Berta Sándor

Wikileaks-videó egy bagdadi mészárlásról

A közelmúltban elsősorban a Pentagon által támadott oldal szerkesztői egy olyan felvételt mutattak be, amelyen egy amerikai AH-64 Apache harci helikopter személyzete civileket lő le 2007-ben Bagdadban.

A 2007. július 12-i támadás 12 áldozata között megtalálható a Reuters nemzetközi hírügynökség helyszínen dolgozó két munkatársa is. Az esetet végig rögzítette a helikopter fedélzeti kamerája és nem véletlen, hogy a Pentagon minden eszközzel igyekezett meggátolni a teljes hosszában közel 17 perces videó nyilvánosságra hozatalát. A felvétel ugyanis cseppet sem tünteti fel jó fényben az Egyesült Államokat és katonáit. A BBC tudósításában kiemelte, hogy mind a Reutersnek, mind az AP-nek névtelenséget kérő amerikai katonai személyek megerősítették, hogy a videó eredeti.

A rádióforgalomban Crazy Horse-nak nevezett Apache lassan köröz a területen összegyűlt emberek fölött. A bagdadiak aligha gondolták, hogy bármilyen támadás fenyegeti őket, nyugodtan telefonáltak és beszélgettek egymással. A csoportban volt a Reuters két munkatársa, Namir Noor-Eldeen fotós és Saeed Chmagh, a sofőrje. Noor-Eldeen hátán ott volt elmaradhatatlan teleobjektívje. Minden bizonnyal ezt nézhette az Apache személyzete fegyvernek. A videón egyáltalán nem látható, hogy a tömegben bárkinél is fegyvernél lenne, ráadásul azonnal felvetődik a kérdés, hogy ha a pilóták támadástól tartottak miért köröztek kifejezetten lassan az állítólagos veszélyt jelentő civilek körül, kiváló célpontként kínálva magukat.


A rádióforgalomból azonban azonnal nyilvánvaló válik, hogy hamarosan vérfürdő következik. A személyzet tagjai ugyanis azt közlik, hogy 5-6 személynél AK47-es gépkarabély van. A pilóta és a lövész többször is tűzparancsot kérnek a parancsnokuktól, majd előzetes figyelmeztetés nélkül belelőnek a csoportba. "Haha, eltaláltam. Nézd meg ezeket a halott fattyúkat - hallatszik a lövész hangja, mire a pilóta csak annyit mond: "Jó lövés volt." Amikor a súlyosan sebesült Chmagh a földre esik és megpróbálja magát biztonságba helyezni, a lövész azonnal célkeresztbe veszi. "Gyerünk pajtás, csak emeld fel a fegyveredet" - hallatszik a hangja. A 40 éves Chmagh mellett megálló teherautó és az abból kiugró két polgári személy a személyzet szemében potenciális fenyegetettséget jelent. A tűzparancs azonban még mindig késik, ezért a lövész egyre türelmetlenebb. Végül csak útjukra indulnak a gyilkos golyók.

A Pentagon hivatalos álláspontja a mai napig az, hogy 2007. július 12-én "felkelők" haltak meg Bagdad utcáin. "Kétségtelen, hogy a koalíciós csapatok ellenséges erőkkel kerültek összetűzésbe" - nyilatkozta akkor Scott Bleichwehl szóvivő. A teherautóban ült két gyerek is. Természetesen ez is az irakiak hibája az Apache személyzete szerint, hiszen magukkal viszik a csemetéiket a harcba. A Reuters akkoriban az események teljes és mielőbbi kivizsgálását követelte, mindhiába. Hiába hivatkozott a hírügynökség az információs szabadságra (Freedom of Information Act), a Pentagon nem adta ki a felvételeket. De azok most, hosszú évek múlva mégis elérhetővé váltak.

Az Egyesült Államok Centcom Regionális Parancsnoki Központja megjelentetett egy állásfoglalást, amelynek a képein a halottak mellett lefoglalt géppuskák és gránátok láthatók. Emellett a dokumentumban a Reuters munkatársainak szemére vetik a hatóságok, hogy nem viseltek, megkülönböztető, Press feliratú mellényt. Ezáltal és azzal, hogy elvegyültek az ellenséges csoportban az Apache személyzete számára ugyanúgy a leküzdendő ellenséges erő részévé váltak. A Pentagon érvelése ugyanakkor nem meggyőző, különösen annak tükrében, hogy már hónapok óta a titkosszolgálatokkal karöltve megpróbálja ellehetetleníteni a Wikileaks munkáját. A portál sem volt rest: máris bejelentette, hogy a közeljövőben egy olyan videót fog bemutatni, amelyen az amerikai katonák ártatlan afganisztáni civileket ölnek meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • havercsotány #239
    az emberélet nem számít, háborús övezetben.
  • sathinel #238
    Ja én is azt néztem hogy a sarkon mikor kinéz a fotós olyan mintha lőne. Ok úgy hogy elmondták előtte hogy fotós lehet következtetni. De elég veszélyes az a környék, és nem virágokat dobálnak a katonákra. Tehát érthető miért látta a fotóst fegyveresnek. Valsz én is benéztem volna.

