50
  • visnait
    #50
    Szegény N95 -ösöm küldtem most nyugdíjba, bár nagyon jól szolgált és soha nem volt vele gondom 2 év alatt. Mivel nagy Google párti vagyok (talán az összes feljesztésüket, APIjukat próbáltam, vagy használom is) gondoltam kipróbálom az Androidot. Most 2 napos a Samsung Galaxy S -em Android 2.1 rev 1 -el és egy árva szavan nem lehet. Egyszerűen mese, fürge rendszer, pedig 2 nap alatt majd 1.5 GB jött le az App Marketről.
  • FoodLFG
    #49
    Én úgy tudom, hogy pl a .net fordítója köztes kódról fordít natív gépi kódra és utána már csak a natív kódot futtatja. Ráadásul a .net tud optimalizálni az alatta lévő processzorra is a fordítás alatt. Így nem látom, hogy mitől lenne annyira rosszabb egy VM, mint egy alapból natív kód.

    Tudom, hogy itt javáról van szó, csak megemlítettem, hogy mit hallottam. :)
  • Papichulo
    #48
    Ha megfeszul sem tud hatekonyabb lenni egy VM, mint a native code.
    A .net meg red herring, senki sem beszelt rola.
  • sanyicks
    #47
    már az alap jvm is megmutatta hogy lehet nem erőforrászabáló jvm-et írni... csak egyesek még mindig ott tartanak, hogy 10 éve hallották hogy a java erőforrászabáló. Hát nagyon nem... a .net erőforrászabálóbb, én folyamatosan ezt érzem, méghozzá vindózon még csak nem is linuxon.
  • sanyicks
    #46
    "Ami ha a hírek igazak, akkor a 3.0-tól megváltozik. Itt is életbe lép a minimális hardverkövetelmény és az OEM-ek megrendszabályozása."

    Eddig is volt ilyen... és valszeg most sem változik... 2.x-re is olvasható a minimálisan ajánlott hardverkövetelmény, amit vagy betartanak, vagy nem, most is így lesz.
  • Solten
    #45
    "En arra reagaltam, hogy az Android minden kotottsegektol mentes"

    Felhasznaloi oldalrol nezve ertettem, es szinte ez igy van. Szinte, ha a konkurensekkel hasonlitjuk ossze.
  • Papichulo
    #44
    Nem latok ellentmondast. Attol, hogy erosebb a hardware, ha odafigyelsz az eroforrasokra, akkor meg jobb alkalmazast lehet csinalni, mint ha elegtelen modszereket alkalmazol es ezaltal visszafogod magad. Lasd Carmack Rage demoja!

    Most abba bele sem akarok abba menni, hogy manapsag mennyire nem tud a fejlesztok nagyresze optimalizalni es kihasznalni a hardware nyujtotta elonyoket.

