26
 • e57
  #26
  Mindenesetre potenciális veszélyforrás. Nyilván pánikra még nincs ok, de azért oda kell figyelni rá.
 • Komolytalan
  #25
  Hát igen, ez valóban csak +1 lépésnek tűnnik hogy szerzői vagyoni jogokat lenyúlja az adott site, de szerintem ez túl nagy lépés még az FBnek is. Ebből olyan botrány lenne, amiben az FB vagy bármelyik más portál is belebukna. A vízjelezés - ahol van - szerencsére egyelőre csak reklám, nem pedig tulajdon jog jelzése.
 • e57
  #24
  " Persze akinek esze van az ezt simán kijátssza, és felrakja FB-re is a cikket, meg egy független oldalra is. Így sokan is látják, meg az FB-allergiások is rátalálhatnak."

  Nah, ezt magyarázza a cikk! :)
  Most már csak arra kell figyelni, hogy milyen szerződést "írunk alá" azzal, hogy a regisztrációkor az agree gombra kattintunk. Nehogy az legyen benne, hogy amit oda felteszel, az már az adott portál tulajdona, és máshol nem jelentetheted meg.
  Pl. Már most is nagyon sok helyen a feltöltött képekre vízjelként rámásolják saját logójukat.
 • Komolytalan
  #23
  Ez érthető, de konkrétan ez az információ áramlási korlátozás annak az ára, hogy a FB létezik. Ők ebből élnek, hogy valami náluk van, máshol meg nincs. Persze akinek esze van az ezt simán kijátssza, és felrakja FB-re is a cikket, meg egy független oldalra is. Így sokan is látják, meg az FB-allergiások is rátalálhatnak.
 • Komolytalan
  #22
  Nem véletlenül alakult az egyszerűbb UI irányába a net. Ha megnézel egy TV távirányítót mindenhol a piros gomb a kikapcs, számokkal lehet csatornát váltani, és a hangerő szabályzó ikonja is ugyanaz. A net ehhez képest még ma is elég eklektikus, holott lassan ugyanolyan széles lesz a célközönsége, mint a TVé. De ha megnézel pl egy autót a 20. század elejéről, hogy mi procedúra volt csak az elindulás, meg megnézel egy mai start/stop rendszerű autót itt is ez az irány látszik: belül bonyolult, nagyon sokat tud, de kezelni meg egyre egyszerűbb.

  Az más kérdés, hogy az egyszerűbb UI automatikusan facebook-ot jelent-e. Sok cég úgy gondolja hogy igen, mivel azt sokan élből ismerik és biztos kézzel kezelik, bármi más felületet meg meg kellene ismerniük, szokniuk.
 • e57
  #21
  Hááát... ezzel vitatkoznék. Saját informatikus(ok) igen is kell(enek) a cégeknek. Anélkül nem tudnak megfelelő hatékonysággal dolgozni. De most nem erről van szó.

