HENT hírlevél

Kamerás kalózt fogtak egy londoni moziban

Moziban vetített filmek kamerával történő rögzítése okán emelt vádat a brit rendőrség egy helyi férfi ellen. Mivel a brit jogszabályok a kamerával történő illegális rögzítést nem szabályozzák önállóan, az ilyen ügyek ritkák a szigetországban.

Egy 22 éves férfi ellen emeltek vádat szerzői jogi jogsértés gyanújával a helyi hatóságok, abban az ügyben, ami a Harrow Times beszámolója szerint mérföldkőnek számíthat a brit jogvédelem területén. A rendőrség szerint a gyanúsított London Harrow kerületének egy mozijában vett fel kamerával hollywoodi sikerfilmeket, többek között a Jennifer Aniston és Gerard Butler főszereplésével készült Exférj újratöltve című alkotást. A férfit óvadék ellenében szabadlábra helyezték, bírósági meghallgatására augusztus 18-án kerül sor.

A helyi rendőrség szerint ez az első olyan eset, hogy ilyenfajta jogsértés okán emelnek vádat valaki ellen. A brit jogszabályok ugyanis nem rendelkeznek önállóan a kamerával történő illegális mozifelvétel készítésének, mint szerzői jogi jogsértésnek a szankcionálásáról. A férfi ellen így az 1998-ban elfogadott szerzői jogi és szabadalmi törvény, továbbá a 2006-os, csalásokra vonatkozó jogszabály vonatkoztatható passzusai alapján emeltek vádat.

A filmipar képviselői és a szerzői jogvédők többször is jelezték, Nagy-Britannia jelentős hátrányban van az Egyesült Államokkal és más európai országokkal szemben, amiért jogszabályrendszerében nincsen kifejezett, a hasonló esetekre alkalmazható előírás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    "Exférj újratöltve" ez sikerfilm?!