Gyurkity Péter

Ősszel jöhet az Intel Medfield

Az Intel a jelek szerint ősszel mutatja majd be a harmadik generációs Atom processzorokat, ám az első okostelefonokat és táblákat már a Computex során kezünkbe vehetjük, egy rövid próba erejéig.

Bár eredetileg 2010-re, majd pedig 2011 elejére ígérték az új sorozatot, amely a Medfield kódnéven szerepelt a híradásokban, illetve a processzorgyártó hivatalos útitervében, Paul Otellini decemberben már második féléves megjelenésről beszélt, a most megjelent értesülés szerint pedig ősszel, vagyis a harmadik negyedévben várható a debütálás. Az első példányokat egyelőre a tajvani partnerek tesztelik, így várnunk kell a végleges termékekre.

Az immár 32 nanométeres gyártástechnológiával készülő Atomok elsősorban alacsonyabb fogyasztást, illetve jobb teljesítményt nyújtanak majd az Intel ígérete szerint, amely megfelelő előrelépés lesz ahhoz, hogy eséllyel vegyék fel a versenyt a riválisokkal. Itt természetesen elsősorban az ARM által fejlesztett chipekre gondolnak, így a Qualcomm Snapdragon, illetve a Tegra 2 és Tegra 3 platform jön szóba, a munkából pedig komolyan kiveszi részét az Infineon Wireless is, amelyet nemrég vásároltak fel, többek között az ilyen irányú fejlesztések tökéletesítése céljából.

Az Intel szemszögéből negatív fejlemény, hogy a gondokkal küszködő Nokia végül a Windows Phone 7 mellett tette le voksát, hiszen az Atomok nem támogatják ezen szoftvert, márpedig korábban komolyan számoltak a még mindig első helyen tanyázó gyártó várható igényeivel. Az viszont biztosnak tűnik, hogy több partnerük bemutatja majd saját okostelefonjait, tábláit, illetve beágyazott megoldásait a Computex alatt, így már idejekorán szemügyre vehetjük ezeket. A Medfield családba tartozó Atomok reményeik szerint ledolgozzák majd a meglévő hátrányt, amely jelenleg a táblák terén mutatkozik meg - az Atommal és Windows 7 operációs rendszerrel érkező változatok ugyanis 5-6 órán át üzemelnek egyetlen feltöltéssel, míg ARM-chippel ellátott társaiknál ez 10 óra felett van.

Az első bemutatókra tehát a Computex alatt, a hivatalos megjelenésre pedig idén ősszel számíthatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!