• Spirit
    #13
    Értsétek már meg, hogy egy SSD-re olyan alkatrészként kell tekinteni, mint egy gyorsabb cpu-ra, több memóriára, csak éppen egy SSD-s 1 magos A64+1,5Gb ram érzésre oda-vissza veri A 3Ghz-es Core2-est, amiben 4Gb ram van, és egy 7200-as HDD. (két gépemben már vettem SSD-t, igaz piciket olcsón) A lényeg a 4kb-os random olvasási érték, ami nagyságrendileg egy HDD-nél 0,2-0,5Mb/sec, egy SSD 10-30Mb/s közötti tartományban mozog. Az, hogy szekvenciális olvasásban "csak" 250Mb/sec-et tud, kutyát nem izgat. Attól függ ki mennyi programot használ, mennyit játszik, stb egy 40-64-80-128Gb-os bőven elég. Windows+minden program+telepített játékok elférnek rajta és hagyni kell durván 20% helyet. Igaz durván 100e újraírást tudnak elviselni a chip-ek, de az elektronika egyszerre használja az egész felületet. Vagyis egy 40Gb-osra is kb. 4millió Gb-ot írhatunk. HD sentinellel nézve egy erősen igénybevett gép lapozófájllal, cache-el együtt sem ír 10-20Gb-nál többet naponta.(telepítések más tészta, de azt nem minden nap csinálja az ember) Lehet számolgatni.

    Ha valaki nem renderel 3d videót, nem játszik, csak használni akarja a gépét, az SSD jobb választás szinte bármilyen fejlesztésnél. Erős gépbe is legalább annyit dob, de FPS-t ugye nem növel. :D
    Sajnos a fő gépemen annyi cucc van, hogy a 64Gb-oson nem férnék el(-20%), a 128Gb-osok meg még nagyon drágák. De ha tehetném, SOHA többet nem ülnék HDD-s gép elött.