MTI

Háromszorosára nőtt a mobil adatforgalom egy év alatt

A világ mobil adatforgalma közel háromszorosára nőtt egy év alatt az Ericsson felmérése szerint.

A cég közleménye szerint a világon az összes mobil előfizetéseknek mindössze 10 százaléka szélessávú, miközben a forgalom gyorsan növekvő többségét teszi ki. Az Ericsson a hálózatok tényleges forgalmának mérésével kimutatta, hogy a mobil adatátvitel közel megháromszorozódott az elmúlt év során, így a hangátvitelnél tízszer gyorsabb növekedést ért el. A mobil adatforgalom továbbra is exponenciálisan növekszik, még azt követően is, hogy az Ericsson által az idei évben korábban közreadottak szerint 2009 decemberében az adatfogalom a történelemben először lépte át a hangátviteli forgalmat.

A mobil szélessáv terjedésének hátterében a nagy teljesítményű hálózatok elterjedése áll. A felmérés szerint a szolgáltatók célja a jövedelmezőség növelése és a piaci versenyelőny biztosítása a mobil szélessáv révén. Az Ericsson statisztikái szerint a globálisan mért adatforgalom 2010 második negyedévében körülbelül havi közel 225 000 terabájt volt. Egy terabájtnyi adat egy 100 millió oldalas könyvnek felel meg.

Az Ericsson a közelmúltban leszállította a kétmilliomodik bázisállomását: az iparág egészében eddig ötmilliót telepítettek. Napjainkban világszerte több mint öt milliárd a mobil-előfizetések száma. Az Ericsson előrejelzései szerint 2020-ra a csatlakoztatott készülékek száma 50 milliárd lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!