96
  • vasedeny2
    #96
    "1. nem igaz, nem hozza ugyanazt, tavolrol sem. Semmi olyat nem tudott felmutatni a html5 canvas + js kombo, amit a flash ne tudott volna evekkel ezelott"

    viszik a keresők a tartalmát, 20kb-ból bejön, és 10-ed annyi cpu-t eszik.
    (mondjuk nem egy ie-ben)
    egyébként konkrétan mit tud a flash, amit így nem lehet kihozni?

    "2. szabvany ide v oda, meg mindig nem talaltak ki melyik legyen a tamogatott kodek. majd talan x ev mulva amikor mar reeg nem lesz aktualis"

    egyébként részben igazad van, ha megnézed a css3 specifikációt, minden áldott böngészőben más minden, az aztán a szabvány

    ezt a kodekes dolgot nem értem.... adott mpeg formátumban van egy videó, a fejlécében a tömörítés ugye, amit a böngésző úgy játszik, mint egy lejátszó program, csak javascriptből vezérled. (ahogy én tudom...)
    az, hogy milyen kodeket használ, annak mi a köze a szabványhoz?
  • sathinel
    #95
    Linux-ot csak azért írtam mert ha az alatt megy akkor mennie kell win alatt is. Lehet win7-et ki kéne próbálnod. Új driverek, stb és lehet jobban megy.

    A netet azért írtam mert pl wow alatt lehetett hallani hogy pár ember netje sokszor lagzott. Videóknál nem nagyon veszed észre mert sokszor előrre tölt, de játéknál lagol kapásból.
  • szabolcskaaa
    #94
    hu linuxom volt egyszerűen nem bírtam megszokni és 2 fajta xp volt a gépen. azt a speedtestest cuccot nemtudom mire irtad tényleg 5 megás a net nem kamuzok hisz csak magamat szivatnám, az a baj, hogy ha a videot nézem a cpu kihasználtság felurik 100%-ra szerintem ez lesz a bibi vagy már magam sem tudom, de akkor is valami beállítás probléma lehet mert az 1.8as procival rendelkező gépek és az enyémnél régebbi laptopok hd off-on viszik rendesen a vidiket.

    Köszike a segítséget azért ha tudtok valamit vagy valakinek volt ilyen írjon.

    üdv
  • sathinel
    #93
    ja és speedtest.net néha és lehet rendesen ingadozik a neted sebessége
  • sathinel
    #92
    Hm ha leszedtél mindent, újraraktad, és ugyanaz, akkor nem tudom mi lehet a gond. Valami nem nagyon stimmel ha egyébként mennie kéne. Linux live CD-t ajánlanék ubuntutól, és megnézni azon is szaggat vagy nem mert ha azon nem akkor talán új win kéne vagy valami driver hiányzik. Linux úgyis anyázik és kiírja a képernyőre hogy mit nem talál ha gondja van. Ha tört win akkor lehet meg kéne próbálni egy másikat leszedni.
  • szabolcskaaa
    #91
    Szóval ezért tippelek olyanra, hogy máshogy lettek kódolva videók, vagy más fájltípus ilyesmi, de már annyi mindent megpróbáltam és semmi.

    Üdv.
  • szabolcskaaa
    #90
    Szia!

    Szívesen a linket. Az a baj a netem 5 megás :). A suliba hiába volt millió megás volt rá milló gép sokkal lassabb volt minden és mégse szaggat. A hd-t meg ki be lehet kapcsolni. Várom továbbra is a válaszokat.


    Üdv: szabolcs
  • Epikurosz
    #89
    Basszus, Szabi!
    Nagy köszi a linkért. Regeltem én is, és elképesztő a videjók minősége a vimeon. A Youtube-hoz képest nagy a különbség!
  • Epikurosz
    #88
    "b egy éve lassan a vimeo az összes video szaggat, ami egy évnél idősebb azokat szépen viszi "

    Szabikám!
    A régiek nem HD-k, valszeg, hanem kisebb felbontásúak, azért mennek nálad simán, az újak meg HD-sek, DE MIVEL SZŰK SÁVSZÉLESSÉGED VAN OTTHON, valszeg, emiatt szakadozik a felvétel.
    Tipp: Rendelj meg egy jobb internetet. 4 Mbps már tutira jó lesz, szerintem.
  • szabolcskaaa
    #87
    sziasztok! nekem egy olyan problémám lenne, hogy kb egy éve lassan a vimeo az összes video szaggat, ami egy évnél idősebb azokat szépen viszi meg minden, nekem nem kell hd meg semmi csak a videokat akarom ugy nézni hogy ne kelljen külön leszedni minden egyes videot amit szeretnék megnézni (naponta 20-30db) mert nagyon unalmas meg a helet is feleslegesen foglalják. a gépem 2.4 celeron 1gb ram 128mb geforce fx5200. igazábol az idegesitő az, hogy a suliba az enyémnél rosszabb gépek viszik a videot. én már probáltam mindent ami eszembe jutott meg más forumokon láttam. uj xp felrakása sp2 sp3 nvidia driver adobe flash playerek mozilla ie opera chrome mozillába még a configot is irtam át, de semmi. nagyon szépen megkérlek Titeket ha tudtok segítsetek.

