Berta Sándor

Amerikai és izlandi akciók a Wikileaks ellen

A Wikileaks szerkesztőinek Twitter-bejegyzéseiből az derül ki, hogy komoly megfigyelés alatt tartják őket az amerikai és az izlandi titkosszolgálatok.

A tapasztalt akciókról Julian Assange szóvivő számolt be a Wikileaks Twitter-honlapján. Az intézkedésekre azért kerülhet sor, mert az oldal a Pentagon ügyeiről szóló videók megjelentetését tervezi. Az egész ügy úgy hangzik, mintha a felhasználók éppen egy James Bond-film forgatókönyvét olvasnák, pedig koránt sem kitalációról van szó.

"A Wikileaks ellen jelenleg is tart az amerikai és az izlandi titkosszolgálatok megfigyelési akciója. Követnek, lefotóznak és videóznak minket, valamint sor került őrizetbe vételekre is" - olvasható az egyik Twitter-bejegyzésben. Az írás Julian Assange szóvivőtől származik. "Csütörtökön két, az amerikai külügyminisztérium diplomáciai védelme alatt álló személy követett Izlandról egészen Norvégiáig. Az egyik munkatársunk letartóztatásakor titkos fotókat mutattak neki. Az akció mögött alighanem a CIA áll. A rendelkezésünkre állnak a követőink légiutas-adatai. ne higgyétek, hogy eléritek a célotokat" - szól egy másik üzenet.

A Wikileaks szerkesztői azt gyanítják, hogy az akciókra azért került sor, mert az amerikai és a velük együttműködő izlandi hatóságok így akarják megakadályozni egy Pentagon-videó megjelenését, ami április 5-re van kitűzve. A Gawker amerikai blog információi szerint a felvételen egy tavaly május 5-én végrehajtott afganisztáni légitámadás látható, amelynek során 100 civil személyt öltek meg. A Pentagon már vizsgálja az eseményeket, de eddig még az ügy részleteit nem hozták nyilvánosságra.

Assange szavait megerősítette ugyanakkor az SKUP norvég újságíró-szervezet egyik szóvivője, aki néhány nappal ezelőtt egy helyi konferenciára meghívta a férfit, elmondta: tudnak arról, hogy Assange folyamatos megfigyelés és ellenőrzés alatt áll. "Közelebbről is meg fogjuk vizsgálni azokat az információkat, amelyek többek között egy Wikileaks-alkalmazott 22 órán át való fogva tartásáról, egy számítógép lefoglalásáról szólnak. Amennyiben ezek az adatok valósak, akkor nem fogunk habozni és jogi lépéseket teszünk. Ilyesmi teljesen elfogadhatatlan" - nyilatkozta a norvég szervezet szóvivője.

Az eset különösen azért érdekes, mert a Wikileaks működtetői alig két hete hozták nyilvánosságra az Egyesült Államok Hadserege Kémelhárító Központjának (ACIC) 2008-ból származó, 32 oldalas jelentését, amely a honlapot potenciális biztonsági fenyegetést jelent az amerikai fegyveres erőkre, a kémelhárításra, a hadműveleti és az információbiztonságra nézve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wad303 #7
    "pedig koránt sem kitalációról van szó."

    Hát persze, ha Assenge azt mondja, úgy is van.

    "Assange szavait megerősítette ugyanakkor az SKUP norvég újságíró-szervezet egyik szóvivője"

    És a SKUP-nak természetesen semmi köze nincs Assangéhoz, tessék már utána nézni!

    Ezek válogatás és bizonyítás nélkül bármit leközölnek, hogy is lehetne eldönteni, hogy mi az igaz közülük.
  • passatgt #6
    azért nem hallottál róla mert titkos:D
  • teddybear #5
    Nem csak a Pentagon titkairól van szó. Kiraknak mindent, amit a feltöltők beküldenek. Multik viselt dolgai, világszervezetek ferdítései, zöldek hazugságai, és egyéb szőnyeg alá söpört tények tömkelege.

    Mellesleg. Milyen lehet az izlandi titkosszolgálat? Izlandon kb. 300 ezer ember élhet, és még sohasem hallottam, hogy lenne nekik ilyesmi.
  • passatgt #4
    ja hát állítólag április 5-én kiraknak egy videót valami légi támadásról meg újságíró gyilkosságról, gondolom ezt nem szeretnék:D
  • Amergin #3
    Nehogy már többet megtudjál a Pentagon viselt dolgairól, te kis mezei hangya! Hogy jössz te ahhoz? A "demokrácia és a szabadság" dicső lángjával ajándékoznak meg ők minden rabszolga népnet, de ez saaaajjjnos néha áldozatokkal jár, de "ezt az áldozatot meg kell hozni"! (pláne ha nem nekik kell azt meghozni, hanem a "felszabadítottaknak")
    A Pentagonnak amúgy meg nincs mit titkolnia, hiszen ott magas erkölcsiségű emberek a becsület pajzsával és az igazságosság kardjával küzdenek az emberiség jólétéért és harmóniájáért.
  • Tetsuo #2
    Dezinfok most is jonnek ezerrel mindehonnan..
  • teddybear #1
    Nem tudom, hogy mit gondoltak? Ha nyilvánosságra hoznak mindenféle csontvázat a kamrából, akkor előbb-utóbb feldühítenek egy-két hatalmast is.

    De nem is ez a legveszélyesebb. Ha egy kémszervezet beférkőzne, akkor manipulálni tudná az adatokat.