Berta Sándor

A digitális kontinensen is szükség van misszionáriusokra

Az új technikák alapvetően megváltoztatják a kommunikációs módokat és az emberek közötti kapcsolatokat, írta levelében XVI. Benedek pápa. A vatikáni vezető az idén vasárnap immár 43. alkalommal tartott Társadalmi (Szociális) Kommunikáció Világnap és Szalézi Szent Ferenc napja alkalmából írt levelet a világ minden állampolgárának.

A Szentatya szerint az új technikák az emberek egymással való kapcsolattartási igényeit elégítik ki, az általuk okozott jelentős mértékű változások pedig megfigyelhetők elsősorban a digitális generációhoz tartozó fiatalok esetében. Ők azok, akik már a digitális világban érzik otthon magukat, miközben ez az új világ a felnőttek számára még gyakran idegen.

Az új technikákban elképesztő mértékű lehetőségek rejlenek, amiket ki kell használni. Ezek a technológiák az emberiség számára valódi ajándékokat jelentenek. Éppen ezért meg kell bizonyosodnunk arról, hogy az általuk kínált előnyök minden személynek és csoportnak, különösen pedig a gyengék és a rászorulók számára elérhetőek. A változások közül kiemelkedik, hogy miként módosult a barátság fogalma a digitális szociális hálózatok korszakában. Ezek az elmúlt években kialakult online közösségek a virágkorukat élik. Ez az emberi kultúra egyik legnagyobb eredménye. XVI. Benedek pápa ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy aki az új médiákban a tartalmak készítéséért és terjesztéséért felelős, annak tisztelnie kell az emberi értékeket és méltóságot is.

Éppen ezért a felhasználóknak nem szabad olyan tartalmú képeket és szövegeket csereberélniük egymással, amelyek más emberek számára megalázóak lehetnek, minden anyagot ki kell zárniuk, amely a gyűlölethez és az intoleranciához közelít, illetve az emberi szexualitás szépségét és intimitását lealacsonyítja, vagy amely a gyengék és a védtelenek kizsákmányolásáról szól. A pápa a fiatal katolikusokat arra szólította fel, hogy a digitális kontinensen, vagyis az interneten is végezzenek misszionárius munkát.

Érdekesség, hogy XVI. Benedek pápa 2006 decemberében még a technológia imádatától óvott, majd idén januárban elindult a saját YouTube-csatornája. Két hete pedig az egyházfő Jordániában megkezdett és Izraelben folytatódó látogatását lehetett élőben nyomon követni az interneten.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • eax #12
    Akarhogyis, de ugy tunik, fejlodik. Mas kerdes, hogy volt honnan... :)
  • bvalek2 #11
    Hát nem tudtad, hogy a pápa egy olyan szabadkőműves, aki megtiltotta a szabadkőművességet az egyház tagjainak? Továbbá egy begyöpösödött konzervatív, aki engedélyezte az elhagyott házastársak szentségekhez járulását? Ráadásul, ahogy arra az éleslátású fórumtársak rámutattak, egy zsidóbarát náci.

    Szerintem pedig ő a nyuszika, és megint nem volt rajta sapka...
  • Kecske2 #10
    Szabadkőműves ge*i
  • blessyou #9
    Vajh mi rosszat mondhatott, hogy így egyből letámadták egyesek? Szerintem helyénvaló dolgokat közölt a levelében... bár stílusosabb lett volna pápai e-mailt küldeni
  • Molnibalage #8
    Látom sok itt a troll..
  • zola2000 #7
    Öhm, szóval azért szidjátok a pápát mert náci, és azért mert zsidóbarát, öhm ... ?
  • Kecske2 #6
    Azért mert a legelső dolga az az volt hogy fényesre nyalta az izraeliták se99ét. Egy olyan népét akik még a saját messiásukat is keresztre feszítettették. És akkor csodálkoznak , ha bepipul rájuk néha egy kockabajszos bácsi !
  • moikboy #5
    Ha idősebb vagy 30 évnél, akkor te voltál úttörő - te is mennél a gázkamrába? (ha fiatalabb vagy, akkor a szüleidre vonatkozik)
  • B0nFire #4
    Egy hitlerjugendes pápa nekem ne dumáljon!!! Gázkamrába vele!
  • Darth Sith #3
    Ezért kapnak egy piros pontot, hogy felismerték, hogy fejlődni kéne a korral/technológiával, úgy 2000év után először :)

    "Éppen ezért a felhasználóknak nem szabad olyan tartalmú képeket és szövegeket csereberélniük egymással, amelyek más emberek számára megalázóak lehetnek, minden anyagot ki kell zárniuk, amely a gyűlölethez és az intoleranciához közelít, illetve az emberi szexualitás szépségét és intimitását lealacsonyítja vagy amely a gyengék és a védtelenek kizsákmányolásáról szól"
    Ez a gondolat is szimpatikus, bár finomítást és pontosítást ígényelne, de a cél jónak tűnik, csak sajnos egyre jobban halványodik a fény az alagút végén..