  A cikk főleg azt kifogásolja, hogy saját információinkat (és itt most nem kimondottan csak a személyes adatokról van szó) önként és dalolva adjuk ki bizonyos cégeknek, akik azt utána saját tulajdonként kezelik, és akár korlátozzák az ahhoz való hozzáférést.
  Leegyszerűsített példa: Neked van egy nagyon jó elméleted a házi méhek csokoládé függőségéről. Leírod és közzé akarod tenni. Felteszed mondjuk a facebookra. Van egy haverod, akit szintén nagyon érdekel a téma, de ő valamiért allergiás a facebookra, és nincs is oda regisztrálva. Jó eséllyel soha nem tudja meg, hogy neked ezzel kapcsolatban van egy "kiadott" dokumentációd, de ha mondjuk valahonnan meg is tudja, akkor nem férhet hozzá, mert neki nincs FB loginja, és nem is akar. Neked ugyan teljesen mindegy lenne ki férhet hozzá, hiszen magadban eldöntötted, hogy nem korlátozod a hozzáférést, de mégsem férhet hozzá akárki, mert a FB önkényesen korlátozza ezt. Na ez a problema.
 • gombost
  #20
  Ahogy a legtöbb cég nem alkalmaz autószerelőt, vagy nem épít ki saját mobilhálózatot, úgy a saját informatikus gárda sem feltétlenül szükséges.
 • e57
  #19
  Na látod, de te kapásból fel tudtál sorolni 4 különböző internetes alkalmazást/protokollt. Lehet hogy nem tudatosan tetted ezt, de látszik, hogy anno valamit tanultál az internetről.
  Aki mostanában kerül internet elé, az már kikéri magának, hogy neki bármit is tudnia kellene a dologról. Ő "csak" felhasználó, neki jogában áll "butának" lenni.
  Ezt a fajta öntudatosságot a mai portálok erősítik is. Mert az internetes cégeknek hasznosabb a "buta" felhasználó, mint az internethez jól értő felhasználó.
  Éppen ezért sajnos lehetetlen elvárni, hogy saját weboldalakat szerkesztgessenek notepadban a tisztelt bloggerek.
  Az egyszerű felhasználóktól meg végképpen nem elvárható, hogy esetleg zsebből finanszírozzon tárhelyet magának.
  Cégek viszont igen is tarthatnának saját szervereket, nem pedig a facebookon, meg twitteren blogolni.
  Egyre több olyan cég van aki saját honlapjáról átirányít az említett portálokra további információkért. Na ez már igen aggasztó tendencia.
 • Komolytalan
  #18
  15 évvel ezelőtt még nem is használtunk a fősulin webet, mert az lassú. Ment a Pine levelezésre, a gopher olvasgatásra, az ftp töltögetésre, meg volt aki mud-ot vagy mit is játszott (én spec nem).
 • gombost
  #17
  https://www.iwhois.com/oldest/
  A 100. domaint '87-ben jegyezték be. 22 évvel ezelőtt az internet még semmit nem jelentett, ezért a párhuzam is teljesen rossz. Az információ visszatartására kifejezetten szükség van a sok user miatt, akiknek így nehezebb ellopni az adatait...
 • nlght
  #16
  Összeteszem a két kezem ha 20 év múlva lesz nem lesz 3. vh. Internet kb. úgy fogy kinézni ahogy most Kínában, minden kormány tudni akar mindent mindenkiről. Hogy miért? Csökkenő édesvízkészlet, energiahordozók, munkakedv (az új generációknál). Növekvő környezetszennyezés, energiaéhség, populáció, munkanélküliség (ugye addig mindent automatizálunk), nagyobb és nyitottabb gazdasági olló. Ezek miatt több konfliktus, társadalmi elégedetlenség, növekvő bűnözés. Még kevesebb gazdag és sokkal több éhező. Ez lesz 20 év múlva...
 • pasi29uk
  #15
  Ha ezt Lady Gaga írta volna a tweetjében könnyen lehet, hogy nagyobb lenne hatása...
 • Tripax
  #14
  FaceBook és társait lehet szidni de ha elszeparálódunk tőle akkor se nem oldjuk meg se nem járunk jól. Olyan mint a pénz. Lehet utálni és mondani hány embert tesz tönkre (vannak olyan bigott vallásosok akik meg sem érintik, nehogy tisztátalanok legyenek tőle), de helyette jobb ha inkább uralja az ember és jó dolgokra fordítja. Ha egyfolytában szapulja az ember attól csak neki csinál ingyen reklámot és az irányítást is átengedi neki.
 • MsUser
  #13
  Ezekkel kapcsolatos dolgok majd akkor fognak kiderülni mikor a facebook beíndítását támogató szervek, olyan kereső elemző algoritmusokat használnak amik képesek lesznek az egyének szokásait hajlamait elemezve bármikor beazonosítani.
  Magyarul keressük a tenoristákat, meg ezt azt is mellé aztán használjuk reklámcélra is a megszerzett kiszivárgott személyes adatokat stb. Elszomorító hogy ez már működik és nem a fecebo..kal indult!
 • MsUser
  #12
  A sok facebookratyi, és fogalmuk sincs hogy kihasználják őket.
  De sokszor fogom én ezt még leírni minden hová...
 • duke
  #11
  Az biztos hogy meg ezer fele kepen fog valtozni a net.Nyilvan lesz jo es rossz irany is. Valoszinuleg 20 ev mulva nem ismerunk ra, olyan dolgok, olyan modon fognak mukodni, amit most meg elkepzelni sem tudunk.
  Mar az elmult 20 ev is fantasztikus. Ha osszehasonlitunk egy 15 evvel ezelotti karakteres weboldalt, egy mai agyon animalt, hd videoval megtuzdelt lappal, dobbentes a kulonbseg. Erdekes lesz majd latni kulonbseget, ujabb 15-20 ev mulva.
 • FoodLFG
  #10
  Az a lényeg, hogy a web alapjai szabadok maradjanak. Ez most nagyjából így van.
  Az, hogy ki mit épít erre, az már az ő dolga. Amíg az alapok szabadak, addig van lehetőség váltani. Bár az átjárhatóság tényleg probléma.
  LIKE

