Berta Sándor

Rádiós internetszolgáltatást tesztel a Vodafone

A Vodafone és a baden-württembergi tartományi kommunikációs hivatal megállapodása értelmében hamarosan megkezdik az első rádiós internethálózatok kiépítését és tesztelését.

Az első két település, ahol az új rendszert kiépítik Bopfingen és Unterschneidheim. Az első tesztekre idén májusban kerül majd sor. A Vodafone szakemberei az egy éven át tartó kísérleti programban arra lesz kíváncsiak, hogy megvalósíthatók-e a szélessávú internetkapcsolatok DSL- vagy kábeltelevíziós infrastruktúra nélkül, kizárólag a digitális átállás miatt felszabaduló rádiós frekvenciák segítségével. Első lépésként száz bopfingeni és unterschneidheimi háztartást látnak el ingyen modemekkel és routerekkel. Az elérhető maximális letöltési sebesség 7,2, míg a feltöltési sebesség legfeljebb 1,4 Mbits lehet.

A települések maguk döntik el, hogy az eszközöket milyen arányban osztják szét a családok és a cégek, illetve a közintézmények között. A kapcsolat az egy év alatt teljesen ingyenes. "A gyors internetelérések ezáltal már nem csak víziók, hanem elérhető közelségbe kerülnek. Németországban nem lehetnek szélessávú internethozzáférés nélküli területek. A nagy sávszélességű hozzáférések meghatározhatják teljes régiók életminőségét. A tartományi kommunikációs hivatallal közösen meg akarjuk mutatni, hogy a nem használt rádiós frekvenciák egy része igenis alkalmas a szélessávú kapcsolatok biztosítására" - mondta Hartmut Kremling, a Vodafone Németország ügyvezető igazgatója.

"Új területre merészkedünk. A vidéken élő emberek először kapnak esélyt arra, hogy gyors internetelérésük legyen. A teszt bizonyíthatja, hogy a rádiófrekvenciákon alapuló nagy sávszélességű internet igenis lehetséges" - tette hozzá Thomas Langheinrich, a hivatal elnöke. "Az online sztrádákhoz való csatlakozás lehetősége nélkül a teljes régió komoly hátrányba kerülne. A mostani program éppen ezért egy fontos lépés, hogy megmutassuk: a jövőben miként lehet az emberek és a vállalatok számára egyaránt jobb élet- és munkakörülményeket biztosítani. A globális világban nem csak a városok kaphatnak esélyt" - közölte Dr. Gunter Bühler bopfingeni polgármester.

Kollégája, Nikolaus Ebert unterscheidheimi polgármester szintén nagy reményeket fűz a beruházáshoz és leszögezte: a helyi lakosok nagy érdeklődéssel figyelik az eseményeket. A tartományi kommunikációs hivatal januárban hirdette meg a rádiófrekvenciák hasznosítására vonatkozó programját. A cél annak kiderítése, hogy a baden-württembergi földrajzi viszonyok mellett lehetséges-e mobil hálózatok kiépítése, illetve annak megállapítása, hogy ezek a rendszerek nem zavarják-e a DVB-T és a DVB-C szabványú digitális televíziós műsorszórást.

Németország a felszabaduló rádiós frekvenciák hasznosításának egyik legnagyobb támogatója. Tavaly decemberben Észak-Brandenburgban készült el az első európai rádiófrekvenciás internethálózat és idén márciusban a Német Szövetségi Hálózatfelügyelet programot indított a szabaddá váló rádiós frekvenciák hasznosításáért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • derwer #2
    Nekem olyat mondtak, hogy 5GB után csúcsidőbeli korlátozás van, 10GB után pedig végig korlátoznak a hónap végéig.
    Illetve, hogy a csúcsidő az nem a 7-17óra vagy hasonló, hanem a terhelés függvényében állapítják meg ezt.

    Hogy a korlátozás pontosan mit jelent azt nem tudom, nekem nincs ilyenem, csak rokonom miatt kellet kicsit utána érdeklődnöm.
  • Alvarez999 #1
    Ha már Vodafone, vajon 5GB után ott is lekorlátozzák az előfizetőt 7.2Mbit/s-ról 140kbit/s-ra?