Berta Sándor

A könyvek megőrzésébe vág az Internet Archívum

Brewster Kahle informatikus az 1990-es évek közepén azzal a céllal alapította meg az Internet Archívumot, hogy lehetőleg minden valaha megjelent honlapot megőrizzen az utókor számára. Most a könyvek megőrzésére összpontosít.

A jelenleg 50 éves Kahle azt tervezi, hogy minden valaha a világon kinyomtatott könyvből szerez egy példányt azért, hogy azokat megőrizhesse az utókornak. A művek megőrzéséről különleges klimatizált konténerek gondoskodnának. Ezek mindegyikében 40 000 alkotást lehetne eltárolni, akár évtizedekre is. Az informatikus gyűjteményében már 500 000 különböző könyv található meg, a konténerekben azonban akár egymillió mű is bőven elférne. Minden raktárba vett dokumentumot kóddal látnak el és pontosan feljegyzik a tárolási helyét.

A projekt rendkívül sok időt vesz igénybe. Elég csak arra gondolni, hogy a Google Books archívumába eddig kereken 130 millió különböző könyvet digitalizált, vagyis az informatikusnak még bőven van munkája. Kahle ugyanakkor nem adja fel könnyen és biztos abban is, hogy gyorsan nem fog tudni sikert elérni. Szépen kényelmesen dolgozik, a rövid távú célja 10 millió könyv elraktározása. Ez a mennyiség megfelelne egy nagy egyetemi könyvtár állományának.

A munkát önkéntesek segítik, akiknek a többsége egy-egy nagy könyvhegy előtt ül, ők katalogizálják a műveket és ők helyezik el utána a konténerekben is. A katalógusban a klasszikus alkotások - például a Moby Dick, A Notre Dame-i toronyőr - éppúgy megtalálhatók, mint a ponyvaregények és az egyéb kiadványok. A program költségeit Kahle adományokból fedezi. A kettő vagy több példányban beérkező könyveket elajándékozzák más projekteknek, így a könyvmegőrző programból más kezdeményezések is profitálnak.

Kahle előző projektje, az Internet Archive egyébként egy virtuális könyvtár, amely kutatóknak, történészeknek, tudósoknak biztosít hozzáférést a digitális formában létező történelmi gyűjteményekhez. Az archívum adományokból tartja fenn magát, 1999 végétől vannak tematikus gyűjteményei, többek között a web úttörőiről, 2001. szeptember 11-ről, a Katarina és a Rita hurrikánokról, valamint a 2004. decemberi ázsiai szökőárról. Az Internet Archive katalógusa szöveges és audioanyagokat, mozgóképeket és szoftvert egyaránt tartalmaz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Barkasfarkas #1
    A helyükben én szakosodnék valamire a könyveken belül, ez így túl általános, és egy soha véget nem érő - így kissé értelmetlennek tűnő - munka.