    Es megegyszer:
    Papichulo ma 09:18
    "En arra reagaltam, hogy az Android minden kotottsegektol mentes."
  • Magnificat
    #43
    az igaz, hogy erőforrászabálóbb, de emlékezzünk, régen is a hardver drága volt, a szoftvert arra írták, idővel viszont a hardver csak olcsóbb lesz. Ahogy egyre többen veszik, egyre olcsóbb lesz egy erős telefon, onnantól pedig a programok, és szolgáltatások döntenek, nem az, hogy ki lehetne-e hozni hatékonyabb programot arra az eszközre... akár mapanság pc-k esetén...
  • Papichulo
    #42
    1997-ben nem birtokolt 5% market share-t az Apple.
    Plusz nem volt olyan ikonikus vezetoje sem, mint Jobs. :)
  • FtranX
    #41
    Annyira jol megelt az 5% reszesedesebol, hogy majdnem csodbe ment 1997-ben. A ceget a Microsoft huzta ki a godorbol 150 millio dollarral, majd par evvel kesobb az ipod es az iphone hozta meg a fellendulest.
  • Papichulo
    #40
    "Ugye iPhone elvileg a natív kód miatt gyorsabb kellene hogy legyen, aztán mégsem."
    Ezt nem ertem, miert ne lenne gyorsabb ugyanazon a hardware-en? Carmack Rage demo-ja elegge ellentmond veled.
    Masok vagyunk. En Java-ban nem kinlodnek, ha van C kornyezet is. Nem veletlen, hogy (szinte) az osszes eroforraskritikus alkalmazast C-ben irjak. Hagyjuk most az assembly-t. Ha jol olvastam pont ezert vezettek be az Androidnal is az NDK-t mert a Java az nem optimalis erre. Szoval nem, ebbol a szempontbol nem jobb a Java VM, mint egy native alkalmazas. A memory leak megfelelo programozassal es a mar szinte mindenhol megtalalhato (tudom, iphone-on nem) garbage collection-nel tokeletesen elkerulheto.
  • Skynet
    #39
    Tekintettel arra hogy az apple világéletében túlárazva adja el a szemeteit, és ezt egyesek bólogatva mosolyogva meg is veszik, nagy ívben szarnak rá ha az androidos telókból (amiből már 15-20k körnéykén is kapni készüléket) hány darab fog fogyni....
    Jó teló lehetne az iphone,csak a szokásos apple problémák nelennének rajta, nelenne kegyetlenül túlárazva apple szokás szerint és egy érdemes kamerát is rakhattak volna bele ami legalább nem marad le egy idestova 2 éves Samsung Innov8-től fényévekre (fénykép készítésben)...:D
  • Komolytalan
    #38
    Symbiant azért hagyják ki a számításból, mert legendásan szarul van megírva az oprendszer kódja. Legalábbis aki ismerősöm eddig látta belülről mind azt mondta rá, hogy villával van összehányva. A MeeGo-ért felelős fejest meg éppen most rúgták ki a Nokiától, szóval abból a projectből esélyes hogy semmi se lesz.
  • Komolytalan
    #37
    Pont az Androidos telefonok mutatják meg, hogy JAVAhoz is lehet jó VM-et írni, és JAVA se feltétlenül erőforrás zabáló. Ugye iPhone elvileg a natív kód miatt gyorsabb kellene hogy legyen, aztán mégsem. GC nagy találmány, nagyon megkönnyíti a fejlesztést főleg ha több szálat kell kezelni (ami egy interaktív UInál elég alap), és amivel esetleg lassabb lesz a java, annyival kevésbé fog leakelni. Én C alatt akkor se fejlesztenék, ha 3x annyi pénzt adnának érte, mint amit a JAVA megoldásért kapok.
  • Papichulo
    #36
    En arra reagaltam, hogy az Android minden kotottsegektol mentes. Ez NEM igaz, mivel nekem megmondjak, hogy Javat es egy VM-et hasznaljak, ami mar eleve nagyon eroforraszabalo.
    Aki az Obj-C-t es az iOS fejlesztoi kornyezetet szidja (reszben joggal), annak tenyleg ajanlom a Symbian-t es a carbide-C-t! Volt olyan momentum, hogy a telefonnal egyutt az egesz gepet ki akartam dobni az ablakon. Bar jol fizettek erte, de a soha tobbet kategoria!
  • Landro
    #35
    Az iPhone-nak nem kell lenyomni az Androidot. Egy készülék a több száz másik ellen nem fog győzni. Az Apple-nek nem az a fontos, hogy ő adja el a legtöbbet. Az a célja, hogy a profitját maximalizálja. Ha 10x ennyi iPhone lenne a piacon, akkor nem tudná ekkor nyereséggel adni.
    PC piacon is bőven megélt az 5% körüli piaci részesedésével. Fanatikus hívei vannak, kemény marketingje stb. Vesztes nem lesz.
  • Balazs127
    #34
    Persze, hogy nem lehet kikerülni a Java-t. Nagyon sarkítva az Android egy Linux kernel + egy saját fejlesztésű JVM.
  • MsUser
    #33
    ANDROID lesz úgyis hiába erőlködnek!
    A lomha Win győzi le vagy a több éve foltozgatott többiek?
  • Tetsuo
    #32
    Nalam is emiatt nyert az Android.
  • DjDano
    #31
    A Symbiant valahogy mindig kihagyják a számításból mint ha már nem is létezne, csak nehogy meglepődjenek egyesek akik már eltemették.. Nem beszélve a szintén Nokia által fejlesztett MeeGo-ról ami még ígéretesebb
  • asysoft
    #30
    Viszont Android managelt API-ja bizonyos szempontokból többet ad, mint az iOS a privát frameworkjeivel (példának okáért WLAN kezelés). Egyébként ha csak a nyelveket tekintjük, elvonatkoztatva mindentől, Objective-C-től feláll a szőr a hátamon, nem tudom, kinek a logikája szerint bővítették ilyen módon objektumorientáltsággal a C-t, de nagy perverz lehetett:)
  • Papichulo
    #29
    Koszi, ezt kozben mar en is megtalaltam, de azert ez meg igy eleg karcsu. A Java-t (szinte) lehetetlen megkerulni, ezert nem mondhatjuk, hogy teljes a szabadsag es semmi zartsag sincs. Akkor mar az atok Obj-C, mint a bena Java, legalabbis nekem.
  • asysoft
    #28
    Csak mivel a WM platformon nincsenek tiltott API-k/idióta AppStore szabályza, emiatt ott több dolgot tudsz megvalósítani, mint iOS-re. (Más kérdés, hogy ott meg a millióegy fajta HW okoz gondot, meg hogy még 6.5-ben sem voltak képesek egységes interfészt megkövetelni pl gyorsulásmérőhöz; fejlettebb grafikus képességekről nem is beszélve.)
    "pl. Windows Mobilnál még olyan se volt hogy újabb verzió, azzal rohadt szét a PDA-d, amit a gyárban rábarkácsoltak"
    ASUS A696 WM5.0-val jött ki, én már 6.0-val vettem az enyém, természetesen ingyen frissíthető volt bárki számára. Ennél nagyobb ugrás volt a HP iPaq 4700 számára kiadott WM5.0 (2003SE-ről), mivel ott drasztikusan változott az OS (többek között a korábbi "minden RAMban" koncepciót felváltotta a "fájlok a flashen").
    WindowsPhone7-nél pedig elvileg azért is van tiltva az OEM-ek számára a módosítás, hogy Windows Updaten keresztül frissíteni lehessen - a hiányzó Copy-Paste pótlása ilyen módon pl 2011 elejére már be van ígérve.

