24
  • Sir Ny
    #24
    csak itt most nem az 1024-gyel számolnak, hanem 8-cal, vagy 10-zel, ami nem változott. mellesleg ezek nem "új"-jak, hanem már több mint tíz évesek. 1998-ban lettek bevezetve.
  • Julius Caesar
    #23
    ha kell majd lehet PCI-e x1.es vagy sima PCI-s USB3 bővítőkártyát kapni? majd persze ha szükség lesz rá, 2012 után.
  • KillerBee
    #22
    Úgy látom, egyőtöknek sem tűnt fel, hogy itt két teljesen különböző dologról van szó. A bináris prefixek egy dolog, de ennek semmi köze nincs ahhoz, miért csak 500MB/s a névlegesen 5Gb/s-os USB 3.0 elméleti átviteli sebessége, azaz miért 10-zel kell osztani 8 helyett.

    A prefixeknél a szart tényleg a winchestergyártók kezdték el keverni, mert addig mindenki számára világos volt, hogy a számítástechnikában 1000 helyett 1024 a szorzó és ezzel mindenki boldogan megvolt.
  • Szefmester
    #21
    én sem pontos értékre számolom ki hanem egy kb értékre amikor bitről kell bájtra váltani és fordítva..

    engem ezek a prefixek leginkább a vinyóvásárláskor bosszantanak.. veszek egy 1 terás vinyót és nincs is rajta 1 tera..:D
  • Reb Tevye
    #20
    "amelyhez ingyenes Windows szoftveres meghajtó jár majd,"

    A drágák persze a linuxosokat megint kifelejtették.
  • B0nFire
    #19
    Úgy látszik, tényleg összekevertem a mértékegységeket, de látom, nem vagyok vele egyedül. Azon meg már tényleg nem érdemes hajba kapni, hogy 1000 vagy 1024, mert még a szakmabeliek sem tudnak megegyezni rajta.

    Jó, jó, persze van az elméleti 1024, meg a 8-as szorzó, de ugye sokkal könnyebb decimálisban számolni fejben, mint oktában. Ebből adódik az egész félreértés.
  • KillerBee
    #18
    Kibibájt, Mebibájt, Gibibájt.
    Kibibit, Mebibit, Gibibit.

    Fene tudja, én nem dadogok és nem is akarok rászokni.
  • llax
    #17
    Nem cserélte fel... Az más téma, hogy még mindíg "nem szokás" használni az új bináris prefixumokat...

    "Gigabyte-es hálózati kártya"
    Az 8Gb/s lenne. Inkább gigabites az...
    Ha csak 2-300Mb/s megy át, akkor nem a hálózati vezérlő a szűk keresztmetszet. Még a (szerencsére egyre ritkább) PCI buszt használó alaplapi vezérlők is képesek a gyakolatban 500-600Mb/s sebességre, a PCIe vezérlők majdnem mindegyike képes 900Mb/s feletti sebességre... Persze csak akkor, ha az adat útjában a hálózat a legszűkebb keresztmetszet. Egy átlag, párszáz GB-os, 7200-as fordulatú desktop vinyó csak a lemez elején-közepéig és csakis szekvenciális olvasással (és írással) képes minimum ekkora sebességre. Így két gép HDD-je között a hálózaton át másolva csak "ideálishoz közeli" esetben közelítheti meg az 1Gb/s sebességet. A még mindíg nagy számban eladott, 5400RPM-es notivinyókról inkább ne is beszéljünk...
  • WoodrowWilson
    #16
    Nem cserélte fel.
  • feri79
    #15
    Szerintem felcserélted :)
    Ami az USB átviteli sebességét illeti, a feltüntetett adatok szerintem csak a szabványban leírt elméleti paraméterek, hogy tudnak-e gyártani olyan eszközöket amelyek képesek is erre a sebességre az már már kérdés. Olyan ez mint némely alaplapra integrált Gigabyte-es hálózati kártya amelyek jó, ha 2-300Mb/s-os sebességet tudnak, de legalább olcsók. A HDD-k pedig már régóta a leglassabb láncszemet jelentik a gépben.
  • Szefmester
    #14
    az új mértékegységek ezek:
    1GiB=1024Megabyte
    1GB=1000Megabyte
    asszem nem cseréltem fel ezeket:D

    másrészt kell a fenének földes mocskos vinyó.. én inkább veszek Terás vinyót mint terrást terra=föld (asszem) :D
  • KillerBee
    #13
    De megsúgom: az USB 3.0 átviteli sebességéről írtam, mert a cikk is az USB 3.0-ról szól és B0nFire is USB-s átvitelről írt.

