Berta Sándor

Újabb hackertámadásoktól tart a Sony vezetője

Sir Howard Stringer, a japán cég első embere attól tart, hogy a következő években rossz világ köszönt ránk, ezért nem is tudják garantálni, hogy a felhasználók adatai biztonságban lesznek.

A szakember ezt a The Wall Street Journalnak adott interjújában annak ellenére jelentette ki, hogy a PlayStation-hálózatát ért támadás után megerősítették a biztonságot. Az csak később vált ismertté, hogy az akció több Sony-szolgáltatást is érintett. A hatékonyabb biztonsági intézkedések azonban Sir Howard Stringer szerint nem jelentenek feltétlen garanciát az újabb adatlopások elkerülésére. A biztonság javítása ugyanis gyakorlatilag egy soha véget nem érő folyamat és ő nem tudja megmondani, hogy valaha lesz-e valaki 100 százalékos biztonságban.

A Sony első embere kiemelte, hogy arra számít a jövőben is sor kerül hackertámadásokra, amelyek akár a globális pénzügyi rendszerek vagy az áramhálózatok ellen irányulnak majd. "Ez a mostani nem egy szép, új világ, hanem egy ronda, új világ" - nyilatkozta. Kazuo Hirai, a Sony menedzsere azért igyekezett tompítani a nyilatkozatot: "Minden lehetséges és ésszerű dolgot elkövettünk azért, hogy biztosítsuk a rendszer védelmét egy esetleges támadással szemben. Még ha egy támadó képes is lenne megkerülni a biztonsági falat, akkor is további védelmi mechanizmusokkal találná szembe magát, amelyek megakadályozzák, hogy a cég adataihoz hozzáférjen."


Howard Stringer

Stringer leszögezte, hogy még túl korai lenne megbecsülni a rendszerüket ért támadás pénzügyi hatásait, elemzők ugyanakkor 1 milliárd dolláros kárral, illetve költségekkel számolnak. Az Egyesült Államokban több ember is beperelte a konszernt, az érintett felhasználók esetében azonban van egy bökkenő: senki nem tudja bebizonyítani, hogy az eset miatt komoly anyagi kár érte őket. (A bankkártyák cseréjének költségét a cég már most is átvállalta, ráadásul a hatalmas médiavisszhang miatt az elkövetők amúgy sem tudtak volna túladni a több tizmilliós adatbázison.) Hirai azt állította, hogy eddig alig került sor a szolgáltatás visszamondására.

Sir Howard Stringer a Reutersnek adott interjújában megvédte a cég támadás utáni reakcióit: "A legtöbb biztonsági esetet a vállalatok nem is jelentik be. A társaságok 43 százaléka csak egy hónap múlva értesíti a történtekről az érintetteket. Mi ezzel szemben egy héten belül jeleztük a dolgot. S Önök még ezután azt mondják nekem, hogy nem voltunk elég gyorsak?" (Abban, hogy a cégek szinte egyáltalán nem számolnak be az adatvesztésekről egy minapi tanulmány szerint valóban igaza van.)

A vállalat a PlayStationNetwork és a Qriocity szolgáltatások helyreállítását 15-én kezdte meg, és várhatóan a hónap végére fejezik be. A fokozatos helyreállítás országonként történik, kárpótlásul “Welcome Back" csomagokat ajánlanak majd fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nando42 #31
    Persze, most már csak be kéne linkelni ezt a statisztikát. :)

    http://itthon.transindex.ro/?cikk=6798

    "Magyarország 491 ponttal szinte-szinte hozza az 500-as átlagot. "

    Nesze neked magyar egó. ;)


  • bakagaijin #30
    Ez a cikk 4 napos, az jó mert 4 napja újra megtörték a PSN-t.

  • sarpba #29
    Aki nem tudná a ps3 feltörése és kb a warezelés és minden ami rossz a Sony számára kb akkor kezdődött mikor kihozták azt a hírhedt frissítést. Előtte csak erőtlen próbálkozások voltak.
  • sarpba #28
    A Sony magának kereste a bajt mikor egy a ps3-ban meglévő featuret (saját oprendszer futatásának a lehetőségét) önkényesen elvették egy szoftver frissítéssel. Megérdemlik amit kapnak...
  • nismoka #27
    A apple is a sony által kitalált szigetes billentyüzetet használja a mac-eken... Broadcast? Pont a sony a legjobb benne, a jobb studiokban mindenhol az van. Az apple egy szimpla divatcikk gyáros lett.._
  • Sir Cryalot #26
    Igazándiból az apple megérdemli hogy toppon legyen, ezek meg megérdemlik hogy az utolsó hacker is beléjüktörölje a cipellőjét, hihi!

    Sony mutogat amoledeket ami nem való semmire! Még mindig CRT-t használnak broadcastre úgyhogy erről ennyit.
  • Tetsuo #25
    Anglia duskal a penzben, mert megszedte magat a gyarmatokbol. Ami mar nem tart sokaig. A szocialis rendszer eleg jol ki van epitve, utak...

    Magyarorszagon pedig eppenseggel csodalkozni kell, hogy egyaltalan letezik meg. Szetraboltak az orszagot, irtottak a hazafikat sok-sok evig... a baj az, hogy most is kulfoldiek diktalnak, mig Angliaban ez nem ennyire eros.
  • nismoka #24
    Amoledje a samsungnak van, amúgy meg az első kereskedelmi forgalomba hozott oled tv-t a sony adta ki.
  • nismoka #23
    A dell nem az a cég aki tavaly titkolta a kiadott gépei hibáját visszahívás helyett?
  • csirkenátha #22
    Félhetnek is...
    Totál amatőr banda régen még jók voltak...de most már mindenki a fejükre nő.
    Sajnos szomorú tapasztalatom van a sony-val és a nem létező támogatásával...
    pontosabban létezik ,de igazából csak azt döntik el hogy elküldjék-e a terméket a külföldi szervizbe. A külföldi szervizben pedig megnézi a takarítónő és azt mondja hogy nem tudja reprodukálni a hibát :D és így piszok drága laptopod csak utazik és utazik.... 3nap út oda...5nap csodálkozás...3nap út vissza... a hiba még megvan :D el kell küldeni újra meg újra....
    Remélem sikerül visszakapnom a pénzem ezektől a gyökerektől és vehetek egy DELL-t