Gyurkity Péter

Mozgalom az IE6 eltüntetéséért

Saját internetes oldalán igyekszik felhívni a felhasználók és a vállalatok figyelmét az Internet Explorer 6 böngészővel kapcsolatos problémákra a szoftver eltűnését kívánó mozgalom - sokan kitartanak.

Az IE6NoMore.com oldal célja egyértelmű: az alkotók és szövetségeseik szeretnék végleg száműzni a webfejlesztőknek annyi nehézséget okozó szoftvert a világhálóról, ehhez azonban még némi időre lesz szükség, amire a legújabb internetes felmérések is rávilágítanak. Hiába az újabb Windows operációs rendszerek, az alternatív megoldások sikerei, sokan még mindig nem váltanak.

A NetApplications többek között erre mutat rá júliusi adatokra támaszkodó felmérésében, amely szerint a világhálón még mindig az Internet Explorer 6 a leggyakrabban használt böngésző. Az összes (otthoni és vállalati) felhasználók 27,2 százaléka veszi igénybe az igencsak koros böngésző szolgáltatásait, amelynek támogatásáról már számos népszerű, sokat látogatott portál lemondott. A második helyen az Internet Explorer 7 található a maga 23,1 százalékával, míg a Firefox 3.0 16,2 százalékkal kapaszkodik. Mindez jól mutatja, hogy hiába a Vista fokozatos terjeszkedése, még mindig túl sok az olyan Windows XP és Windows 2000 rendszer, amelyekről nem hajlandók lemondani az otthonokban, illetve a vállalatoknál.

Az internetes oldalak között példaként említik a YouTube portált, amelynek fejlesztői már szintén nem fordítanak figyelmet a kompatibilitásra, számukra az IE6 halott. A váltástól eddig távol maradó vállalatok illetékesei azonban még ezt is indokként használják fel, mondván hogy számukra nem is fontos a YouTube futtatásának biztosítása, így nem látnak okot a frissítésre, legyen szó az operációs rendszerről avagy a böngészőkről. Az IE6NoMore.com máris számos webfejlesztővel kötött szövetséget, akik szintén szeretnék halálra ítélni a szoftvert, mivel a kompatibilitás fenntartása túl sok fejfájással és munkával jár.

Ez a halál azonban egyelőre biztosan elmarad, hiszen a 27 százalékos arányt nem lehet egyik napról a másikra eltüntetni. Marad a kérdés, hogy mikor győzhetik meg a kitartókat a váltás szükségességéről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • B0nFire #66
    Annyi köze van hozzá, mint mondjuk neked, ami neked is érdeked, hogy zombivá változtatott géppel ne nagyon böngésszen a delikvens, mivel másoknak óriási károkat tud okozni a zombi gépével, mondjuk egy ddos támadáskor. Az IE6 pedig bizonyítottan sok biztonsági rést tartalmaz, amin keresztül megszállhatják a gépet. Nem véletlen, hogy ha egy böngészőn biztonsági rést találnak, hanyatt-homlok kezdik befoltozni mint az őrült. Amióta a FF 3.5 kijött, már vagy a 3. frissítés jött ki hozzá. Nem véletlenül. Pedig még csak egy hónapos kábé, vagy 2. Akkor milyen lehet egy 10 éves böngi, amit ráadásul sosem frissítenek?
  • Balintos #65
    Ha az IT-sek szopnak miatta akkor had mondják már hogy cseréld le.
  • Balintos #64
    Még 5-10 évig meglesz
  • zsottya #63
    én csak azt csináltam, hogy egy kis infósáv megjeleni a lap tetején ie6 alatt mert amiket kellett használnom a rendszeren amin dolgozok nem kicsike és egyszerűen nem bírja el pl ha xmlből kiolvasva 100 sort kiíratok inputokba a képernyőre (szerkesztéshez), egyszerűen befagy a böngésző. De! nem azt mondtam meg, hogy mit használjon hanem hogy mit javaslok az oldal használatához. Az, hogy valaki fizet valamiért és olyan böngészőt használ ami már majdnem 10 éves és esetleg nem tud róla mert nem kocka, ezért kell figyelmeztetni őket ezekre és nem csak arra, hogy van ie8 frisíts arra vagy róka. Ott van a többi böngésző is én a kis sajátos figyelmeztető cuccomba bele vettem a nagyobb windows alatt futó böngészőket is. Szóval választhat ha akarja használhatja a régi ie-t amivel valószínű, hogy befagy a böngésző működés közben vagy frissít. Ja és hozzá teszem én mindig is megcsináltam minden oldalt ie6-tól ie8-ig és az összes többi böngészőre optimalizáltan mindent.
  • szombi #62
    Aki hülye haljon meg, nemigaz?
    Azt hiszed olyan okos vagy csak mert rókázol?

    Aztán mi a f*sz közöd van ahhoz hogy ki mit használ? Nem tökmindegy neked?
    Na meg milyen jogon mondod meg a másiknak hogy mit használjon?

    kész szocializmus amit itt műveltek...
  • 5c0rp330n #61
    nagyon helyes, nagyon rég meg kellett volna már halnia ennek a fosnak. undorító és szánalmas. aki ilyet használ az inkább ne is üljön gép közelébe.
  • zsottya #60
    Tegnap csináltam én is egy ilyen kis js-el működő "ie6 az rossz" felugró ablakos scriptet (divekkel), mert utálom az ie6-ot. A többivel (ie7 és 8) semmi gondom.
  • Sanyix #59
    olvass hülyegyerek :)
  • BlackRose #58
    A Windows 2000 aránya már 1% alatt van, IE6 aránya viszont még mindég 20% felett, tehát egyáltalán nem a Windows 2000 a gond.
  • szombi #57
    azután írj ilyet ha már telepítettél 10 féle linux disztrót!

    BAROM!