Gyurkity Péter

Microsoft: itt az ideje a 64 bit egyeduralmának

A Windows-eladások nagy részét immár a 64 bites változatok teszik ki, a szoftvercég pedig ennek alapján biztos abban, hogy végre megkezdődhet az új generáció uralma - öt évvel az első 64 bites asztali chipek felbukkanása után.

A jelenlegi helyzetről, valamint a várható változásokról Jon DeVaan, a Windows Core részlegért felelős alelnök beszélt a DailyTech-nek adott interjúban. Ebben többek között elmondta, hogy véleményük szerint végre átlendültünk a fordulóponton, vagyis most már egyértelműen a 64 bites asztali és mobil konfigurációk, valamint az azokat támogató szoftverek vannak előnyben, a korábbi generációt képviselő 32 bites platformokkal szemben.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a váltás elsősorban a zuhanó memóriaáraknak, különösen a DDR2 chipek kedvező árszintjének köszönhető, ez ugyanis megugrasztotta a keresletet, így egyre több olyan konfiguráció talált gazdára, amely legalább 4 GB memóriát tartalmaz. Mivel ennek kihasználásához 64 bites operációs rendszerre van szükség (hiszen a 32 bites változatok a rendszer bizonyos komponenseinek igényei miatt maximum 3-3,5 GB-ot látnak), a vásárlók jó része rögtön az új generációra szavaz, megspórolva egy esetleges későbbi váltás költségeit. Az Egyesült Államokban az év vége felé már 25 százalék felett járt a 64 bites Windows-telepítések aránya, ami nagy növekedést jelent.

A Microsoft a tengerentúlon ingyenes cserelemezt kínál azoknak, akik a Vista 32 bites változatát vásárolták meg - ebből a körből azonban kimaradnak azok, akik OEM-változatot, vagyis előre telepített példányt használnak laptopjukon, avagy asztali konfigurációjukon. Az már más kérdés, hogy jelenleg a Windows-eladások 75 százalékát teszik ki az OEM-példányok, a Vista esetében tehát ez jelenti az igazi húzóerőt.

