Gyurkity Péter

Elkészült az első USB 3.0 vezérlő

Ezúttal is a NEC jelentette be elsőként az asztali és mobil PC-khez, szerverekhez, valamint egyéb megoldásokhoz szánt vezérlőt, amely az új, harmadik generáció szabvány mellett az elődöket is támogatja.

A µPD720200 névre keresztelt vezérlő pontos részletei a hivatalos oldalon tekinthetők meg, a NEC ugyanis meglehetősen korán, már a következő hónapban piacra szeretné dobni fejlesztését. Az eszköz legfontosabb újítása, hogy támogatja a nemrég véglegesített USB 3.0 szabványt, amely az eddiginél jóval nagyobb adatátviteli sebességet biztosít, a kompatibilitás megőrzése mellett.

Az USB 3.0 a szabvány előírása szerint 5 Gb/s-os átviteli iramot tesz lehetővé, nem véletlenül nevezik a platformot SuperSpeed USB-nek. Az új generáció mellett az USB 2.0, 1.1 és 1.0 verziók támogatása is megoldott, így az új vezérlőkkel érkező számítógépek esetében nem lesz szükség semmilyen kiegészítőre a régebbi eszközök megfelelő kezelése érdekében. A NEC darabonként 15 dolláros áron tervezi piacra dobni megoldását, amelyhez ingyenes Windows szoftveres meghajtó jár majd, a sorozatgyártást pedig szeptemberre futtatják fel, addigra havi egymillió példány gördül majd le a futószalagról.

A vállalat meglehetősen fontos szerepet tölt be a platform életében, hiszen 1996 óta tagjai a fejlesztést felügyelő USB Implementers Forum szervezetnek. 2000-ben szintén ők mutatták be elsőként az akkor újnak számító USB 2.0 vezérlőket, emellett pedig számos egyéb kiegészítő megoldást dolgoztak ki. Idén márciusig összesen mintegy 161 millió USB-eszközt szállítottak le, amely jól jelzi a siker és az elismertség mértékét.

A NEC most arra számít, hogy az USB 3.0 igazán 2010-ben robbant majd nagyot, a terjeszkedés tehát jövőre kezdődhet meg a mainstream vonalon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #24
    csak itt most nem az 1024-gyel számolnak, hanem 8-cal, vagy 10-zel, ami nem változott. mellesleg ezek nem "új"-jak, hanem már több mint tíz évesek. 1998-ban lettek bevezetve.
  • Julius Caesar #23
    ha kell majd lehet PCI-e x1.es vagy sima PCI-s USB3 bővítőkártyát kapni? majd persze ha szükség lesz rá, 2012 után.
  • KillerBee #22
    Úgy látom, egyőtöknek sem tűnt fel, hogy itt két teljesen különböző dologról van szó. A bináris prefixek egy dolog, de ennek semmi köze nincs ahhoz, miért csak 500MB/s a névlegesen 5Gb/s-os USB 3.0 elméleti átviteli sebessége, azaz miért 10-zel kell osztani 8 helyett.

    A prefixeknél a szart tényleg a winchestergyártók kezdték el keverni, mert addig mindenki számára világos volt, hogy a számítástechnikában 1000 helyett 1024 a szorzó és ezzel mindenki boldogan megvolt.
  • Szefmester #21
    én sem pontos értékre számolom ki hanem egy kb értékre amikor bitről kell bájtra váltani és fordítva..

    engem ezek a prefixek leginkább a vinyóvásárláskor bosszantanak.. veszek egy 1 terás vinyót és nincs is rajta 1 tera..:D
  • Reb Tevye #20
    "amelyhez ingyenes Windows szoftveres meghajtó jár majd,"

    A drágák persze a linuxosokat megint kifelejtették.
  • B0nFire #19
    Úgy látszik, tényleg összekevertem a mértékegységeket, de látom, nem vagyok vele egyedül. Azon meg már tényleg nem érdemes hajba kapni, hogy 1000 vagy 1024, mert még a szakmabeliek sem tudnak megegyezni rajta.

    Jó, jó, persze van az elméleti 1024, meg a 8-as szorzó, de ugye sokkal könnyebb decimálisban számolni fejben, mint oktában. Ebből adódik az egész félreértés.
  • KillerBee #18
    Kibibájt, Mebibájt, Gibibájt.
    Kibibit, Mebibit, Gibibit.

    Fene tudja, én nem dadogok és nem is akarok rászokni.
  • llax #17
    Nem cserélte fel... Az más téma, hogy még mindíg "nem szokás" használni az új bináris prefixumokat...

    "Gigabyte-es hálózati kártya"
    Az 8Gb/s lenne. Inkább gigabites az...
    Ha csak 2-300Mb/s megy át, akkor nem a hálózati vezérlő a szűk keresztmetszet. Még a (szerencsére egyre ritkább) PCI buszt használó alaplapi vezérlők is képesek a gyakolatban 500-600Mb/s sebességre, a PCIe vezérlők majdnem mindegyike képes 900Mb/s feletti sebességre... Persze csak akkor, ha az adat útjában a hálózat a legszűkebb keresztmetszet. Egy átlag, párszáz GB-os, 7200-as fordulatú desktop vinyó csak a lemez elején-közepéig és csakis szekvenciális olvasással (és írással) képes minimum ekkora sebességre. Így két gép HDD-je között a hálózaton át másolva csak "ideálishoz közeli" esetben közelítheti meg az 1Gb/s sebességet. A még mindíg nagy számban eladott, 5400RPM-es notivinyókról inkább ne is beszéljünk...
  • WoodrowWilson #16
    Nem cserélte fel.
  • feri79 #15
    Szerintem felcserélted :)
    Ami az USB átviteli sebességét illeti, a feltüntetett adatok szerintem csak a szabványban leírt elméleti paraméterek, hogy tudnak-e gyártani olyan eszközöket amelyek képesek is erre a sebességre az már már kérdés. Olyan ez mint némely alaplapra integrált Gigabyte-es hálózati kártya amelyek jó, ha 2-300Mb/s-os sebességet tudnak, de legalább olcsók. A HDD-k pedig már régóta a leglassabb láncszemet jelentik a gépben.