ez azt jelenti, hogy a felhajtóerőt termelő szárnyon az egytörzsű elrendezéstől eltérően nem középen egy nagy, hanem 35-37m hosszon elosztva három kisebb teher függ, semmilyen gerenda alátámasztásos példa nem jó ide. A középső szárnyszekció a két félszárny terhelését csökkenti.

    "Akkor ellenőrzid újra, mert a repterek egy komoly részén már a C-5 is gond, az An-124 és 225 meg végképp. Pl. Ferihegyen a fények és a lámák egy részét simán leverné a szárny..."

    Utánanéztem. A gép futónyomtávját úgy alakították ki, hogy a Mojave Airport 40m széles gurulóin tudjon taxizni, és a 70m széles betoncsíkról zajlanak az első repülések...
    Azokat a 80m-es betoncsíkokat kell keresni, ahonnan a rakétaindításra alkalmas kihullási zónával bíró lakatlan területek vagy vízfelületek vannak. Ezzel közép európa legnagyobb része alapból kiesik mindenfajta rakétaindításra. Ami Európában alkalmasági példa lehet az a Heathrow,ahonnan az északi tergerhez lehet kirepülni, vagy a római Fiumicino ahonnan a Földközi tenger felett lehet indítani.

    Az USA keleti part pl. tele van 80m-es betoncsíkokkal, New Yorkban kapásból ott a JFK és a Newark.

    "Mert a törzs alá függesztett teher az miért is olyan egyszerű....?"
    Nem értem mi a problémád? A törzspilonról indítással aerodinamikailag semmi gond, geometriai probléma hogy radikálisan korlátozza az indítható rakéta átmérőjét.


  • COOLancs #32
    Papíron jól mutat, de sosem fog megépülni, ha mégis akkor sem lesz gazdaságos. Egy ilyen gép megépítése egy Boeing vagy Airbus szintű hátteret igényel, és még ugyis kemény feladat. Az A380-at is 10 év alatt hozták össze, akkor Rutan párszázas gárdájának mennyi időbe telne? Az egész 2 dologra emlékeztet: 1. Sealaunch. Szintén kvázi teljesítménynövelő nulladik fokozatnak használták a tengeri platformot. Bejött? Hát nem éppen. 2: Spruce Goose. Megépült, működött. Hazsnálta valaki is? Senki, mert a való életben nem volt praktikai előnye.
  • kvp #31
    Az epito ceg a cikkben emlitett gepnek harom felszallopalyat jelolt ki a sajtotajekoztaton:
    -Kennedy space center
    -Vandenberg air force base
    -Mojave air and space port

    Az elso valoszinuleg a nasa szamara vegzett kuldetesekhez kell, a masodik a legiero szamara, a harmadik pedig a civil megrendeloknek. Mindharom repter eleg nagy a gep szamara.

    Egyebkent a neten van egy lista az ursiklo szamara fenttartott leszallohelyekrol. Ezek jo reszet hasznalhatjak ha szukseges:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Space_Shuttle_landing_sites
  • NEXUS6 #30
    Ez a gép soha nem fog LHBP-re jönni, de még amcsiban se sok helyre megy!

    Ahova meg igen, ott ezek nem jelentenek problémát, vagy az időjárási korlátozás olyanra lesz megadva a gépre, hogy mindezt figyelembe veszik, (oldalszél, látástávolság, felhőalap).
    A reptéri mozgás nagyobb probléma, a gurulók tényleg nem biztos, hogy vannak ilyen szélesek. De erre megint csak igaz az előbbi, oda nem megy a gép!

    Lehet ötletelni, de azért Rutan sem ma kezdte a pályát, hogy ilyen alapvető technikai problémába belegyalogoljon.