HENT hírlevél

Nem csökkent a kalózok aránya Dániában

Nem bizonyultak sikeresnek a szellemi tulajdon védelmében indított kampányok Dániában. A dán hamisítás elleni szervezetek erőfeszítései ellenére nem csökkent az országban az illegális letöltők és fájlcserélők aránya.

Egy friss kutatás keretében a 18 és 74 év közötti lakosságot a szellemi tulajdonhoz, a szerzői jogokhoz való hozzáállásukról kérdezték. A YouGov Zapera kutató cég eredményei szerint növekedett azok aránya, akik úgy nyilatkoztak, képesek zenei és filmes tartalmakat keresni a neten és letölteni azokat. 2009-ben a fájlletöltők aránya 20 százalék volt, 2010-ben pedig már 23 százalék. Még magasabb arányt tapasztaltak a kutatók, ha csak a zenei tartalmakra kérdeztek rá. A megkérdezettek 27 százaléka nyilatkozott úgy, hogy töltött már le zenét az internetről. A megelőző évben ez az arány még 24 százalék volt.

Bente Skovgaard Kristensen, a dán Kulturális Minisztérium szerzői jogok védelmével foglalkozó felelőse szerint a változatlan helyzet azt bizonyítja, hogy a problémával hangsúlyosabban kell foglalkozni, így egy bizottságot is felállítanak a hatékonyabb fellépés érdekében.

A szerzői jogok védelmezői számára az egyetlen pozitív eredmény, hogy nem nőtt azok aránya, akik szerint a zenei és filmes tartalmak engedély nélküli letöltését és másolását törvényessé kellene tenni. 2010-ben a dánok 30 százaléka gondolja csak így, ami éppen 1 százalékos csökkenés a tavalyi évben mértekhez képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!