Gyurkity Péter

32 és 28 nanométeren nyit az AMD volt gyártói részlege

Agresszív útitervvel, valamint határozott elképzelésekkel vág bele önálló életébe az AMD-ből kivált gyártói részleg, amely az egykori anyacég mellett számos amerikai és európai partnernek is szállítana.

Az X-bit Labs által készített interjúban Tom Sonderman, a gyártói folyamatokért felelős alelnök árulta el az érdekes részleteket, amelyek elsősorban a jövőbeni szerepléssel kapcsolatosak. Megtudhattuk, hogy a Globalfoundries néven különvált cégnek komoly tervei vannak, és többek között az AMD grafikus fejlesztéseiért is versengeni fognak.

Ebben nem lesz túl nehéz dolguk, hiszen az AMD továbbra is a cég egyik fő tulajdonosa, így nyilván bőven lesz majd munkájuk, legalábbis ami a vállalat grafikus chipjeinek sorozatgyártását illeti. Emellett azonban számos egyéb, főként amerikai és európai partnert szeretnének megnyerni - neveket ugyan nem hajlandók elárulni, de a jól értesültek szerint itt már szóba került a Microsoft, az nVidia, valamint a Qualcomm is. Sonderman mindössze annyit jegyzett meg, hogy a megcélozható piac mintegy 70 százaléka Kaliforniában található, ám nem hagyják figyelmen kívül a kulcsfontosságú európai partnereket sem.

Ami a gyártástechnológiát illeti, a Globalfoundries még idén szeretné megkezdeni a 32 nanométeres csíkszélesség alkalmazását, amely az alelnök elmondása szerint már most rendelkezésre áll a drezdai gyártósoron. Ehhez rövid időn belül csatlakozik majd az úgynevezett high-k metal gate technológia, valamint a 28 nanométeres csíkszélesség is - többek között az AMD által kifejlesztendő új grafikus chipeket szeretnék ezen technológiák felhasználásával gyártani, 2010-ben, vagyis jövőre bevezetni a nagyobb újdonságokat.

A tervek tehát megvannak, most már csak az a kérdés, hogy az AMD által eladott gyártói részleg miként teljesít majd a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vanek úr #6
    Szerintem meg nem biztos. Azért, hogy 'külső' cégektől is kaphasson megrendelést, versenyképes árral kell rendelkezniük, vagyis nem lehetnek drágábbak (vagy legalábbis nem sokkal) a többi gyártónál (pl. a TSMC-nél). Azt viszont el tudom képzelni, hogy az AMD-vel való partneri viszony miatt az AMD-s megrendelésekhez megy majd valamilyen kedvezményességi rendszer.
  • Power #5
    Jó pénzért az nv-nek is gyártanak. Az AMD biztosan magasabb árakkal fog dolgozni, mint a TMSC.
  • Hawaii #4
    Nyilván nem hülék. Valószínűleg az AMD chipeket részesítenék előnyben.
  • Doktor Kotász #3
    NVidia chipet gyártana le bérbe az AMD leányvállalata???
    Ez elég fura lenne...
    Jó, hogy nem az intelnek 8 magos CoreI7-et...
  • BCS pixel #2
    csak minél hamarabb, mennyen le az ára a mostaniaknak
  • haxy27 #1
    NA végre egy kis jó hír.