Berta Sándor

Száműzné az FSF a webről a flashvideókat és a H.264 kodeket

Alig néhány nappal azután, hogy a Google tulajdonába került az ON2 által kifejlesztett VP8 kodek, máris komoly bírálatok érték a céget.

A Free Software Foundation (FSF) nyílt levelet jelentetett meg, amelyben azt követelte a Google-től, hogy távolítsa el a YouTube-ról és a webről a flashvideókat, illetve a H.264-es kodeket. A szervezet azt várja a vállalattól, hogy az utolsó szöget is beverje a flashvideó koporsójába és az On2 által kifejlesztett VP8-as kodeket használja a jövőben a flash és a H.264 helyett a YouTube-on.

Az FSF álláspontja szerint a Google-nak mindössze annyit kellene tenni, hogy mindenki számára elérhetővé teszi a VP8 licencét. Ezzel a lépéssel ugyanis egy olyan lehetőséghez jutna a webes közösség, hogy megszabadulhatna a függetlenségét korlátozó szabadalmaztatott videoformátumoktól és szoftverektől. Önmagában nem elég, ha a Google csupán elérhetővé teszi a VP8-at, ugyanis azzal csak a Firefoxnak és a többi alternatív böngészőnek árt. Az igazi váltás, hogy ha a flash és a H.264 formátumú videókat örökre száműzi a YouTube-ról. A Google-nak ehhez meg van a szükséges ereje és hatalma.

Az FSF úgy vélte, hogy a Google-nak ebben a kérdésben gyakorlatilag az Apple útját kellene követnie. Mint ismeretes, az iPad kapcsán az Apple lemondott a flashvideók támogatásáról. Ha mindezek a követelések megvalósulnának és a HD felbontású videók VP8-as formátumban lennének elérhetők, úgy az FSF számításai alapján az alternatív böngészők gyorsabban terjedhetnének el és a piaci részesedésük rövid időn belül elérhetné az 50 százalékot.

"Amennyiben a Google másképp cselekszik, akkor világossá válik, hogy nem a felhasználók szabadságával, hanem a saját meggazdagodásával foglalkozik. Mi mind azt szeretnénk, hogy a cég a helyes döntést válassza" - olvasható a nyílt levélben. Érdekesség, hogy korábban a Mozilla és az Opera is azért bírálta a YouTube-ot, mert az a HTML5-re és a H.264 videokodekre épülő streamingszolgáltatásokat teszteli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • micu18 #14
    A "száműzné a flashvideókat" kifejezés jól hangzik, de csak egy hatásvadász butaság. Hiszen az On2VP8 kodek is "flash videó" mégpedig az eddigi legfejlettebb .flv. A YouTube-on "lecserélni" a meglévő flash videókat nyilván lehetetlen, valamikor majd túlsúlyba kerülnek a VP8-as kodekkel készített .flv-k. Majd kb. egy-másfél évvel azután, hogy a flash player is le tudja játszani és az a player-verzió megfelelően elterjed. Szép lenne a licenc nélküli VP8 kodek és helyes az FSF kezdeményezése, de nem fűzök hozzá túl nagy reményt. Ami biztosnak látszik, hogy az a H.264 /MP4, bár ezt is "flash videónak" nevezi a köznyelv/ vissza fog szorulni ha teret nyer a VP8 kódolás. Mert bármennyire látványos a H.264-es videó, lejátszáskor a felhasználónál erősebb processzort, jobb videókártyát igényel mint a VP6-os .flv. /Az Ingyentv.hu-n ezzel elég sokat kísérleteteztünk./ Az On2 éppen azt ígérte meg /már kb. egy éve/, hogy VP8-as kodekkel készítendő flash videó /.flv/ az eddigieknél még alacsonyabb sávszélességen, nagyobb méretü pixelmentes képet kapunk és azt egy átlagos PC-n is szaggatás nélkül le tudjuk játszani. Még nem világos, hogy ez a fejlesztés segít-e a HD videók alacsonyabb sávszélességen való streamelésén, mert elvileg ahhoz 17-21 Mbit/s-os stabil sávszélesség kell/ene/, tehát amit ma HD-ként láthatunk, az mire az USA-ból "megérkezik" a gépünkre már bizonyára nem teljesíti az elvi előírásokat
    Ha egy "jobban csomagolt" HD .flv streamhez jóval kevesebb sávszélesség is elég
    lenne a fogadó oldalon, akkor az nagy előrelépés lenne.
  • Jonah #13
    "Amennyiben a Google másképp cselekszik, akkor világossá válik, hogy nem a felhasználók szabadságával, hanem a saját meggazdagodásával foglalkozik. Mi mind azt szeretnénk, hogy a cég a helyes döntést válassza"