    Papichulo: teljesítménykritikus részeket már (ha jól rémlik) 1.5 óta lehet C-ben írni az Android NDK segítségével.
  • Papichulo
    #27
    Nalam a 176x208 felbontas dealbreaker lenne. Hogyan lehet azon filmet nezni vagy szoveget szerkeszteni vagy chatelni? Plusz wifi es gps 2010-ben szinte mar kotelezo egy smartphone-nal. Gondolom most sokan megnyugodtak, hogy te boldog vagy vele, de szerintem a legtobb embernel nem szempont, hogy 15k forintnal ne legyen magasabb az ara, szerencsere. :)

    "és addig eszem ágában sincs lecserélni"
    Akkor jol vigyazz ra, mert sokaig ki kell, hogy tartson! :)
  • Papichulo
    #26
    Mar azt is megoldottak, hogy barmilyen programnyelvben, peldaul C-ben lehessen fejleszteni ra vagy meg mindig csak a nem tul eroforrastakarekos Java-ban lehet?
  • gemihu
    #24
    Az android akkor nyer,ha a készülékek olcsóbbak tudnak lenni ,mint az apple termékek. Az egy dolog,hogy nyílt és bárki írhat rá bármit,de ez probléma is. Az is gond,hogy gyenge hardverekre is rápakolják. A túl nagy választék összezavarja a vásárlókat.Fontos még,hogy legyenek jó kiegészítők is és a megfelelő kapcsolat más gépekkel.
  • Kabos Dezső
    #23
    évek óta jönnek ki az okosabbnál okosabb 100+ezer forintos telefonok, taccsszkrín minden anyám-π-csája , nálam mégis az 5 éves Nokia N70 vezeti a toppot ,ami ma már 10-15 eFt-ért megkapható bárhol, hozzá az alkatrészek 1000Ft környékén, és addig eszem ágában sincs lecserélni, amíg nem adnak ki egy olyan telefont amely csak megközelítőleg ennyi előnnyel rendelkezik...

    Tényleg fut rajta és tényleg ingyen tudok vele egész nap pofázni az MSN-Skype-Gtalk trióval... (N95-ön wififel még elő se kell fizetni azt a nyavajás havi 2ezer forintos GPRS500 csomagot), Nimbuzz és Fring kliensekkel,
    FringOut és NimbuzzOuttal az egész világon bárkit elérek néhány eurócentes percdíjért mobilon is...

    távvezérelek PC-ket (TSmobiles)

    multitaszk (a 200Mhzes procin is) , és van copy-paste ellentétben , szégyenszemre a Windows Mobile 7-tel...

    videokamera, akár videofonálásra is alkalmas,

    tudományos számológép, PDF olvasó és Offisz csomag, több TÍZEZER profi JAVA MIDP és Symbian alkalmazás

    torrent kiens,

    mp3-nak is használható, (LCG Jukobox-szal pedig mod-ot, s3m-met , xm-et is lejátszik)

    az aksi hozzá 1000Ft és alig nagyobb a hüvelykujjamnál, tehát 3 tartalékaksi is elfér a kotonzsebembe hozzá,

