Berta Sándor

Vita az IE6-ról

Külön blogbejegyzésben foglalt állást az Internet Explorer fejlesztőcsapata a böngésző 6-os verziójával kapcsolatban.

A Microsoft munkatársai ezzel a lépéssel a korábban a Digg oldalain megjelent bejegyzésre reagáltak. Ebben Mark Trammell, a Digg fejlesztőcsapatának egyik tagja arról írt, hogy a honlapjukat még mindig egy több mint 8 éves programhoz kell igazítaniuk, mivel sokan a mai napig nem voltak hajlandók újabb böngészőverzióra váltani.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az IE6-hoz hasonló régi technológiák szabályosan pokollá teszik a webes fejlesztők életét, akik két tűz közé kerülnek. Egyrészt az IE6-ost még sok felhasználó használja, ezért ha a portálok nem akarják a látogatóik egy részét elveszíteni, akkor kénytelenek honlapjukat az Internet Explorer 6-os változatára is optimalizálni. Másrészt ez óriási munkát jelent, ami más, hasznosabb tevékenységtől vonja el az idejüket és energiájukat.

A NetApplications tanácsadó cég statisztikai adatai szerint a szinte őskövületnek számító program piaci részesedése júliusban még 27,21 százalékos volt. Ezzel az értékkel a legnépszerűbb böngésző ma. Messze megelőzi az Internet Explorer 7.0-t (23,09 százalék), a Firefox 3.0-t (16,21 százalék) és az IE 8.0-t (12,46 százalék).

Abban mind a Digg, mind a Microsoft munkatársai egyetértettek, hogy a probléma alapvetően a céges adminisztrátoroknak és maguknak a felhasználóknak köszönhető, akik nem akarnak vagy nem tudnak újabb és korszerűbb szoftverre váltani. A Digg látogatóinak körében végzett felmérés rámutatott, hogy a megkérdezettek 69 százaléka azért nem tud újabb programot telepíteni és használni, mert ehhez nincs meg a jogosultsága a céges rendszerben. Az IE csapat ugyanakkor leszögezte, hogy a 6-os verzió támogatásának leállítása valódi opcióként nem jöhet szóba, mivel az alkalmazás a Windows XP szerves részét képezi.

A Microsoft csupán annyit tehet, hogy mindenkinek azt javasolja, mielőbb váltson át a böngésző aktuális változatára. Az viszont, hogy ez megvalósul, végső soron a felhasználók és a cégek döntése. Egy másik megoldás lehet a fejlesztők számára, hogy a honlapjaik a továbbiakban nem támogatják az IE6-ot, ez azonban kockázatos döntés. Más részről is mutatkozik aktivítás, hiszen éppen a napokban indult el az IE6NoMore.com nevű oldal, és a böngésző régi verziójának eltüntetéséért életre hívott mozgalom.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pyrohun #56
    Safari-ra is néha optimalizálni kell, de Firefox 2/3-ra is. Én egyáltalán nem vagyok oda a Firefoxtól, túl nagy a hype körülötte.
  • Yv@n #53
    "És amúgy hol van az előírva, hogy egy céges gépen csak 1 böngésző lehet?..."
    Ahol ez probléma az a vállalati környezet. Kisgépes hálózaton nem probléma 5-10 gép esetében egy ilyet elkezelgetni, frissítgetni, de nagy háló esetén - ahol teszem azt a gépek nem si feltétlenül egy telephelyen vannak a karbantartó személyzettel - ez nem megoldható. Ezért bukik el iylen helyen IE kivételével az összes böngésző, nem azért mert az IT részlegnek az explorer egyfajta spirituális megvilágosodást okoz.

    FF3-ra volt igéret hogy áttérnek a telepítőben msinstaller-re(lehet utálni hogy szar, de out of the box hozza a központi deploy/upgrade lehetőségét, ami ilyen esetekben fontos), iletve kap integrált AD támogatást. Volt ez kb két éve és a mai napig semmi sem valósult meg belőle. Ettől kezdve ilyen környezetben használhatatlan. Többi alternatív böngészőnél még csak meg sem jelent mint célkitűzés a roadmapen...
  • Griphons #52
    ööö... tudod, nem is fog. Az ie6nomore.com csak a hibaüzit biztosítja, a javascriptes böngésző tesztet neked kell alárakni. A mókás egyébként az, hogy ie6-ra azt is optimalizálni kell :)
    Webfejlesztőként nálam ez az ie6 probléma naponta felmerül. Minden fél órányi programozásból 10 percet vesz el, hogy az adott effektet/scriptet ellenőrizzem ie6 alatt is, és javítsam/igazítsam, ha nem működik. De így van ez ie7 alá is, sőt a nagyon ajnározott safari4 alá is optimalizálni kell megsúgom. A S4 csak egy pár fokkal jobb mint az ie7, bizonyos dolgokban ugyanolyan fos.
    Nem azt mondom, hofy a FF a legjobb böngésző, de webfejlesztére csakis ezt lehet használni igazán. Persze emellett fent van a gépemen az ie6, ie7, ie8, safari4, chrome, opera is. Az átlagusernek én leginkább a chrome-ot tudnám ajánlani. A safari buta mint egy macintosh, az opera bonyolult és elsőre átláthatatlan, a ie sorozatról meg ne is beszéljünk.
  • SityiSXT #51
    IE8 to rule them all!
  • pyrohun #50
    Bocs de az FF, meg az aktuálisan legjobb, az enyhén túlzás, csak az Opera,a Chrome meg a Safari jobb nála :)
  • Tetsuo #49
    Pont ezert kene kotelezove tenni az aktualis oprendszerekbe beletenni az aktualisan legjobb bongeszot.
    Jelenleg a FF-t. :P
  • torcipepe #48
    ezek faszok. ha egyszer nem akarnak IE6-ot, akkor ne támogassák. akit komolyan érdekel az oldaluk, az majd muszájból frissít. akit meg nem érdekel, annak teljesen mindegy, hogy mivel nem nyitja meg.
  • 5c0rp330n #47
    "ie8-al teljesen meg vagyok elégedve"

    egészségedre.
  • Bith #46
    És amúgy hol van az előírva, hogy egy céges gépen csak 1 böngésző lehet? A hulladék (ha csak IE6-tal megy) belső szoftverre legyen ott a hozzá való hulladék IE6, ha csak azon megy. De a rendesen megírt weboldalakra meg legyen egy másik, ami frissül is.
  • BlueGold #45
    Az M$-nél védhetik a "mundér" becsületét. Ha már elkövették az a "balf**ságot", hogy az XP SP3-ba az I.E. 7.0 helyett az I.E. 6.0 SP3-at rakták bele . Verhetik a ez van.