    Megértéseteket és válaszotokat előre is köszönöm.

    Üdv: szabolcs
  • Komolytalan
    #86
    Vagyis hol anim gif, hol flash. Az anim gifet ha letöltöd, és jobb gomb, properties, akkor láthatod, hogy 48FPS. Gondolom a flash is ennyi, a készítőjének az egyik ujját emiatt kéne baltával levágni (webre max 20FPS, bannernek max 15FPS). Ha semmi mást nem állítana, akkor máris 1/3 proci fogyasztás.

    A másik hiba a folyamatos anim, ami bannernél ellenjavalt. Második ujj.

    A harmadik hogy bannernél semmi szükség 1/20 pixel pontosságra, vagyis az egyes animálandó movieclipeknek simán be lehet állítani, hogy cacheAsBitmap=true Csinál rá egy általános osztályt, aminek ennyi a konstruktora, és beállítja minden moviecliphez amiben nincs belül anim ezt az osztályt base classnak.

    Ha nagyon megerőltetném magam akkor tudnák még találni benne optimalizálási hibákat, de szerintem 2 ujjat hagyjunk meg a cigizéshez annak a kontárnak, aki ezt a bannert gyártotta.
  • Komolytalan
    #85
    Az sg tetején lévő sárga reklám az anim gif... Jobb gomb rajta, mentés másként, lemented, hexa editorban megnézed, úgy kezdődik hogy GIF89.
  • Kompar
    #84
    Jól írtad, a "sárga reklám" eszi meg a procidat és nem a flesh. A flesh egy progamnyelv, és mint olyan , lehet benne procit megevő alkalmazást írni, mint bármely más programnyelvben és lehet benne olyat is írni, ami nem eszi meg a procidat. Adblock pedig igen van, úgyhogy panaszt többet ne halljak !
  • Balazs127
    #83
    Márpedig az SG szutyok fenti sárga reklámja megeszi a 4magból az egyiket.
    Még szerencse hogy van Adblock Plus.
  • sathinel
    #82
    Hm nállam Flash laptopon t4300 procit nem eszi meg. Igaz 4 giga memória van ezért észre sem veszem hogy enné. Ha a négymagosod ennyire leterhetli ott gond lehet.
  • endrúdí
    #81
    Légyszí, ha egy döntéshozó olvassa ezt a tuti nem rémhírterjesztő SG-t :D :D Ha a HTML 5 nem zabál 30 % procit egy négymagosból és nem kell neki 450 Mega RAM a Facebook cafe world-ből akkor ne az adobe-ot válasszátok pls :D
  • balee66
    #80
    A FLASH nem szar, egész jó az, csak gyakran olyanok állnak neki dolgozni vele, akik nem értenek hozzá. Nem ritka, hogy egy, a programozáshoz sügér designer csinálja a bannereket, amik aztán úgy, nyersen (optimalizáció nélkül) mennek is a webre, valamint kontár programozók írják a FLASH-es videólejátszókat/játékokat.
    Ezért jó a szabvány, ugyanis ha a böngésző rendesen tudja kezelni a HTML5-ös technológiákat (<video>, <canvas>), és a videókodek rendben van, akkor nem lehet elcseszni a videólejátszást.
  • balee66
    #79
    „ma mikor 100 emberből 9-nek az összes statisztika szerint fel van telepítve a flesh, arról beszélni, hogy a flesh kihal, már ne is haragujatok de pontosan ugyanolyan nevetséges, mint arról beszélni, hogy a Windows kihal, és helyette holnaptól mindenki Linuxot telepít. ”

    Ez nem igaz, ugyanis a FLASH és a HTML5 egyáltalán nem zárja ki egymást, a Linux és a Windows viszont (általában) igen, ui. a felhasználók többsége egyetlen (fő)operációs rendszert használ.
    Az átlaguser észre sem veszi, hogy azt a videót FLASH vagy HTML5 játsza le neki.