    Flash lejátszó,

    Youtube player,

    Divx lejátszó,

    bővíthető SD kártyával,

    N95-ön SkyFire böngésző,

    Aki ennél több lényegi fícsört tud mondani 15ezer forintos árkategória mellett annak itt fogom kinyalni a popóját vasmacskán és trapézon !
  • Solten
    #22
    Androidnal a hekkeles se tiltott a total testreszabhatosag mellett, evvel szamomra le is zuzta a konkurenseket. Teljes szabadsagot ad a felhasznalo kezebe, semmi zart f@szsag.
  • Solten
    #21
    Nagyobb hat, mert pl. az ARM 11 is egy csalad, vagy 4 fele kulonbozo valtozata van... Azok a tabletek frissithetok lesznek 3.0-ra, hisz a 3.0 1GHz CPU-t kovetel 512MB memoriaval, bar ez meg nem teljesen tisztazott. Vagy azok eleve 3.0-val jonnek jovore, sorolhatnad konkretan mi az tucatnyi tablet...
  • vasziszdasz
    #20
    A Windows Mobil pont ott van lemaradva, ahol húznia kéne: az alkalmazások száma / minősége. Ebben az iFityma és az Android toronymagasan vezet. Amivel az Android kegyőzi az iFitymát, az a szabadság. Nincs bekorlátozva semmi, nem kell hekkelgetni hogy bármilyen programot futtathass rajta.

    Naés a frissítés: lehet hogy az Androidot se tákolgatják rá a végtelenségig az oldschool modellekre, de pl. Windows Mobilnál még olyan se volt hogy újabb verzió, azzal rohadt szét a PDA-d, amit a gyárban rábarkácsoltak. Persze patchelgetni lehetett, de ettől nem lett újabb verzió, ahogy XP-ből se lesz Win7.

    Egyértelműen az Android nyert.
  • Pretorian
    #19
    Én az Androidot preferálom, de azért az S90, és az UIQ még mindig ott vannak, ha Symbianról van szó. Windowsból nekem elég az ami a PC-n van, ájfónt meg vegyen az aki hülye, és sok pénze is van.
  • Ulkesh
    #18
    Ennél lényegesen nagyobb a hardverpaletta, amin Androidot futtatnak és semmilyen következménye nincs, ha olyanra telepítik a 2.2-t ami nincs az ajánlásban (mert pillanatnyilag csak egy ajánlás létezik, a Froyo az 1024x600-as felbontást sem támogatja, mégis vagy tucatnyi tabletet jelentettek be ilyen felbontással és 2.2-vel).

    Android eszközök
  • Solten
    #17
    Ha neked az jobban tetszik... Szoval a Froyo hardverkovetelmenye: ARM11, Cortex A8, A9, Tegra / Atom CPU. Tehat nem hasznalhato barmilyen hardveren.

    Nem hinnem hogy felhasznalo a Google-ra haragszana a kinai sz@rjaval kapcsolatban, de ez nyilvanvalova valik szamodra is ha elolvasod a vegfelhasznaloi feedback-et az adott termekkel foglalkozo xy honlapon.
  • Ulkesh
    #16
    "A 2.2-nek is van minimalis hardverigenye."

    Nem hardverigényre gondoltam, hanem hardver követelményre.
    A 2.2-t is boldog-boldogtalan felhasználhatja bármilyen hardveren, ha emiatt a filléres kacatra telepített rendszer miatt a felhasználó elküldi melegebb éghajlatra a Google-t, mert "lassú szar a rendszer", akkor ez a Google-nak veszteség, nem a kínai dzsunkagyárosnak.
    Ezért a 3.0-tól lesz minimum hardverkövetelmény, mint a WP7-nél és ha a vas ezt nem teljesíti, akkor nem kap a gyártó engedélyt a rendszer felhasználására.
  • Solten
    #15
    A 2.2-nek is van minimalis hardverigenye. Nyilvan szukseg van ra, komolyabb szoftver komolyabb hardvert igenyel.

    "Szerintem ebben a versenyben nem lehet győztest kikiáltani"

    Szerintem sem, semmi szukseg ra, mindenki talalja meg a szamara megfelelot a monopolia egy elb*szott dolog. Amugy nem lesz soha, elbir a piac tobb mobil operacios rendszert is. Ahogy eddig is. A cim igy eleg blikk-szeru...

  • feregember
    #14
    A Nokia is készíti a Symbian-t leváltó MeeGo-t, a Samsung a Bada-t, és ezek mindegyikének van előnye.

    A MeeGo lényegében egy kis képernyőre optimalizált Linux, ezért már az első telefonok megjelenésekor sok program elérhető rá, és sok fejlesztőnek ismerős.

    A Bada-t pedig eleve úgy készítették, hogy az alsó kategoriás telefonokra is ezt telepítheti a Samsung, így ha valaki smartphone-ra szeretne váltani, nem kell új felülettel megismerkednie, szóval mindig lesz egy réteg ami a Bada-t fogja keresni smartphone-ban.
  • FoodLFG
    #13
    Android.
  • passatgt
    #12
    mi az az sms státusz?
  • koder
    #11
    Még szerencse hogy több millió hülye ember van a világon!
    FLém on!
  • bigjoe
    #10
    Sajnos az Iphone segghülye, még az sms státuszt sem tudja...
    Én speciel a symbiant semírnám le...