Berta Sándor

Az ARM lehet az Intel új kihívója?

Az ARM cég hivatalosan is bejelentette az Osprey nevű mikroprocesszorának két változatát. A vállalat az Intel babérjaira tör.

A kétmagos processzor a Cortex-A9 architektúrára épül és az egyik modell órajele több mint 2 GHz, míg a másikat kifejezetten a mobil eszközökben való használatra tervezték és energiatakarékos működésével tűnik ki.

Az ARM nem titkolt célja, hogy rövid időn belül komoly részesedést szerezzen magának például a smartbook-processzor piacon. Az egyetlen problémát az jelenti, hogy az első Osprey CPU-k várhatóan csak 2011-ben jelennek meg. "A Cortex-A9 többmagos processzorok már most számos, nagy teljesítményt igénylő területen az első számú CPU-nak számítanak" - jegyezte meg Eric Schorn, az ARM processzorrészlegének marketingvezetője.

A központi egységek 40 nanométeres gyártási eljárással készülnek. A 2 GHz-es órajelű kétmagos CPU csupán 6,7 négyzetmilliméter helyet foglal. Ez a valaha épített legnagyobb teljesítményű ARM processzorok egyike. A számítási teljesítménye 10 000 DMIPS, miközben a fogyasztása maximum 1,9 Watt. A 4,9 négyzetmilliméter méretű energiatakarékos mobil változat órajele 800 MHz, a teljesítménye 4000 DMIPS, ugyanakkor a fogyasztása 0,5 Watt. Mindkét CPU 8 megabájt másodszintű memóriát kapott.

"Mi most egyértelműen a teljesítményre koncentrálunk. Ezeknek az architektúráknak a megvalósításával új piacokra lépünk. A célunk, hogy a netbookokba, az okostelefonokba és más mobil internetezésre alkalmas készülékekbe, valamint a televíziókba és a szórakoztató elektronikai berendezésekbe vagy akár a nyomtatókba és Set-Top-Boxokba is ARM processzorok kerüljenek" - tette hozzá Schron. Az ARM szakértői szerint az új modellek előnye, hogy méretük alig egyharmada egy Intel Atom CPU-nak és használatuk csupán feleannyira terheli meg a mobil készülékek akkumulátorait.

A Cortex-A9 tartalmazza egyébként a CoreSight Program Trace Macrocell-t (PTM), amely lehetővé teszi, hogy a szoftverfejlesztők kódokat fejlesszenek ki a processzor optimális teljesítményének eléréséhez. A Cortex A9 egyetlen komoly hátránya, hogy az asztali Windows operációs rendszerekkel nem kompatibilis. Ugyan támogatják az Androidot, a Windows CE-t és Mobile-t, az Ubuntu és más Linux-disztribúciókat, azonban e hátrányra vezethető vissza, hogy eddig még nem terjedt el a technológia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #6
    Az x86 kompatibilitas hianya ket gondot okoz:
    -nem fut egy windows verzio sem
    -nem mennek a csak x86-os binarisban kiadott linux-os kodok (pl. flash)

    Mivel ezzel lefedtuk az emberek igenyeinek kozel 90%-at, igy eleg nehez lesz a windows-ok altal lefedett piacon labdaba rugniuk. A hardveruk maga jo, csak a kompatibilitas hianya furja meg a dolgot. Emulacioval meg azert nem probalkoznak, mert ez mar a transmeta-nak sem jott be. Telefonokba azert jok lesznek, mivel ott mar amugy is elonyben vannak, legalabbis amig az intel ki nem jon az uj soc x86-osaval. A fogyasztas nem annyira lenyeges, mert ujabban mar inkabb a nagy kijelzo es a 3g-s kommunikacio eszi az aksit, nem a tobbi egyseg. (arm-os, ssd-s telefonom van es ha csak fotozok vagy filmet nezek akkor az aksi merulesenek merteke kozel linearisan aranyul a kijelzo beallitott fenyerejehez, a 3g-s net ezt kepes megduplazni)
  • Inquisitor #5
    Elvileg lehet tokozni 2x2 magos verzióba is, a cache meg nem 8MB (az a max.) hanem amennyit a megrendelő kér bele, vannak még opcionális FPU vagy videokodoló egységek is amik beépíthetőek, stb. Ez "csak" az architektúra, de a megrendelő mondja meg milyenre van igénye ...
  • valaé valaé ná #4
    Az ARM nagyon régi motoros. Nem hiszem, hogy probléma lenne, hogy nem kompatibilis az asztali windows-al.
  • drakesberg #3
    Számomra nem is lenne olyan nagy baj, hogy nem i386-486 kompatibilis a chip, mert én Ubuntu linuxot használok, és épp az októberben megjelenő új változatban fogja a Cannonical támogatni az ARM architektúrát először. Úgyhogy 2011-re már lesznek rá programok is. A kétmagos Cortex fogysztása nekem nagyon bejön, láván hogy a notimban lévő Intel szerintük 27 wattot fogyaszt, míg az ARM 1,9-et(nyilván sok tapasztalatuk van ebben, hiszen kis hordozható eszközökbe készítették őket először). A notimban a hűtőventillátor meg sem moccanna tőle. Az akuumulátor pedig kitudja , meddig húzná . Az Intel Atom teljesítményét biztosan aláúbereli! (mostmár csak SSD tárolóra van szükségem a winyó helyett, és akár óraelemről is mehetek.
  • Sheltem #2
    Nem is tudom, lehet bennem van a hiba, de soha nem érdekeltek azok a dolgok amik több mint 1 év múlva jelennek meg. Meg is kell még élni azt :)
  • Rexhawk #1
    " A célunk, hogy a netbookokba, az okostelefonokba és más mobil internetezésre alkalmas készülékekbe, valamint a televíziókba és a szórakoztató elektronikai berendezésekbe vagy akár a nyomtatókba és Set-Top-Boxokba is ARM processzorok kerüljenek"
    "A Cortex A9 egyetlen komoly hátránya, hogy az asztali Windows operációs rendszerekkel nem kompatibilis. "
    A cél területét nézve ez nem is olyan nagy baj. Lehet hogy az ARM segíti elő majd a linux terjedését?