Berta Sándor

5 millió német széles sávú internet nélkül

Németországban jelenleg 800 000 háztartásban és összesen 5 millió állampolgárnak nincs széles sávú internet-hozzáférése. A helyzet Szászország-Anhalt, Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Rheinland-Pfalz tartományban a legsúlyosabb, ahol több mint 600 városban és faluban nincs DSL-szolgáltatás.

A VATM távközlési szervezet adatai szerint jelenleg Németország 2200 településén nincsen semmilyen nagy sávszélességű internetelérés. Vagyis a digitális szakadék egyre jobban szélesedik. "Az idei esztendő végére a háztartások 96 százalékát ellátjuk DSL-hozzáférésekkel" - ígérte Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom vezetékes hálózati részlegének vezetője. A problémát azonban a vidéki régiók okozzák, ahol sok a kis falu, az egyedül gazdálkodó személy. Az ő otthonaikat csak nagy költségek árán vagy egyáltalán nem lehet csatlakoztatni a DSL-hálózathoz.

A megoldást a vezetéknélküli internetelérések jelenthetik. Friedrich Joussen, a Vodafone Németország vezetője jelezte: pályázni fognak a szabad frekvenciákra. Andreas Middel, a T-Mobile munkatársa szerint minél kisebb a frekvenciatartomány annál kevesebbek a költségek. Egy 700 MHz alatti frekvenciasávban már akár egy antenna is képes lefedni egy 10 kilométeres sugarú területet. "A legnagyobb problémát az jelenti, hogy mindenki komoly minőségi követelményeket és igényeket támaszt. Az emberek a jelenleginél jobb hang- és képminőséget, a digitális televízióhálózat kiépítését, HDTV, mobil szolgáltatásokat szeretnének" - közölte Fritz Pleitgen, az Európai Rádióunió vezetője.

A széles sávú internet nélküli települések lakói egyelőre türelemmel várnak és remélik, hogy hamarosan az ő számukra sem lesz álom egy nagyobb program vagy fájl letöltése. Ausztriában egy friss felmérés alapján a lakosság közel egyharmada számít digitálisan hátrányos helyzetűnek, míg hazánkban az Országgyűlés 368 igen szavazattal (ellenszavazat és tartózkodás nélkül!) megszavazta az e-Befogadás problémáinak megoldásáról rendelkező két országgyűlési határozatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vajon kiki #9
  • llax #8
    Hazánkban is sok a "fehér folt", elég sok helyen nincs szélessávú szolgáltató.

    Afrikai (és egyéb) éhezők: Az én (nem túl népszerű) véleményem az, hogy nekik élelmiszer helyett óvszert kellene küldeni... Ugyanezt kishazánkban segíííly helyett...
  • vajon kiki #7
    díjazom a külpolitikát , kellenek a külföldi hírek... de itt az sg-n lassan már minden második hír a német és az osztrák szomszédainkról fog szólni... mi lenne ha végre a saját nyomorunkkal foglalkoznánk?


    RIA... bajor hatóságok lefülelik az internetet... kevés az internet a németeknél stb.. hogy csak néhányat említsek... van nekünk itt is éppen elég bajunk, mintsem hogy a németek ezirányú problémáival foglalkozzunk

    megoldják ők maguk, nem kell őket félteni.

    Scroll én a "szegény afrikai éhezőket" sem sajnálom már bocs... ők még mindig sokkal jobb helyzetben vannak mint pl. egy magyarországon sínylődő, télen az utcán megfagyó hajléktalan akivel senki nem törődik.

    ott kezdődik hogy afrikában nincs is tél. örüljenek neki és annak hogy luk van a seggükön és szelel. de ha akarnak ide is jöhetnek éhezni, de itt előbb fognak megfagyni.. vagy ha eléggé sajnáltatják magukat akkor talán kiutalnak nekik egy kis háztájit (a demszkylében elvtárs) adnak neki földet meg házat , a magyar őslakos meg mehet külföldre éhbérér rabszolgamunkát végezni.
  • Charybdis #6
    Hol lehet támogatni őket?
  • Scroll #5
    De sajnálom őket! Szegényeknek nincs (szélessávú!) internettye! Jaj! Vajon az afrikai éhező gyerekek is sajnálják őket?
  • birdo #4
    bezony..http://www.sg.hu/cikkek/57345/osszeborultak_a_parlamenti_partok_a_hazai_informatikaert
  • AzUs #3
    "hazánkban az Országgyűlés 368 igen szavazattal (ellenszavazat és tartózkodás nélkül!) megszavazta az e-Befogadás problémáinak megoldásáról rendelkező két Országgyűlési Határozatot."
    Ilyen létezik?
  • vmiki88 #2
    nyugi németek meg lesznek a támogatásunk nélkül is :D
  • Nonix #1
    Szegények :-( Most mihez kezdenek ? Valami tamogatast kéne küldeni nekik.. mit gondoltok ?