    Na most megint fordít jól az újságírás, vagy pedig az FSF él álomvilágban... Egy olyan multi aki a részvényesek tőkéjét fekteti be...az nem a felhasználókat, hanem a részvényeseket részesíti előnyben. És nem lehet neki felróni azt se, ha egyszercsak bevezeti, hogy 10 cent/ keresés a használati díj. Mert a részvényesnek a fenntartható profit a lényeg, és nem az FSF lázadása. Sőt. Neki ez még reklám is. Felhasználó? Ugyan, itt ki beszél erről ?
    Lényeg, hogy bárhogy dönt a Google, mindenképp jól fog kijönni belőle.

    üdv.
  • Mike #12
    tetszik, hogy az FSF köbeteléssel áll elő a Google-lel szemben
    és mi lesz ha nem? csúnyán fognak nézni?
  • Garrett27 #11
    Ez nem fehér vagy fekete alapon műxik. Miért ne működhetne a már jól bevált páros, miszerint profitot is termel, közben meg a felhasználó is jól jár? Ja, mert ha nem a felhasználó érdekét nézi ebben az esetben, akkor talán több a profit? Ilyenkor kéne hatásos törvény, amely visszafogná a sok pénzhajhász akár-multi-akár-nem-multi csürhét.
  • BIZ0906 #10
    Ennyi.
  • Tetsuo #9
    A h.264 a legjobb.. ezt kene ingyenesse tenni a neten, azt csumi.
  • Sanyix #8
    nem annyit jelentene. az hogy a flash ezt a codecet használja az egy dolog, de attól még nem flash. mkv-ba is lehet nyomni akármilyen codeces streamet, ogg-ba is, avi-ba is sokfélét, ugyanígy az flv is csak egy konténerformátum.

    Egyébként ezzel a codecdologal az a gáz, hogy h264 jó mert dxva is mehet majd, de szar ment drága. A többi meg ingyenes, de nem mehet hw gyorsítással.
  • Trb100 #7
    Arról nem is beszélve, hogy az Apple csupán üzleti érdekből hagyta ki a flash támogatást. Majd hülyék lesznek utat engedni a flash gameknek, amikor az app storeban pénzt is kérhetnek érte.
  • vmiki88 #6
    "Száműzné az FSF a webről a flashvideókat"
    Sok sikert hozzá >:D
  • kvp #5
    A vicc kedveert annyit elmondanek, hogy a V8 codec az a flash video (flv) leszarmazottja, ugyanis a flash V6-ost hasznalja. Ez gyakorlatilag annyit jelentene, hogy az flv player bekerulne a bongeszobe a jpeg es a gif melle, csak mindez a flash lejatszo plugin nelkul. A youtube hd flv formatumok egyebkent visszafele kompatibilisek lennenek, tehat konvertalni nem kellene semmit, csak a bongeszoket frissiteni, hogy flash beagyazas helyett kozvetlenul inditsak el a belinkelt flv file-okat, ugy mint ahogy most a chrome teszi ezt a h.264-esekkel.