Berta Sándor

Nem minden fejlesztő elégedett a böngészőválasztással

Brüsszelből kiszivárgott hírek szerint közel sem minden cég tetszését nyerte el a Windows 7-hez letölthető új böngészőválasztó frissítés. A lista végén álló szoftverek fejlesztői tiltakoznak.

Megjelenésekér még úgy tűnt, hogy az új funkció komoly segítséget jelenthet az alternatív alkalmazások készítőinek, hiszen ennek köszönhetően ismertebbé tehetik a termékeiket és némileg csökkenthetik a lemaradásukat a piacvezető Internet Explorerhez képest. A március elejénbevezetett megoldástól azonban koránt sincsenek elragadtatva az Avant, a Flock, a Maxthon, a Slim Browser, a Sleipnir és a Green Browser fejlesztői, ezért panasszal éltek az Európai Uniónál a jelenlegi megoldással szemben.

A hat vállalkozás képviselői elsősorban azt kifogásolták, hogy a termékeik a 12-es lista végén szerepelnek, vagyis aligha számíthatnak arra, hogy valaki végiglapozza a felsorolást és az ő terméküket válassza. Tény, hogy a lista első öt helyen - váltakozó sorrendben - szinte mindig az Internet Explorer, a Firefox, az Opera, a Safari és a Chrome neve szerepel. Vagyis a többi hét program alkotói joggal érezhetik úgy, hogy őket hátrányok érték. A felhasználók többsége ráadásul aligha nézi végig a teljes listát, így pedig végképp kicsi az esély arra, hogy egyáltalán láthassák a programokról szóló rövid leírást.


Az alul lévő csuszka tehet mindenről

A hat vállalkozás vezetői már azzal is megelégednének, ha a Microsoft valami olyan keretet fejlesztene ki és tenne elérhetővé, amelyből világosan kiderül, hogy az öt szoftver mellett további hétből lehet választani. A legegyszerűbb megoldás persze egy a mind 12 alkalmazást felvonultató ablak megjelentetése lenne. Álláspontjuk szerint amennyiben a funkció a jelenlegi formájában marad meg, úgy gyakorlatilag semmi sem valósul meg az EU elképzeléseiből, hiszen az öt legismertebb böngésző minden bizonnyal tovább növelheti a piaci részesedését, míg a többiek a feledés homályába vesznek.

A böngészőválasztó frissítés egyébként eredményes, hiszen az Opera a múlt héten a letöltések megháromszorozódását regisztrálta Belgiumban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Lengyelországban és Spanyolországban. A Firefoxnál pedig 50 000-rel több letöltést tapasztaltak az új funkció elérhetővé tétele után. A European Committee for Interoperable Systems (ECIS) nevű szervezet mindenesetre azt szeretné elérni, hogy a szolgáltatást terjesszék ki az egész világra. A lobbicsoport tagja többek között az Adobe, a Corel, az IBM, a Nokia, az Opera, az Oracle, a RealNetworks, a Red Hat és a Sun Microsystems.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Airbus A380 #47
    Bocsi nem Gekko hanem Webkit motor hajtja a 3-as Maxthon-t.
  • Airbus A380 #46
    Már nem IE alapű a 3-as verzió van benne "tartalékként" egy IE motor de a Gekko-t vagy mit használ már ugyanazt mint a Chrome.
  • Airbus A380 #45
    És mi ezzel a baj ? A nod32 szlovák, az avast! cseh a bitdefender román, a virusbuster magya, a comodo termékek azt hiszem török fejlesztés. Szóval ezek sem hinném hogy bizalomgerjesztőbb lennének származásuk alapján mint 1 kínai böngésző. Nekem is ez miatt előitéletem volt de feltettema Maxthon-t és meg győzött. Az meg hogy kinaiak vagy amerikaiak vagy más nemzetiségűek fejlesztik kit érdekel amég a program jó és azt teszi amire tervezték? A fentebb megnevezett termékek amúgy mind világhírű cuccok...
  • mujahedin #44
    "Jó az opera, kár hogy összeszarja magát a Facebookos játékok közben, mikor 480 Mega ramot eszik a Cafe World-nél és 25% -on van egy 4 magos Q9450 :D"

    a legnagyobb kár hogy, azt egy adobe flash nevű dolog teszi :)
  • endrúdí #43
    Hardware DEP always onnál próbált már valaki futtatni egy Safarit? :D
  • endrúdí #42
    Jó az opera, kár hogy összeszarja magát a Facebookos játékok közben, mikor 480 Mega ramot eszik a Cafe World-nél és 25% -on van egy 4 magos Q9450 :D

    A messenger funkció is jó a 10.5 -ben , kár ,hogy betöltés felirat van 2 órán át :D
  • endrúdí #41
    Reklamálnak az ingyenreklámért :D:D:D:D:D:D
  • Piel #40
    Most már csak arra kell rávenni a Microsoftot, hogy telepítés előtt megkérdezze a gép: Mit szeretne telepíteni? Windowst vagy Linuxot? Válasszon!
  • zserrbo #39
    Akkor is több dolgot akar konfigurálni az IE az első indításkor, hiába települ fel a rendszerrel.
  • bracsek #38
    Nem is kell telepíteni, ott van alapból, miről beszélsz, szerinted a többség frissíti?