HENT hírlevél

Jogkezelőt vásárolt a YouTube

Hatékonyabb jogdíjkezelést remél a YouTube a RightsFlow elnevezésű cég megvásárlásától. A legnagyobb videómegosztó üzemeltetői szerint pontosabban és hatékonyabbak lesznek feloszthatók a jogdíjak a szerzett adatbázisnak köszönhetően.

A PC Mag beszámolója szerint egy jogkezelő megvásárlásával próbálja enyhíteni a YouTube a szerzői jogi visszaélések okán az oldalt rendszeresen érő kritikákat. A hír szerint a közelmúltban megvásárolt RightsFlow jelentős zenei szerzői jogi adatbázissal rendelkezik, amelynek segítségével a videómegosztó üzemeltetői könnyebben azonosítani tudják, mely dal mely kiadóhoz tartozik, így a művek felhasználásáért járó jogdíjakat hatékonyabban tudják kifizetni.

Korábban többször felmerült a probléma, hogy a YouTube-on elhelyezett zenék követése nehézkes, mert az oldal nem rendelkezik kiadói és szerzői központi zenei adatbázissal. Ennek okán egy-egy jelentős videósiker kapcsán is előfordulhatott, hogy komoly fizetési hátralékok jelentkeztek. A RightsFlow adatbázisának segítségével azonban a felhasználás engedélyezése pontosabban és gyorsabban működhet.

A YouTube szerint a cég több tízmillió dollárt fektetett már be tartalommenedzselésbe, azonban ennek ellenére folyamatosak a konfliktusai a jogvédőkkel. A legnagyobb videómegosztó tulajdonosa, a Google is hasonló problémákkal küzd: többek között kénytelen volt elhalasztani saját zeneszolgáltatása, a Google Music elindítását, mivel kétségek merültek fel, hogy a cég tudná kezelni a kalózkodás problémáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!