• kukacos
  #12
  Szánalmas ez a levél, különösen az indokok.

  A mobilszolgáltatás hasznossága a biznisz szempontjából a jövőben megkérdőjelezhető: az elmúlt két évtizedben valóban javított a munka szervezőképességén, de akiknek, valóban szüksége van rá, az ma már a dzsungelben is hozzájut a mobilhoz, nyugaton meg minden zsebére jut egy. Az afrikai kávészedő munkásnak minek a mobil? Hogy a főnök SMS-ben közölje, most eheti meg napi tányér levesét? Ettől fog boom-olni a fejlődő piac? Ott sokszor olcsóbb a mobil már ma is, mint európai országokban.

  A mobilnak a tömegeken át a bizniszre gyakorolt hatása még ma is 95%-ban az alapszolgáltatásban rejlik: beszédben. Ebben a maximumot a telefónia már mindenhol elérte. Innentől amit nyújt, az a szórakozás és a személyes kapcsolattartó képesség javítása, aminek gazdasági haszna nem sok, viszont más területeken megtermelt pénzből fizetik, nem a mobil által elért hatékonyság-javulással. A levélben vázolt nagyívű programokkal évtizedek óta kísérleteznek olyan országokban, ahol mindenki zsebében ott lapul a 3G-s telefon, és valahogy mégsem forradalmasították az egészségügyet és a civil társadalmat ott sem, az interneten meg pornót nézegetnek.

  Magyarán ha minden dzsungellakónak és kínai melósnak adunk mobilt, az feltehetőleg semmit sem segít a fejlődő országokon azonkívül, hogy a levelet aláíró mammutok az ő zsebüket is könnyebben fejhetik.

  A gazdaság felfuttatása a telekomon keresztül persze nem teljesen butaság. Sok találmány hozott létre új iparágakat a semmiből, például az autó, amelyek képesek átrajzolni a gazdasági térképeket. A mobil is kielégít egy régóta létező emberi igényt, a bárhol bárkivel beszélés igényét. Viszont nem tiszta, hogy fel tud rá épülni egy üzemanyag-iparral, autós közlekedéssel összemérhető szolgáltatás-háttér, vagy örökre megmarad a népek néhány ezer forintos havi kiadásának, kártyásan. Persze az aláírók ezt szeretnék, de akarni nem elég.

  Igény, az van rá a fejlődő országokban is. Ezért fejik a multik a politikát: adjátok most nekünk ingyen a lelketek (frekvenciáitok) az örökkévalóságig, és mi garantáljuk, hogy a polgáraitok erre a narkóra költeni fognak. Mi persze közben szép hasznot zsebelünk be, és közben arról költünk szép verseket, hogy hogyan fogja ez majd forradalmasítani az országaitokat. Egyszer. A jövőben.

  Pedig nem kéne az államot engedményekre kényszeríteni, aki vissza akar valamit emelni az évtizedes extraprofitokból a frekvenciadíjakon keresztül. Van ennek tiszta módja is. Ha lesz rá igény és működik a technológia, majd szépen kialakul a szuper mobilos egészségügy. Először lássuk a fejlett nyugati országokban, hogy megy. Addig nem sietünk sehová.