    A HTML5 nyugodtan beszivároghat úgy az emberek életébe, hogy a FLASH nem szenved jelentős kárt; a kettő megfér egymás mellett is, persze nyilván minden fejlesztő arra fog támaszkodni, amelyik olcsóbb/gyorsabb/használhatóbb.
  • Kompar
    #78
    100 emberből 99-nek
  • Kompar
    #77
    Itt is temetik a flesh-t. De kérdezem én: ( Flash - Microsoft párhuzam)
    Microsoftot is szidják sokan, mégis a világ internetezőinek a gépén fent van,
    ugyanúgy mint a Flesh, ma mikor 100 emberből 9-nek az összes statisztika szerint fel van telepítve a flesh, arról beszélni, hogy a flesh kihal, már ne is haragujatok de pontosan ugyanolyan nevetséges, mint arról beszélni, hogy a Windows kihal, és helyette holnaptól mindenki Linuxot telepít.

  • Komolytalan
    #76
    Egyébként meg nem kell nekem hinni, itt olvassátok el tenegri véleményét, ő elég komoly szinten tolja a flash és egyéb programozást évek óta.
  • Komolytalan
    #75
    Az az apró tény ne zavarjon, hogy flashben nincs olyan 3D api, ami ki tudná használni a hardware támogatást. Van benne pár mátrix transzformációs lehetőség, meg 10-es playerben bejött hogy téglalapot tud trapézzá is torzítani nem csak paralelogrammává, így lehet vele texturázni trükközés nélkül is, aztán annyi.
  • Komolytalan
    #74
    OpenGL-ben fosul néznek ki a fontok. A flash 1/20 pixel pontosságban dolgozik, ezt az OpenGL nem tudja, semmi se lesz pontos, ami most, CPU rendereléssel az.
    Ha meg lehetne írni az általános OpenGL plugint, akkor már réges-rég meg lenne írva, mivel az swf formátuma már évek óta nyílt. Csak aki ebbe jobban belemászik, az látja, hogy ebből általános hardware gyorsított plugin nem lesz.
  • Komolytalan
    #73
    Azért van még ezen kívül felhasználás, amit mondjuk JS-el elég nehéz kiváltani. Pl termékbemutató oldalak, mittomén XY cég épít egy házat, és csinál egy interaktív lakás választót. Vagy alaprajz készítő program ingatlanos oldalakra. Vagy videochat, vagy promó CDk, vagy kb bármi, ami interaktív, és nem gomb + input mezőből áll az egész. Persze ezeket is meg lehet JS-el csinálni, csak 10x annyiba kerül, és/vagy totál fos lesz.
  • Komolytalan
    #72
    "de egy sima infinite-loop is kiüti a legtöbb böngészőt, csak pl. azt fel tudja egy FF függeszteni, míg Flash-nél én ilyen requesterrel nam találkoztam"
    Flashben van egy limit (Publish Settings, Script time limit), ami alapban 15 másodperc. Ha egy script ettől tovább futna, akkor teszi fel a kérdést, hogy meg szeretnéd-e állítani.
  • sathinel
    #71
    nállam a vimeo lasabb sokkal mint youtube. youtube 720, 1080 videk sokkal jobban mennek. Opera, ff, chrome ami alatt netezek. Még azt sem lehet mondani hogy csak 1 féle böngészőn nézem. Veoh a leglasabb de az saját szaros lejátszót is telepít, de nem igazán segít rajta. Kb harmad olyan gyors mint a youtube.
  • passatgt
    #70
    amúgy a vimeo-n lévő hd videók is szaggatnak html5-el?

    pl ez: http://www.vimeo.com/9591751
    leírás alatt jobbra lehet átváltani html5-re
  • passatgt
    #69
    valami még valóban nem korrekt vele, már látod, sokaknak nem ment itt rendesen, viszont volt pár ember akinél pedig hibátlanul működött, gondolom még kiforratlan, illetve a támogatni kívánt videó szabvány sem dőlt el teljesen

    nálam meg pont a youtube-on lévő 1080p-s videók kb 1 fps-el játsza le, amit linkeltem az meg teljsen jól működik...
  • sathinel
    #68
    Flv videót amit leszedek pl youtube-ról mplayer alatt nézem meg és töredéke teljesítmény kell neki hogy lejátsza. Böngészőkbe valahogy ezeket a lejátszókat ha be lehetne építeni kicsit lehet jobb lenne.
  • sathinel
    #67
    Elolvastad mit írtam? pont azt amit írsz vagy nem értem mire akarsz kijukadni.

