SG.hu

Öt hete van még a régi Windowsoknak

Öt hét múlva, július 13-án ér véget a Windows XP 2. szervizcsomagjának (SP2) és a Windows 2000 operációs rendszernek a támogatása. A Microsoft az újabb operációs rendszerekre vagy szervizcsomagokra való frissítést javasolja ügyfeleinek.

Azok a Windows verziók, amelyek támogatása megszűnik, nem kapnak több programfrissítést a Windows Update szolgáltatáson keresztül. Ez vonatkozik azokra a biztonsági frissítésekre is, amelyek célja, hogy a számítógépet megóvják az ártalmas vírusoktól, kémprogramoktól és a személyes adatok eltulajdonítására alkalmas egyéb kártevőktől.

A Windows XP rendszer általános terméktámogatása 2009. április 14-én lejárt, azóta csak a meghosszabbított támogatási szolgáltatáson keresztül kerülnek díjmentes biztonsági frissítések a támogatott szervizcsomagokra. 2010. július 13-tól a biztonsági frissítések már kizárólag a Windows XP SP3 szervizcsomaghoz készülnek el, mivel az SP2 szervizcsomag támogatása aznap lejár. A Windows XP SP3 támogatása 2014-ig érvényes

. A Windows 2000 terméktámogatása 2010. július 13-án végleg megszűnik, e termékre támogatási szolgáltatás már nem lesz elérhető. Aki számítógépét még a támogatás befejeződése előtt frissíti, gondoskodhat arról, hogy az naprakész maradjon, és megkapja a szükséges és ajánlott biztonsági frissítéseket. A Microsoft közleménye szerint biztonsági szempontból a legjobb megoldás, ha a felhasználó a Windows 7 operációs rendszerre tér át.

A hazánkban immár közel tizenhárom és fél százalékos részesedést szerzett Windows 7-re való átállás egyéni, avagy tiszta telepítéssel történhet - erről a folyamatról tudni kell, hogy nem tartja meg a fájlokat, a beállításokat és a programokat, ezért azok előzetes elmentése és utólagos visszatöltése szükséges. Annak, aki nem tervezi a Windows 7 operációs rendszerre való átállást, a Microsoft a legfrissebb szolgáltatáscsomag telepítését javasolja, hogy a biztonsági frissítéseket és programfrissítéseket továbbra is megkapja számítógépére.

Aki a Windows XP nem támogatott verzióját vagy a Windows 2000 rendszert használja a támogatási időszakok lejártát követően is, annak számítógépén a Windows továbbra is el fog indulni, de rendszerfrissítések hiányában sebezhetőbb lesz a biztonsági réseken keresztül érkező esetleges támadásokkal szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #3
    Eddig se raktam fel 1 programfrissítést se, na bumm. Nekem a támogatás ott ér véget, ha mondjuk az Adobe új szoftverei nem települnek már XP-re. Majd akkor váltok, kb 5 év múlva.
    A biztonsági frissítések meg eddig se védték meg, ezután se védik meg a windowsokat semmitől. Ami megvéd az egy tűzfal, külön eszközként (van már router is amin rendes linux van).
  • amitakartok #1
    Csak marketingduma az egész ("tiszta telepítés", pöcsömet; "bocsika de le kell dúrni a lemezt mert a W7 újabb verziójú NTFS-t használ" már jobban megteszi). Az összes biztonsági patch copy/paste szöveg némileg módosítva, már a hihetőségre sem veszik a fáradtságot. Meg aztán ennyi patchet minek húzzanak le otthoni gépekre, amiken elég ritkák a bizalmas adatok? Aki van elég hülye, hogy netre kötött otthoni gép vinyóján tároljon ilyen adatokat, az megérdemli hogy feltörjék! Ami nincs netre kötve azt nem tudják neten át ellopni, ENNYI!!!

    Egyvalamit nem értek a szövegből. Akinek régebbi SP-i vannak azok az SP3-at sem tudják majd lehúzni?