    A 8b/10b kódolás meg azt jelenti, hogy egy byte-nyi, azaz 8 bit információt 10 bit felhasználásával visznek át, hogy az átviteli csatonán biztosítva legyen az órajel visszaállíthatósága (ne legyen egymás után túl sok nulla) és ne legyen magas a DC offset.
  • KillerBee
    #12
    Ne haragudjál, de te tudod, miről beszélsz??? Vagy tudod, én mire írtam, amit írtam???
  • KillerBee
    #11
    A folyamatos átviteli sebesség (sustained data rate, ha jól emlékszem) defragmentált winchestereknél meghaladja a 100MB/s-ot, persze ez szekvenciális olvasást jelent. RAID-del ez még nőhet. A jelenlegi jobbfajta SSD-knél akár 160MB/s is lehet ez, de náluk ez durván le is csökkenhet a wear levelling mellékhatásai miatt. A burst data rate meg rendszerint az interface által adott maximum, de ezt nem tudja huzamosan tartani.
  • JoinR
    #10
    Ugyanígy van ez máshol is, pl. netszolgálgatóknál. 15 Mbit-es netemmel nem 1.5 MB-tal töltök, hanem 1.8-cal, ami az 1.875 MB/s-os legnagyobb sebesség miatt van.
  • JoinR
    #9
    Ezt te se gondoltad komolyan... Igen volt ilyen elhatározás, sőt még ki is találtak új elnevezést a régi KB, MB stb. nevekre, de azért ha veszel ma egy 1 terrás winyót, annak a valós értékét byte-okban mégiscsak a 8-as szorzóval fogod megkapni, nem a 10-essel.
    Magyarul az 5 Gb/s marad 626 MB/s...
  • KillerBee
    #8
    5Gb/s (gigabit per szekundum) csak 500MB/s sebességnek felel meg, ami a gyakorlatban a protokollok miatt ennél is kevesebb, na és ez az megoszlik az összes csatlakoztatott eszköz között.

    Mielőtt egy Okos Tóni beleszól, a 8b/10b kódolás miatt az 5Gb/s nem 625MB/s, hanem csak 500MB/s.
  • freemanone
    #7
    5Gb/sec nem pedíg 5GB/sec.

    A különbség annyi csupán hogy hogy az első jelölés (kis "b" betű!!) nem 5GigaByte adatot jelöl hanem 640MB/sec. Ami egész pontosan 5 Gigabit.

    Azok a fránya bit-ek meg byte-ok... csupán 8as szorzóval működik :)
  • B0nFire
    #6
    Én pedig ezt nem hiszem el! 5 GB az egyik merevlemezről a másikra sem megy át 1 másodperc alatt, hogy menne akkor át az USB-n?!

    De tényleg. Mekkora a ma forgalomban lévő (belső) vinyók átviteli sebessége? Tudja valaki?
  • RelakSfromhome
    #5
    Jajjdeokos vagy :D

    Amit linkeltél: PCI Express 3.0
    Amiről szó van: USB 3.0
  • Inquisitor
    #4
    Külső videokártya most is van USB, csak persze only 2D, ilyen 1280-ban 30fps, 1680-ban 15fps-t tud átnyomorgatni rajta a gép. Ilyen van integrálva a Samu USB-s monitoraiba is. Ha játékra kellene, akkor marad az ExpressCard.
  • bnfront
    #3
    Ha ezt jól értelmezem nem igazán :P
    http://www.pcisig.com/news_room/faqs/pcie3.0_faq/
    5Gb/s-et ír az meg 625MB/s nem éppen 32GB/s :)
  • Wolfsnack
    #2
    ezzel majd lehet külső videókártyát működtetni laptopon?
    mert engem csak akkor érdekel a 3.0
  • KillerBee
    #1
    "A NEC darabonként 15 dolláros áron tervezi piacra dobni megoldását, amelyhez ingyenes Windows szoftveres meghajtó jár majd"

    Jaj de jó, nem kell külön fizetni a driverért! Milyen rendes cég ez a NEC!