    "Akinek lassú az 7-8 éves pc-n, vagy 3-4 éves laptopon nyomja vagy nem tom mi lehet a gond."
    Ez szerintem pont azt jelenti hogy akinél nem megy annak régi őskövület gépe van. Mint fentebb említettem már telefonok is lejátszák egy pc-nek, laptopnak nem esik nehezére.
  • 5c0rp330n
    #66
    ez nalam bizony ugy szaggat ff-en egy 2,4ghz-es c2d-n, hogy rossz nezni, elvezhetetlen, ezenkivul folyamatosan artifact jelenik meg a video menuje helyen. chrome alatt turhetoen megy, de ennel neztem mar kb 5szor ilyen minosegu 1080p flash videot h264-ben, flash player 10.1-el, hw gyorsitassal, egy pillanatra nem rezzent be es az tenyleg durvan reszletgazdag volt. ha ennyi a html5 video amit itt lattam, akkor meg abban sem vagyok biztos hogy a netes videokban felvaltana a flash-t, nemhogy masban, ez igy edeskeves.
  • ozric
    #65
    Biztos bennem van a hiba, nagyon nem értem, ha a 7-8 éves gépeden hasít a max. 320x200-as felbontású flash videó, akkor a 720p-s is gond nélkül megy neked? Ja hogy az már nem, csak az egérvideó. Nézd meg például ezt egy 7-8 éves gépen 720p felbontáson, és légyszi írd meg a tapasztalataid. Már ha elég bátor vagy.
  • grizzly21
    #64
    1. nem igaz, nem hozza ugyanazt, tavolrol sem. Semmi olyat nem tudott felmutatni a html5 canvas + js kombo, amit a flash ne tudott volna evekkel ezelott
    2. szabvany ide v oda, meg mindig nem talaltak ki melyik legyen a tamogatott kodek. majd talan x ev mulva amikor mar reeg nem lesz aktualis
  • vasedeny2
    #63
    na várjunk várjunk...

    1. a cikk értelmes. okké, hogy a flash nemcsak videó lejátszó, dehát a html5 sem. a html5-ben jobban tud pl canvas-en keresztü a javascript érvényesülni, és így ugyanazt hozza mint 1 flash. ha így nézzük 2 ugyanarra való dologról van szó.
    2. a lényegi különbség: a html5 egy szabvány, ami azt jelenti, hogy mindenki írhat egy őt támogató programot, és ez versenyhelyzetet alakít ki, míg a flash 1 db program, amit az adobe bütyköl, és senki más. ha ők elbasznak valamit, akkor minden honlap elbaszódik. volt már ilyen windózzal is, de linuxon, meg mac-en mindig szar.
    3. az hogy valakinél szakít a flesh..... gentoo-m van, ha valami szakít, akkor az szakít. lehet hogy fel se tünik neked, hogy mennyire zabálja a procidat, mert kb az ie is ugyanúgy zabálja. dobtam egy flash upgradet, reloadoltam az 5 megnyitott tabomat, semmi nem szaggatott be, csak felhördült a ventillátor. úgy néztem utánna, hogy mi az isten zabálja ennyire a gépet. és igen, a flash 10.0.43.240-ről a 10.0.45.mittoménmi-re való upgradekor 10-szeres cpu igénye lett, a semmiért cserébe.
    azt a moonligh-tot majd kipróbálom :)
  • passatgt
    #62
    már van 10-es beta, az elvileg jobb:)
  • sathinel
    #61
    kis szaros laptopon is hasít a Flash. Azon nyomom és semmi akadás. Akinek akad főleg otthoni gépen az rendesen elcsinálhatott valamit. Még mobiltelefonokon is gyors a Flash, egyedül az apple akkora marha hogy nem képpes megcsinálni rendesen hogy fusson. Ez miatt röhögök mikor azt mondják mekkora király a MAC. Ha még azt sem képpesek megcsinálni amit a fél világ használ csak hogy megmutassák mekkora királyok(Vagyis inkább ezt mondják minthogy képtelenek leprogramozni), akkor nem a Flash-el van gond. Akinek lassú az 7-8 éves pc-n, vagy 3-4 éves laptopon nyomja vagy nem tom mi lehet a gond.
  • grizzly21
    #60
    Ez a cikk is leirja, nincs itt konkurencia, kar hasonlitgatni. A flash egy programozasi nyelv, a html5 pedig csak egy leiro nyelv. masra valo a ketto
  • grizzly21
    #59
    OSX-en peldaul nincs hardvergyorsitas, eleg gyors laptopom van, tehat ha nem is szaggat, de megizzasztja a gepet a nagyobb felbontasu videok lejatszasa sajnos
  • grizzly21
    #58
    mert szerinted a html5 openGL-t hasznal az ocska kis canvas kirajzolasara?:D lmao
  • passatgt
    #57
    hülye vagy