Berta Sándor

Még gyerekcipőben jár a felhő-technológia

Vint Cerf, az internet kitalálója ugyan alapvetően jó megoldásnak tartja a Cloud Computing technológiát, de egyáltalán nincs elragadtatva a jelenlegi szolgáltatásoktól, mivel azok nem kommunikálnak egymással.

"A számítási felhő technológia jelenleg olyan szakaszban van, mint az internet volt 1973-ban" - jelentette ki Vinton Gray Cerf, akire sokan az internet atyjaként tekintenek és meghatározó szerepe van a világháló fejlődésében. A szakember az adatvédelmi és a biztonsági aggályokat egy újabb felvetéssel is kiegészítette: a számítási felhő szolgáltatásokban egyszer elhelyezett adatokat gyakorlatilag alig, vagy egyáltalán nem lehet újra kiemelni onnan, s akkor a más rendszerekre való másolást még meg sem említette.

A probléma leginkább akkor válik szembetűnővé, ha hatalmas adatmennyiséggel van dolgunk. Cerf egy petabyte adatot említett; ha valaki ennyi információt tárol egy Cloud-szolgáltatónál hamar szembesül azzal, hogy ezeket az információkat már nem tudja mozgatni, vagyis gyakorlatilag lekötötte magát egy adott szolgáltatóhoz. Szerinte rendkívül sokba fog kerülni az adatok visszamásolása egy saját tulajdonú szerverre, hiszen amellett, hogy rengeteg merevlemezre lenne szükség, a sávszélesség is korlátozó tényező. (Bár a winchesterek ára folyamatosan csökken, azonban a számítási felhőben elhelyezett adatok mennyisége még ennél is gyorsabban nő.) S akkor ez még csak a kérdés egyik fele volt, hiszen meg kell vizsgálni azt is, hogy a jelenlegi internethálózaton mennyi időbe telne a felhőben tárolt fájlokat lementeni. Vint Cerf szerint ez a Cloud Computing jelenlegi legnagyobb hátránya.

Ezt kiküszöbölendő mindenképpen szükség lenne az egyes Cloud-ajánlatok között megfelelő kommunikációs szabványokra, hiszen most egyetlen számítási felhő szolgáltatás sem kommunikál a másikkal. Éppen emiatt még az is komoly problémákat jelent, hogy valaki miként vigye át a hozzáférési jogait az egyik rendszerből a másikba. Szerinte hasonlít a helyzet az 1970-es évekre, a TCP kifejlesztése előtti állapotokra. A helyzet azonban súlyosabb, mivel jelenleg egyáltalán nem tűnik úgy, hogy az Apple, a Cisco vagy éppen az IBM meg akarja nyitni a szolgáltatásait mások előtt. Amíg ezt a szituációt nem oldják meg, addig Cerf szerint az egész Cloud-világ semmit sem ér és az internetnek a nyomába sem érhet.

A mostani helyzetet a középkorhoz hasonlította, ahol kis, egymástól elszigetelt államok vannak, és két ilyen terület között az átjárás, a kereskedelem, a kapcsolattartás szinte lehetetlen. Az egyes funkciók csak az adott rendszerben működnek, máshol nem, miként a feltöltött fájlokhoz is csak egy helyen lehet hozzáférni. Így a felhasználó kénytelen egy szolgáltató mellett maradni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lotsopa #8
    Azért örülnénk neki ha távoli erőforrást vehetnénk igénybe a kliens gépünkkel, így jó internet kapcsolattal rendelkezve gyengébb hardver is elegendő lenne, persze nagy forgalom lenne az erőforrások eléréséért, hamar túlterhelhető lenne de ez változhatna ha több lenne. ( nyilván jobb ha több vagy :) )
  • socheater #7
    Maradjon is csak gyerekcipőben... :)
  • Rotyoka #6
    Mivel ez a jövő a p2p vel.
  • lamer the true #5
    Jól nyomja az öreg. Ráadásul tényleg szart sem érnek jelenleg, de a jövőben ha minden jól megy nagyot durranhatnak.
  • harcu #4
    Azért meglesem azt az embert, aki definiálja a cloud szót normálisan. Mert jelenleg annyi a jelentése, hogy internet. Cloud szerver: olyan szerver, amit az interneten keresztül érek el.

  • Komolytalan #3
    És akkor mi van ha az adatok eleve ott jönnek létre? És mi van, ha egy 20ezer fős cég tér át google docs-ra?
  • Sequoyah #2
    Most nem Pistike buliképeiről van szó, hanem vállalati rendszerek, adatok a felhőbe költöztetéséről.
    A vállalati adatok pedig súlyos terabájtokat is foglalhatnak akár.
  • Gerygrey #1
    "Bár a winchesterek ára folyamatosan csökken, azonban a számítási felhőben elhelyezett adatok mennyisége még ennél is gyorsabban nő."

    WTF? Számítási felhőben általában csak Google Docs, Picasa albumok és hasonló dolgokat tárol az ember... Szerintem egy giga adatot is csak egy hardcore júzer tárol ott.