SG.hu

Hamis vírusriadó a Facebookon

Új riadalom kezd életre kelni a Facebook-felhasználók között. A téves vírusriasztásnak azonban valódi fertőzés lehet a következménye, figyelmeztet a Panda Security.

Az elmúlt két napban számtalan Facebook-felhasználó küldött tovább egy figyelmeztetést egy vírussal kapcsolatban: "Mostanában lassú a Facebookod?Menj a Settings/Application settings menüpontba, és válaszd ki az 'added to your profile' elemet a legördülő menüből. Ha látsz ott egy 'unnamed app' [névtelen alkalmazás] nevűt, azonnal töröld, mert egy kémprogramról van szó. Add tovább! Én megnéztem, és nálam is ott van."

A Panda szakemberei azonban figyelmeztetnek: maga a riasztás hamis, aki viszont kicsit komolyan veszi, és beleássa magát a témába, akár valódi vírust is szerezhet. "Az 'unnamed app' nem egy vírus, hanem egy legitim Facebook-alkalmazás, a boxes tab megjelenítéséért felelős - mondta Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. "A jelenléte teljesen természetes a Facebook-rendszerben, tehát semmilyen veszélyt nem jelent."

A Panda szakemberei szerint viszont van valós veszélye is az ügynek: ha valaki egy kicsit kíváncsivá válik, és elkezdt a Google-ön keresgélni "Facebook unnamed app" kulcsszavakkal, rögtön az első három találatban olyan oldalt kap, amely viszont meg van fertőzve, és így valódi vírus települhet a gépére, ha arra rákattint. "Ez sajnos nagyon találékony módja a támadásnak" - fűzte hozzá Sándor Zsolt. "A vírus terjesztői bedobtak a rendszerbe egy álvírusról szóló pletykát, aztán létrehoztak egy olyan oldalt, ami a megfelelő kulcsszavakra előkelő helyen jön fel, és megfertőzték valódi vírussal. Elég bizarr, hogy elkezdtek "farkast kiáltozni", aztán a zűrzavarban tényleg behoztak egy valódi farkast.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!