MTI

Venezuela cenzúrázhatja az internetet is

A venezuelai törvényhozás a műsorszórásra vonatkozó szabályokhoz hasonló előírásokat vezetett be az interneten megjelenő tartalmakra, korlátozva bizonyos online üzenetek megjelenését.

Az ellenzék szerint a törvény veszélyezteti a szólásszabadságot, az internetes tartalmak korlátozását, cenzúra vagy öncenzúra megteremtését célozza. A 167 tagú nemzetgyűlésben a Hugo Chávez államfő vezette Szocialista Párt képviselői második, egyben utolsó olvasatban megszavazták a társadalmi felelősségről szóló törvény módosítását, amellyel a televíziós és rádiós műsorszórásra vonatkozó szabályokat kiterjesztették az internetre.

A módosítások tiltják például az olyan üzenetek és képek megjelenítését a világhálón, amelyek tiszteletlenek a közhatalomhoz, gyűlöletet vagy bűncselekményeket szítanak és keltenek, nyugtalanságot váltanak ki a polgárok körében, vagy zavarják a közrendet. A jogalkotó pénzbüntetés terhe alatt arra kötelezi az elektronikusmédia-szolgáltatókat, hogy vezessenek a kifogásolhatónak vélt tartalmakat azonnal korlátozó eljárásokat. Az egyelőre nem világos, hogy ez hogyan érvényesíthető.

A törvényhozás hétfőn módosította a műsorszórási törvényt is. A módosított jogszabály kiterjeszti a végrehajtó hatalom hatáskörét a média ellenőrzésére, valamint azt is kimondja, hogy a rádióknak és a televízióknak a "közszolgálatot és közérdeket " kell szolgálniuk. A jogszabály 20-ról 15 évre csökkentette a műsorszórási engedélyek időtartalmát, és felhatalmazza a kormányt bármilyen rádió- vagy tévétársaság engedélyének megvonására, ha az többször megsértette a törvényt. A műsorszórási törvény módosításával veszélybe kerülhet az ország utolsó, határozottan Chávez-ellenes tévétársasága, a Globovision működése, mivel már legalább hat eljárás folyik ellene.

Chávez ellenlábasai és a sajtószabadságot oltalmazó csoportok keményen bírálták a parlament által elfogadott törvényeket. Álláspontjuk szerint ezek tovább gyarapítják azon jogszabály-módosítások sorát, amelyek alkalmasak az alapszabadságok korlátozására. A venezuelai elektronikus kereskedelmi kamara elítélte az új szabályozást, mert szerinte az megnyitja az utat a cenzúra és a honlapok letiltása előtt. Frank De Prada, a Notícias 24 nevű hírportál szerkesztője szerint az új jogszabály nemcsak a véleménynyilvánítás szabadságát, hanem az információkhoz való hozzáférés jogát is korlátozza.

Chávez vasárnap védelmébe vette az internetre vonatkozó törvényt, mondván, az a polgárok védelmét szolgálja az "online bűnözéssel" szemben, és nem számolja fel vagy cenzúrázza az internetet. Példaként olyan internetes üzenetekre hívta fel a figyelmet, amelyek kábítószer-fogyasztásra, prostitúcióra és más bűncselekmények elkövetésére sarkallják a felhasználókat. Chávez szerint a kormány kötelessége, hogy útját állja ennek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DeviloftheHell #4
    gázkamra szökevényeket, melyiket is képviselheti vajon
  • Tetsuo #3
    Nalunk soha nem volt demokracia, de mashol sem nagyon.
    Az egesz vilagon van cenzura. Erdemben a rendszert szidni sehol sem lehet.
    A "gyanus" szemelyek megfigyelese is alap a legfejlettebb demokraciakban is.
    A hirek, a szorakoztatoipar pedig nagyonis egyoldalu. Orban Viktor ehhez sehol sincs, annak ellenere, h meg mindig nem derult ki (szamomra), melyik oldalt kepviseli..
  • leeloodallas #2
    Nálunk is épül a "demokrácia", úgyhogy ez az ilyenfajta hírek egyik utolsó mohikánja. Éljen első viktor király!!!
  • bakagaijin #1
    Az MTI le mert hozni egy ilyen hírt? Most? :)