A redmondi szoftvercég esetében nem mellesleg a Windows 7 lesz az utolsó kliens operációs rendszer, amely még támogatja a 32 bites összeállításokat. Az ezzel együtt érkező Windows Server 2008 R2 azonban (az Exchange Server legutóbbi változatához hasonlóan) immár kizárólag 64 bites rendszerekhez készül, a Windows 7 utáni verzió pedig szintén mellőzi majd a korábbi generációt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Egedke #137
    Hát ahogy most hallomn az Asus márka inkább csak jó volt(link), habár a gigabyte termékek után gyakoriságban az Asus következik ismerőseim közt.
    Viszont azt meg kell cáfolnom hogy a felső kategóriában csak Asus van. Viszont nekem az Asussal mint videókártya márka csak egy gondom van : általánosságban drága.
  • CyrSyS #136
    Ami az ASUS márkát illeti, tökéletes! Nem volt még olyan specifikációm amibe ne lett volna valamelyik hardver asus. És saját tapasztalatot is hadd osszak meg az ASUS javára: 1997 óta 3 cd-romom ment tönkre. A 4.-et 2001-ben vettük! Asus márka. Zörög, hangos, kicsit már lassú is de még mindent visz! Alaplap terén Intel vagy ASUS márka jöhet nálam szóba, abszolút megbízható. VGA kártyáa piacon is ha körülnézel a felső kategória szinte csak ASUS márkában érhető el.
  • CyrSyS #135
    Egyetértek veled a 64bites rendszer általad leírt előnyeivel! Valójában én arra akarok kilyukadni hogy a 64bit technológiának csak akkor van értelme ha használni is tudom. Igaz a memóriánál ez érzékelhető bár megjegyzem a 64 bit techet nem nagyon tanulmányoztam még és érdekes módon a Vista 64bit is csak 3gb-ot látott a 4gb ramomból. (itt jegyzem meg Sanyix felé hogy a kiírásba nem javítottam a gépem rendelkezésre álló memória kapacitását). Az a része ismétlem továbbra is gyerekcipőbe jár hogy adatkommunikáció terén nem érezzük a 64 bit jelenlétét. Hiába számolható meg egyre több 64bites kliens alkalmazások, azok használatánál esetleg érezhető valamiféle gyorsulás. Ez sztem akkor lenne az igazi ha még minden elterjedt szoftver 64bites változatban is elérhető lenne.
  • FefeeX #134
    ASUS HD3850-et vettem, nem véletlen, a glaciatoros messze verte a mezőnyt mind árban mind minőségben... Csak hogy ne a levegőbe beszéljünk, MSI-nél nekem volt szériahibás cuccom, a többi meg csak úgy bedöglött. De nem kell messze menni ha sok szériahibát akar valaki, a mai világban, mikor az "összenézőkkel" gyártatják a cuccok 99%-át, nem csoda hogy ezek történnek. A Seagate pl az utolsó szériahibánál először eltávolította a fórumból a hozzászólásokat, nehogy bebukjon vele - ahelyett hogy megoldotta volna a problémát... Az Abitnál a hibás kondik tönkreb@sztak egy csómó mindent... Kell még példa?
  • dez #133
    Átlagos gépekre gondoltam, nem kimdondottan sz@rokra.
    Szerintem az Aero már egy ideje alsókat. kártyákon is megy.
  • dez #132
    Azért más márka esetén is összejöhet ilyen. Esetleg valamivel kisebb rá az esély. :)
  • dez #131
    Ha bugos a BIOS, meg elfelejtik támogatni az újabb procikat, amiket amúgy bele lehetne tenni a lapba, meg hiányzó venti-szabályzás, nos ezek nem egyedi hibák (nem hibás példányok), hanem széria-hibák/-hiányosságok. (Megjegyzem, nekem is Asus alaplapom és videokártyám van, jól működnek 2.5 éve, de pl. a videokártyából csak azért Asus, mert egy azonos típusú Inno3D nem ment a lapban. :P Az újabb cuccokból nem Asust vennék, mert van jobb választás.)
  • Sanyix #130
    ha 1 márkából összeszedek 2 szart, úgy hogy 1-ben nem csak 1 hanem több hiba van, az akkor egy tuti fos márka. Ennyi, ilyen véletlenek nincsenek.
    Mondom, a support is szar. Tudnának változtatni pár hibán, de nem hajlandóak -> szar cég, ami nem csak szart gyárt, de még amit egy biosfrissítéssel javítani lehetne, azt se hajlandó javítani amit lehet.
  • FefeeX #129
    Hát bezony azért ez messze nem az átlag... Sajnos abba a hibába estél mint már többen is, hogy nálad összegyűlt egy márkából 2 "hibás" példány --> ezért az egész cég szar.
    Egyrészt az ASUS sokáig betonbiztos lapokat adott el - sokáig a Gigabyte-tal volt sok probléma, ez most megfordult. Az MSI-ről tudnék mit mesélni, én velük szívtam meg többszörösen, csak nem vonok le messzemenő következtetést (pedig nem 2 hanem 5 hardverem volt belőle)

    "ugyan azok a cuccok vannak benn mint más márkáknál" -- pont hogy nem. amiben ugyanazok vannak, azoknak az ára is ugyanolyan. Notebooknál ASUS kifejezetten jó kategória, olcsóbb mint a felső kategória (Lenovo, IBM, HP, Dell, Sony) de van olyan megbízható, sőt, van amelyiknél megbízhatóbb... Csak pár tesztet kell olvasnod, vagy vásárlói véleményeket...

    Eddig egyébként még nem láttam olyan céget, ami ne zakózott volna 1-2 termékével, hozzád ezek jutottak, így jártál. Ne vegyél ASUSt, ezzel nincs is probléma, de ne oktass arról, amiben csak amatőr szinten vagy otthon...
  • Sanyix #128
    én nemláttam olyat hogy kiemelkedőt alkotott volna. Régebben ott ment a hype hogy asus minőség baze meg húha. Akkor mondtam hogy ugyan azok a cuccok vannak benne mint más márkáknál, csak sokkal drágább, sznobizmus ez az anus mánia...
    de sajnos mivel nem volt nagy választék vettem 2 asus hardvert. A videokártyáról a a lent említett dolog hiányzik (holott a konkurrensnél megvan, ráadásul olcsóbban), az összes többi meg az alaplapra vonatkozik. Ennyi probléma hardverekkel 12 év alatt összesen nem volt mint csak ezekkel... pedig volt acorp msi, abit, epox, mindenféle márka.
    Többet ebbe az asus hibába nem esek bele. (bár a tápjuk egész jó, az már kibírt majdnem 1 évet hiba nélkül(mondjuk a videokártyával sincs gond, csak hiányosságok, durvák), csak egyszer kellett megpöckölni a ventijét, mert elkezdett zörögni).
    Ettől függetlenül ennél gagyibb márkával még nem találkoztam.