Gyurkity Péter

A telefonos bloatware ellen küzd az EU

Egy új rendelkezés lehetővé tenné a felhasználóknak a felesleges gyári szoftverek eltávolítását.

Az Európai Unió egyes illetékesei hosszú ideje hangoztatják, hogy szükség van a digitális szféra modern szabályozásának megalkotására, elsősorban azért, mert ennek kapcsán az ezredforduló óta érvényben lévő e-kereskedelmi direktíva elfogadása óta nem született új átfogó rendelkezés. Most készülőben van az utód, amely többek között az okostelefonokra telepített bloatware eltávolítását is engedélyezné számunkra.

A friss Digital Services Act nyilvános konzultációs szakasza szeptember elején zárult le, arról tehát még nem beszélhetünk, hogy máris készen áll az új szabályozás. Az európai bizottság közli majd velünk (és az illetékesekkel) a konkrét javaslatokat, amelyekről azután később a törvényhozók dönthetnek, azonban érdemes gyorsan megjegyezni, hogy nem a telefonos bloatware jelenik meg elsőként az anyagban, hanem a digitális szolgáltatások piacának frissített szabályozása, ez ugyanis még ennél is jóval fontosabb szempont. Itt leginkább arról van szó, hogy könnyebb belépést tennének lehetővé az új indulók számára, mégpedig úgy, hogy megakadályoznák a korábban begyűjtött felhasználói adatok helytelen felhasználását, ami visszaélésre és piaci előnyök szerzésére ad lehetőséget a meglévő digitális óriásoknak (lásd Google és társai), bár az még kérdéses, hogy mindezt mennyiben lehet megvalósítani.

Ami számunkra talán jobban kézzel fogható, az a fent említett bloatware, vagyis a gyárilag érkező szoftverek gyors és egyszerű eltávolításának lehetővé tétele, pontosabban ennek kikényszerítése, ami nyilván nem lesz könnyű, hiszen ez ellentétes a telefongyártók érdekeivel. Amennyiben átmegy a javaslat, és ez később megjelenik az új szabályozásban, a frissen megvásárolt telefonokról bármikor eltávolíthatnánk a gyártó által telepített, általunk feleslegesnek minősített appokat, ezt az opciót tehát minden cégnek elérhetővé kell tennie számunkra, mégpedig olyan módon, amely nem kompromittálja a készülék eredeti funkcionalitását.

Azt persze még nem tudjuk, hogy a szabályozás mikor (és milyen végleges formában) születhet majd meg, ez még a jövőre vár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csigafi #1
    Egy új rendelkezés lehetővé tenné a felhasználóknak a felesleges gyári szoftverek eltávolítását.

    Na ez nagyon jó lépés lenne ha megtőrténe. Jó lenne végre ha a vevő dönthetné el miket szeretne használni és miket nem.

    Persze van erre jelenleg is alternatív megoldás.