    Kéne a fotósoknak is valami mellény mint a mentősöknek van vagy valami feltünő színű. Igaz így észreveszik őket messziről, de az életük is biztonságosabb.

    Ennyi erővel lehetne mászkálni paintball fegyverekkel is aztán meg megmagyarázni hogy csak játszottak és gonosz ördögi amerikai katonák halomralőttek egy csomó paintballozó gyereket...
  • andrist87 #237
    nvidia 8800gts gigabites eladó érd [email protected]
  • Rincewind #236
    Nem nagyon latok semmi kulonlegeset ebben a videoban. Egy kamerat osszetevesztettek fegyverrel, de tenyleg lathato a kepen legalabb egy AK, meg az RPG is tisztan felismerheto, ott rejtozkodik a haz mogott es a helikoptert lesi. Nyilvan hogy igyekeznek megelozni a bajt. Tuzparancsot is kaptak, tisztan hallani, ahogyan dispatcher mondja "engage." Ez a cikk megint a szokasos SG bulvar kaka, nem erdemes keszpenznek venni.

    Egeszen biztosan haltak meg civilek is, ez nem ketseg, de ugye ha fegyveresekkel lofralsz egyutt, akkor ennek fenn all a lehetosege, a gyerekeket meg nem viszem haborus ovezetbe, foleg nem oda, ahol 5 perce meg lottek.

    Abszolut SEMMI kivetnivalo nincs ebben a videoban. Persze a sok 0 IQ ember, aki ugye annyira nem veszi a faradtsagot, hogy megtanuljon angolul, kenytelen az ilyen ferditett bulvar cikkekkel beerni. Ez sajnos egyike a magyar oktatas visszamaradottsaganak. egyre butabb nep leszunk... :(
  • JethroHUN #235
    Ezt nem szabad Amerikának szárazon elvinnie... csak egy baj van ez az Ő bolygójuk, ők irányítanak, mindent és mindenkit...ebből is remekül látszik h azt lőnek le és ott ahol akarnak. Azt pedig ne akarják bemesélni h a csúcs technológiás felismerő programok nem tudnak egy kamerát egy rpgtől megkülönböztetni. Nem kell itt amcsikat védeni, sok szar van ott aminek már ki kéne derülni-e
  • Tetsuo #234
    Masodik soroddal egyetertek.
  • hiftu #233
    Én csak annyit szeretnék a cikkhez hozzáadni, hogy:
    Az amcsiknak a kurva anyját...

    Ebből sem lesz felelőségrevonás. Max a wikileaks munkatársainál..
    Szerintem minimum a hazaárulás vádját fogják a nyakukba akasztani...
  • Dracad #232
    "Anfetaminnal belőve bringázni nem tudsz, nemhogy helit vezetni te nagyon te..."

    Na akkor only for the record, egy kis tisztázás.

    Az amerikai légierő pilótái receptre igényelhetnek Dexedrine-t. A Dexedrine az USA-ban legális receptre kapható farmakológiai tisztaságú metamfetamin. Nyílt titok hogy a berepülő pilóták és a vadászbombázó F-22-vel huszárkodó társaik ingyen kapnak egy csomagot a hosszú küldetések előtt.

    Hogy egy Apache kezelő személyzete esetében mi a pontos eljárás azt ugyan nem tudom, de mivel ők is a légierőnél dolgoznak minden valószínűség szerint nem lehet túl nehéz meggyőzni egy katona orvost, aki amúgy rendszeresen ír fel Dexedrine-t más egységeknek.


    Amfetaminnal belőve pedig nagyon is jól el lehet bringázgatni, a katonák mégis inkább csak lenyelik a pici Dexedrine kapszulákat, az injekciózás az nem annyira az ő világuk. Azt inkább magasabb szinten lévő emberek szokták csinálni, Hitler és Kennedy (az elnök) is rendszeresen kapott amfetamin injekciókat saját orvosától.

  • Mike #231
    adnák inkább neked, igaz-e?
  • nyuny01 #230
    "az ilyenek mélyítik el az usa iránti közútálatot..."

    Szerintem meg az ilyenek mint te...

    Már többször leírták itt ha háborúban hibázol,az emberéleteket követel!
    Amúgy meg a 17-perces videón kívül,nem igazán tudsz semmit az egészről,hogy miért voltak ott,hogy mit csináltak előtte...Jah és nem te ültél a gépben...valószínű jobb is...

    Ezért nem értem miért mocskolod őket!

    Inkább ezen gondolkozz el...