Berta Sándor

250 000 euró kártérítés néhány letöltött zeneszámért

Csupán néhány kattintás az interneten és máris megtörténik a baj. Egy német család mit sem sejtett arról, hogy a 12 éves gyerek klikkelései örökre megváltoztatják az életüket.

Helyszín: a gyerekszoba. A család életének romba döntése csupán néhány percbe került. A 12 éves Tim mindössze pár zeneszámot töltött le az egyik fájlcserélő hálózatból. Szülei nem is tudtak az egészről semmit, egészen addig, amíg meg nem kapták az első felszólítóleveleket és számlákat. Mintha a hazánkban is jól ismert reklám módosított szövegét olvasnák a papírokon: Lady Gaga egyik dala: 1200 euró. Egy meggondolatlan kattintás az egyik fájlcserélő rendszerben: 450 euró. Minden ügyvédi, bírósági és perköltség együtt: megfizethetetlen.

A levelek egy valamiben közösek: mivel Tim illegálisan másolt zeneszámokat töltött le a világhálóról, a családnak kártérítést kell fizetnie. Ami csupán néhány klikkelés volt, az könnyen romba döntheti az egész famíliát. Az összes követelés elérte a 250 000 eurót.

A zehlendorfi család kálváriája júliusban kezdődött, akkor kapták kézhez az első felszólításokat és figyelmeztetéseket. "Az első levél teljesen meglepett bennünket" - mondja az édesanya. A szülők és a kamaszfiúk éppen akkor érkeztek haza a nyaralásból és szembesültek a hamburgi Rasch Ügyvédi Iroda dokumentumával. A vád szerint valaki számítógépük segítségével letöltötte egy dal illegális másolatát. Ezért a család kénytelen több ezer euró kártérítést fizetni és vállalni, hogy a jövőben felhagy az ilyen jellegű tevékenységgel. Ha nem, akkor mehetnek a bíróságra. Később kiderült, hogy Tim volt a vétkes, ő azonban nem ismerte el a hibáját, arra hivatkozott, hogy az oldalon az állt: szabadon letölthető dalok.

Az első levelet szinte naponta újabbak követtek. Végül kiderült, hogy Tim összesen 295 illegálisan másolt zeneszámot töltött le az internetről. Mindegyikért fizetniük kell, hol 500, hol 800 eurót. A helyzet egyértelmű: mivel az előfizetés a szülők nevén van, így vagy az édesapa vagy az édesanya vállalja az összeg kifizetését, illetve az esetleges következményeket.

Daniel Knöll, a Német Zeneipari Szövetség (BVMI) szóvivője szerint ugyanakkor a helyzet nem ennyire egyértelmű. Állítása szerint a szervezet a büntetés helyett a felvilágosításra helyezi a hangsúlyt, azonban gyakran azt gyanítják, hogy számos család a saját gyermekeit használja fel arra, hogy megmeneküljenek a kártérítés-fizetéstől. Nehezen magyarázható ugyanis, ha egy 13 éves lány a nagymamák kedvenc slágereit tölti le.

A zehrendorfi család egyelőre megúszta az ügyet 3000 euró kifizetésével. Az édesanya levonta a konzekvenciákat, és azt szeretné, ha már az iskolákban megkezdődne a felvilágosítás és megtanítanák a gyerekeknek, mit tölthetnek le és mit nem, illetve mikre figyeljenek. Egy 4 vagy 6 éves tudja, hogy nem szabad lopni, de az online világban fel sem merül benne, hogy amit csinál az lopás. Az persze már egy más kérdés, hogy miként lehet 250 000 eurós kártérítést követelni egy családtól...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aaaaa #15
    Nem börtönözhetik be , ha akarják sem, mert kiskorú. A "Kis Maugli" nevű fegyveres rablásból éldegélő cigánygyereket sem tudták lecsukni, mert egyszerűen ilyen a a törvény. Pedig ő azért rászolgált volna valamilyen szinten, egy ejnye-bejnyénél komolyabb büntetésre is, azok után amit folyamatosan művelt, és életveszélyesen megsebesítette egyik áldozatát.
  • aaaaa #14
    Még mindig nem értitek. Ha itt Magyarországon nem vagy 14 éves, nem vagy büntethető. Még ha brahiból, vagy nyereségvágyból ellopod a vonatsín vas alkatrészeit, és emiatt kisiklik a vonat, meghal 100 ember,és emellett még keletkezik 1-2 milliárd valós kár is, akkor sem... Sőt a rokonok szülők sem kötelezhető ezért kártérítésre semmilyen formában. Amúgy a BKV-nál sem hinném, hogy büntetés fizetési kötelezettsége lenne a szülőnek kiskorú gyermeke bliccelése miatt. Más kérdés, hogy a hiéna ügyvédi felszólítások miatt a többség megijed, mint hogy végigjátszaná a bíróságon.
    Neked meg itt Magyarországon, a magyar törvények szerint legális a zenéd akárhonnan is szedted le, ha saját célra töltöd le, bármit is hazudoznak a jogvédők. Ha fizetsz érte az itunesnek, mert nincs hova elszórni a pénzedet, az már a Te bajod. :)
  • Gamecube86 #13
    "mennyivel egyszerűbb lenne, ha a bírság a valódi érték lenne, pl ituneson 1 szám 1$, akkor itt legyen monduk a korrektség kedvéért 1.2$, és akkor ha megbüntetnek, kilehet fizetni, és mindenki jól jár, nekem legális lett a zeném, az előadő kiadója meg örülhet, hogy valaki megvette a lemezüket"

    Ez elég egyértelmű. Ha a bkv csak annyira büntetne amennyi a jegy ára akkor a kutya sem venne jegyet mert úgyis csak akkor kell kifizetnie ha elkapják. Viszont minél magasabb a büntetés összege annál kevésbé érzi úgy a delikvens hogy megéri megkockáztatni. Persze van akit ez sem hat meg de ez egy más kérdés.
  • Tetsuo #12
  • kadar1 #11
    Nem fizetném ki.Inkább leülném.
  • FrostyDK #10
    amit elfelejtettem
    mi kerül egy gaga számban 1200 euróba?
  • FrostyDK #9
    mert nem akarják hogy így legyen
    ha bebörtönözik fizetni kell az ellátását + satöbbi , ha leszedsz egy számot rád bizonyítják hogy te bizony egy szar szemét szar alak vagy mert szegény zenésztől elveszed a kajára valót +stb és lehúznak úgy hogy többet életedben nem leszel pluszban pénzügyileg
    röviden:
    börtön=költség
    apró dolgokért való hülyérebüntetés= gyors pénz
  • aaaaa #8
    Érdekes ha cigánygyerek szíven szúrja az osztálytársát, az fiatal kora miatt nem büntethető. És a famíliát sem kötelezik semmiféle kártérítésre. Hogy van az, hogy az ami gyilkosságnál rablásnál működik, itt nem ?
  • KP27 #7
    valszeg semmit.
  • Armagedown #6
    az micsoda ?