Berta Sándor

Banki adatokra kíváncsi egy új trójai

A felhasználók figyelme a következő hetekben sem lankadhat, ugyanis egy olyan trójai jelent meg, amely a banki adatokra vadászik.

A hivatalosan Trojan.Win32.Sasfis.vbw névvel illetett kártevő egy fizetési felszólító levélmellékleteként érkezik. A csalók az e-mailben azt követelik, hogy egyenlítse ki vagy - és itt jön a csavar - a mellékletben lévő program segítségével törölje a rendszerből a nem is létező tartozását. Az alkalmazás valójában a Trojan.Win32.Sasfis.vbw, amely a hitelkártya-adatokat akarja megszerezni.

Az elektronikus levelek nagy amerikai vállalatok (Microsoft, Citrix, NBC Universal, Steinway & Sons, Delta Airlines, Jones Soda Co., Starbucks, Yahoo, Novell, Black & Decker és Avis) címeiről érkeznek, így sokan gyanútlanul és óvatlanul elolvassák a levelet és elindítják a module.exe nevű csatolt szoftvert. A trójai a sikeres telepítése után azonnal felveszi a kapcsolatot több ukrajnai és egyesült államokbeli szerverrel, hogy azokról információkat gyűjtsön be és többi kártevőket telepítsen fel a megtámadott számítógépre.

"A most felfedezett kártevőt különösen veszélyesnek minősítettük. A csalók szövege ugyanis szinte tökéletes módon illeszkedik a jelenlegi helyzethez és történésekhez. A kiberbűnözők nyilvánvalóan megpróbálnak hozzáférést szerezni az új hitelkártyákhoz és a banki információkhoz. Minden felhasználónak csak azt tudjuk tanácsolni, hogy ne hagyja magát megtéveszteni a hamis számlákkal és kimutatásokkal, semmiképpen se futtassa vagy telepítse a csatolmányban lévő programot" - tanácsolta Ralf Benzmüller, a G Data Security Labs vezetője.

A legjobb megoldás ezúttal is az óvatosság. Még mindig jobb egy levelet kitörölni, mint kockáztatni. Ráadásul nem szabad elfelejteni, hogy a bankok és nagy vállalatok szinte soha sem küldenek számlákat vagy felszólításokat e-mailben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • trucker92 #5
    hát....
  • lAngelus #4
    Létezik akárcsak egyetlen olyan program, amely képes elpusztítani egy trójai computer-vírust?
  • krk #3
    Kb. három éve van e-mail címem, és eddig 2 azaz kettő darab spamet kaptam.
    Levelezőklienst nem használok. Ha e-mailt akarok küldeni, akkor az e-mail szolgáltató oldaláról teszem, a beérkező leveleket pedig a telefonom fél óránként lekérdezi.
  • Narxis #2
    Olyan emberek is interneteznek akik muszájból ülnek a géphez, ők ebbe bele se gondolnak... kell egy vírusirtó és egy levelezőkliens, nem árt ha a vírusirtó támogatja a levelezőklienst. Így nem csak 2 levélszemétszűrőt kap az ember hanem a vírusirtó esetleg figyelmezteti, hogy a letöltött exe káros az egészségre.
  • Eriongtk #1
    Aki ilyeneknek bedől, az meg is érdemli...internetet helyben elvenni tőle.
    Amúgy legalább 1 cégről tudok, akik már küldtek nekünk ilyen fizetési felszólításos levelet, mégpedig e-mailben (telefon és internet).
    Különösen veszélyes? Istenem, nekem is kéne olyan progi, ami a tartozásomat egy exe elindításával fedezi :/