Berta Sándor

GodTube - keresztény válasz a YouTube-ra

A YouTube ötlete sok szakembernek megtetszett és a sikerét nem egyszer megpróbálták már utánozni. Egy vallási portálnak úgy tűnik, sikerült.

A keresztény videomegosztó honlap neve stílusosan GodTube lett és az Egyesült Államok legdinamikusabban fejlődő weboldalainak egyike. A GodTube augusztusi indulásakor már 1,7 millió látogatót vonzott és jelenleg már több mint 25 000 videó található rajta. A klipek száma naponta 300-500 új felvétellel nő. "Úgy ötvözzük a webes technológiákat és az evangéliumot, hogy az megérintse a fiatalokat. A célunk egy egyszerű, átlátható, a fiataloknak tetsző felület kialakítása volt, amelybe integráltuk a videókat. Így új szintre emelhettük a vallás gyakorlását. A fiatal hívők generációja nagyon hamar alkalmazkodik az új technológiákhoz és a szélessávú internethozzáférések is segítik az online vallási anyagok elterjedését" - jelentette ki Chris Wyatt, az oldal elnök-vezérigazgatója és alapítója.

Wyatt, aki a dallasi First Baptist Egyház tagja a GodTube-ot egyfajta semleges online Svájcnak tekinti, amely bármely teológiai álláspontra nyitott. Igaz, hogy minden feltöltött videót megvizsgálnak, de bárki felteheti a felvételeket, tartozzon bármelyik felekezethez.


A keresztény és más egyházak rég felfedezték maguknak a világhálót és évek óta egyre erősebben vannak jelen ezen a területen. Ma már nem ritkák a saját honlapot és e-mail szervereket üzemeltető egyházmegyék és nagyobb plébániák. "Ausztriában már minden egyházmegyének van saját honlapja. Fontos, hogy minden lehetséges helyen megjelenjünk és képviseltessük magunkat, azonban pontosan tisztában kell lennünk az internetes határokkal. Az online megjelenés soha nem helyettesítheti a személyes emberi kapcsolatokat" - közölte Josef Pumberger, a Katolikus Sajtóügynökség vezetője.

Az egyház fogékony minden új népszerű megoldásra, elég csak a podcastból átalakított godcastra gondolni, amikor a hívek a vallási portálokról különböző hangos miséket és más anyagokat tölthetnek le. A GodTube persze egy igazi mai üzleti vállalkozás, ahol számos reklám szerepel és ahol a regisztrált tagoktól rendszeres díjat kérnek. De a koncepcióhoz tartozik az anonim demográfiai adatgyűjtés is, hogy a hirdetők így kaphassanak pontos képet a látogatókról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kecske2 #62
    Lehet, hogy Istenben nem hisztek, de ő hisz Bennetek!

    Ezt majd magyarázd el annak a gázában élő kiscsákónak is, akinek a szüleit lemészárolták az IZRAELI terroristák.

  • tntcoder #61
    bvalek2: szerintem ott csak én csaptam mellé. Vagy valaki más :)
  • tntcoder #60
    Egyházi suliban tanultam...
    Akkor ezt elnéztem, igaz nagyon könnyű volt, mert a stílus és a kifejtés módja a szokásos 14 éves SG-Pistikét mutatta.
  • bvalek2 #59
    Nem én írtam ezt, valami gond lehet a fórummal, mert nemrég más is eltévesztette nálam a házszámot.
  • raingun #58
    "raingun: Az egész egy nagy hablaty.
    Szerintem ezt nagy kár volt így leírnod, mert csak azt mutatja, hogy a bibliáról csak az sg.hu fórumozóin keresztül hallottál..."

    Egyházi suliban tanultam...
  • bvalek2 #57
    Senki sem definiált alapigazságként semmit. De vannak dolgok, amiket tudunk, mert működnek. A tudományt ez különbözteti meg más eszmerendszerektől. Nem az elfogadott kánon köré szerveződik, hanem a bizonyítottan működő tapasztalatok köré, ez a kettő nem ugyanaz. Ahol ez nem így történik, az nem tudomány.

    Ha a te példád bibliakutatója ki akar mutatni valamit, és addig erőlködik, míg kijön, akkor nem kutató, mert nem tudományt művel. Ha ugyanezzel a hozzáállással operálna, minden beteg meghalna a keze alatt. Vagy ha épületet tervezne, hamar összeomlana.
  • tntcoder #56
    Az egyenlőségjel csak a matematikában lézetik, mint ekvivalencia - ilyen szempontból egy algoritmus is matematikai formula. De ha szeretnéd, megpróbálom még egyszer elmondani mire gondoltam (és közben kérlek vonatkoztass el most a vallás kérdésétől):
    A tudomány, hasonlóan más eszmerendszerekhez, minden korszakban az elfogadott kánon köré szerveződik, ami az akkor igaznak tekintett tételekre épül. Ehhez nem kell a középkorba visszamenni, elég száz év. Ez természetesen nem baj, mert a világról alkotott ismeretek halmaza változik. De éppen ezért merész kijelentés az éppen aktuális felfogás alapján alapigazságként definiálni valamit. Így lehet az egyik korban tudós emberből egy másik korban sarlatán, visszakanyarodva a hasonlatodhoz.

    Ez alapján írtam a bibliakutatóról is. Ha az egyik ki akarja mutatni belőle, hogy pl. Salamon király homoszexuális volt, lehet hogy sikerül, mert a szöveg bonyolultsága és heterogén jellege miatt ez megtehető (és akkor még nem is volt szó a többszöri fordításról).

  • bvalek2 #55
    Jóságos Holle anyó, nemharagudás helyett kifejthetnéd hogy mire gondoltál konkrétan. Mert minden jel szerint nem azt írtad le:

    Tehát ha te elhiszed azt, amit X. kutató állít, akkor nem jobb, mintha elhinnéd azt, amit mondjuk egy mormon mond ugyanerről.

    Egyenlőségjelet tettél egy sarlatán és egy tudós közé, ez annak a jele, hogy nem tudod (vagy nem fogod fel), hogy mit csinálnak a tudósok. A példámmal azt szerettem volna illusztrálni, hogy egyáltalán nem mindegy, ha valaki hisz abban amit tesz (mint a javasasszony), vagy ha tudja is hogy mit csinál (mint mondjuk egy sebész). Élet-halál kérdése.
  • mousee #54
    De rég olvastam végig egy ilyen fórumot...tele normális érveléssel... nagggyon jóó... tovább :)
  • tntcoder #53
    Látom nem értetted amit leírtam, vagy nem akartad érteni. Végülis mindegy :) én nem haragszom rád ezért...