  Az igazi problémát az olyan webből leszakított szolgáltatások jelentik, mint pl az ájtyúnsz. epül
  "We are unable to find iTunes on your computer." Hát még jó! :DD
  http://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewMovie?uo=2&id=396073779&s=143441&uo=2&v0=WWW-NAUS-ITSTOP100-MOVIES
 • Bhalage
  #9
  meglepodnel milyen kurva sokan :d
  az ismeretsegi koromben pl ilyen iwiw toltal ejtve van es egesz nap a fb-n spammoljak a faszsagaikat az emberek
 • dzsagon
  #8
  ki a faszon facebookozik?
 • djw
  #7
  úgy hívják a jelenséget, hogy fejlődés... nincs ezzel semmi baj, ha nem lesz az emberek előnyére a dolog, akkor majd keresnek mást, ami előnyükre lesz.
 • sonance
  #6
  Nem kell messzire menni, ha az életből akarunk példát felhozni erre a problémára. A plázák ugyanúgy szigeteket hoznak létre a városi "tengerben" megölve a kicsiket, csak nézzétek meg a belvárost, ahol laktok... Eger jó példa, a híres belvárosból egy nagy hordó fos lett, mióta a pláza átvette a vezető szerepet. Egyik augusztusi este 22 órakor sétáltunk négyen a városban, szó szerint egyetlen emberrel sem találkoztunk egy kilométeren át.

  A webbel ugyanez a helyzet: facebook vagy halál.
 • Bhalage
  #5
  uditoen jo cikk.
  lajkolom

  najo viccet felreteve tenyleg tetszett
 • Komolytalan
  #4
  Más volt a web akkor, és más most. Ma már webes fejlesztésekbe komoly pénzeket ölnek, és a Facebook és egyéb közösségi oldalak adják az "ingyenes" terjesztési lehetőséget, ami nélkül ezek az alkalmazások sosem készülnének el. Na jó, nem ingyenes, de mondjuk előfinanszírozott. Webes alkalmazásnál ma "Facebook vagy halál" a jelszó.

  Az meg valahol természetes, hogy egy millió dolláros fejlesztés vonzóbb a pórnép számára mint egy notepadban írt html oldal, ami a bácsi álma (tök jól megosztható, stb). Illetve az is természetes, hogy a Facebook kér valamit azért, hogy mindezt a szépet és jót szolgáltassa nekünk, és a fejlesztőknek. Mégpedig az adatainkat.
 • Cat #3
  Szerintem elég gazdag ő ahhoz, hogy a pénz ne izgassa, a wiki szerint egyetemi tanszékvezető Angliában, plusz egy angol kormánytestületben dolgozik, tuti van mit a tejbe aprítania. Nem mellesleg tart egy konferenciát Svájcban, és többet keres vele mint te egy év alatt. Nem mindenki akar milliárdos lenni, az emberek többsége többre értékeli a kisebb vagyont, ha az nyugodt élettel jár együtt.
 • moikboy
  #2
  Na meg, hogy mások dollármilliárdosok lettek belőle :D
 • MacropusRufus
  #1
  és milyen igaza van...
  a web alapötlete a szabad infó áramlás, most meg ott tartunk, hogy tonnányi oldal regelést kér, esetleg csak meghívásos. (most a tartalmakat ne nézzük, mert azért azok is megérnek egy misét...)
  Mondjuk szar lehet látni, hogy amit 22 éve megtervezett, ma már lassan nyomokban sem hasonlít az eredeti 5tletre...