SG.hu

Az Externet bevezeti az IPv6-ot

Augusztus közepétől kezdi meg az IPv6 bevezetését az Externet. A szolgáltató első körben az alaphálózatát készíti fel az IPv6 formátumú IP-címek kezelésére, ezt követően a saját szerverein (e-mail és tárhely szolgáltatást biztosító kiszolgálók) végzi el a szükséges előkészületeket. Az utolsó fázisban, körülbelül 1-2 hónapon belül már a végfelhasználók is igényelhetnek IPv6-os címeket.

Minden internetre kapcsolt számítógépnek van IP-címe, ez egy egyedi azonosító, amelyet az interneten kommunikáló számítógépek egymás azonosítására használnak. Az IP-cím az interneten olyan, mint a telefonos hálózatokban a telefonszám. A jelenleg az interneten elterjedt ún. IPv4 szabvány közel 4 milliárd ilyen egyedi azonosító kiosztását teszi lehetővé. Tekintettel azonban arra, hogy a világháló rohamos ütemben bővül, rövidesen elfogynak a világban kiosztható IP-címek. Ennek a problémának a megoldására dolgozták ki az új IPv6-os szabványt, amely szinte kimeríthetetlen számú IP-cím kezelésére képes. Az IPv6 szabvány bevezetése hasonló ahhoz, ahogy a telefonszámok hosszát megnövelték a 20. században, az egyre növekvő telefonigények miatt.

"Az IPv6 bevezetése nem azt jelenti, hogy a teljes infrastruktúráját IPv6-ra váltja az Externet, hanem azt, hogy a jelenlegi IPv4 szolgáltatásaival párhuzamosan már IPv6 formátumú címeket is kaphatnak az ügyfelek. Mivel egyre többen keresik az IPv6-ot nyújtó szolgáltatókat, szeretnénk az elsők lenni, ahol ilyet tudnak igényelni." - mondta el Várkonyi Ádám, a társaság marketing igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gkalcso #6
    Azért azt nem gondolod, hogy egy szolgáltató XP-t üzemeltet az infrastruktúrán. Az a gond, hogy hardvert kell cserélni. Ugyanis a gyorsaság miatt hardveresen kezelik az adatcsomagokat a routerek. Magyarul a chipekbe bele van építve a "program".
  • vajon kiki #5
    marha nagy vasziszdasz nekik eszt bekapcsolni... xp-ben kb. 4 (!) kattintással ki-be kapcsolható az ipv6

    bírom az ilyen cikkeket amik úgy állítanak be nagyobb cégeknél egy-egy változást, mintha az nekik , idézem: "több milliárdos beruházásba kerül"-ne , aztán ilyen 4 klikkes téma ...
  • eax #4
    Pl. tudnad nezni az ipv6porn.com -ot... ;)
  • Adamul #3
    és az nekem mér lenne jó ha ien ipv6om lenne?
  • eax #2
    Szerintem nem akarnak maguknak ezzel feleslegesen adminisztracios overhead-et csinalni.
  • Sanyix #1
    miazhogy igényelni? Ha a kliensgépen van ipv6 és kér ip-t kap? Vagy szólni kell, hogy ipv6-ot akarok, és csináljanak?