Berta Sándor

Segítik az internetszolgáltatók botnetek elleni harcát

Az idei Biztonságos Internet Nap alkalmából számos államban igyekeztek elhívni a figyelmet a kiberbűnözés elleni küzdelemre.

Az eco Internetgazdasági Szövetség hirdette meg az Anti-Botnet-Initiative nevű programot, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a kártevőkkel fertőzött és ezáltal a bűnözők irányítása alá került számítógépek számát. Ez a kezdeményezés Japán, Ausztrália és Dél-Korea példáját követi, ahol korábban hirdettek hasonló programokat és sikerült is csökkenteni a kártevőkkel fertőzött számítógépek számát. A német kormány a projekt támogatására összesen 2 millió eurót ajánlott fel a helyi internetszolgáltatóknak.

"Az úgynevezett botnetek jelenleg az internet és az ahhoz csatlakozó infrastruktúrák számára az egyik legfertőzőbb veszélyforrást testesítik meg. Ezen a területen sürgősen tennünk kell valamit. Az eco szövetség Anti-Botnet-Initiative kezdeményezése jó példa arra, hogy a magánszektor is átveheti az internetbiztonsági felelősséget" - jelentette ki dr. Thomas de Maiziére német belügyminiszter.

Sok kártevő anélkül települ fel a felhasználók számítógépére, hogy arról az illető egyáltalán tudomást szerezne. Ez történhet akár egy fertőzött csatolt állományt tartalmazó e-mail vagy egy módosított honlap segítségével. Sok ilyen fertőzött számítógépből létrejön a botnet, amelyet a kiberbűnözők spam e-mailek terjesztésére, bizonyos adatok megszerzésére vagy éppen más oldalak megtámadására használnak fel. Az ilyen hálózatok a sokoldalú felhasználhatóságuk miatt nagyon veszélyesek, ugyanakkor pont ezért keresettek a globális virtuális feketepiacon. Számos botnet-üzemeltető csoport adja el vagy bérbe a hálózatát.

A mostani program célja, hogy az internetszolgáltatók felvilágosítsák a fertőzött számítógépek tulajdonosait és ugyanakkor teljes támogatást nyújthassanak az érintettek számára a kártevők eltávolításához. Az első lépés, hogy az internetező felkeresi a külön erre a célra létrehozott tájékoztató honlapot. Amennyiben itt nem kap elég információt, akkor felhívhatja a különleges forródrótot, ahol a szakemberek akár lépésről lépésre végigvezetik a kártevők eltávolításának folyamatán. A programban részt vesznek az eco munkatársai mellett a Szövetségi Információstechnikai Biztonsági Hivatal (BSI) szakértői is.

Thomas Plünnecke, az 1&1 nevű internetszolgáltató szóvivője elmondta, hogy három csapatban összesen 40 szakember érhető el. A csoportok havonta átlagosan 2,5 millió gyanús e-mailt elemeznek ki. A program meghirdetése óta csak az 1&1 ötvenezer embert tájékoztatott a számítógépét érintő fertőzésekről, illetve nyújtottak segítséget számukra a kártevők eltávolításához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bracsek #1
    igyekeztek elhívni a figyelmet