Berta Sándor

Jön a 3D-s filmek kora?

Világszerte több ezer filmszínház áll át a 3D-s digitális technikára. A cél egyértelmű: egyre több moziban lehessen 3 dimenziós filmeket nézni és hogy ezek az alkotások fokozatosan meghódítsák a piacot.

"A 3D új nézőket fog a mozikba vonzani, hiszen ezek az alkotások olyasmit nyújtanak, amire a négy fal között jelenleg nincs lehetőség" - közölte Nancy Fares, a Texas Instruments (TI) menedzsere. A konszern szállítja a világ digitális mozijainak 99 százalékában használt DLP Cinema technológiát. Az első tapasztalatok kedvezőek, ezek a filmek ugyanis hosszabbak a hagyományos műveknél és éppen ezért felkeltették a producerek érdeklődését is.

"Az elérhetővé váló 3D-s világ új módja az új célcsoportok, például a 14 és 25 év közötti személyek filmszínházakba csábításának" - hangsúlyozta Martin Moszkowicz, a Constantin Film új produkciókért felelős elnöke. A technika nem új, ennek ellenére lassan terjedt el. egy friss tanulmány szerint jelenleg világszerte 3250 moziban lehet levetíteni 3D-s filmeket. 3 évvel ezelőtt csak 90 ilyen mozi volt, 2011-re viszont már 11 000 lehet. A téma iránt egyre több nagy filmstúdió érdeklődik, köztük van a 20th Century Fox, a Disney, a Sony, a Warner és a Paramount. Csak az öt nagy konszern a következő egy évben összesen 20 3D-s alkotást akar megjelentetni.

A Dreamworks és a Pixar pedig úgy döntött, hogy a jövőben csak 3 dimenziós animációs alkotásokkal jelentkeznek. Nem véletlen, hogy George Lucas a Csillagok háborúja trilógia 3D-s változatainak elkészítésén gondolkozik. De meg kell említeni James Cameron 200 millió dollárból elkészített 3D-s sci-fijét, az Avatart is. A vizuális előnyökön kívül további jó pont a filmkészítők szemében, hogy ezek a művek 2,5-szer hosszabbak lehetnek a hagyományos társaiknál és hogy így végre búcsút inthetnének a hagyományos, 35 mm-es drága filmszalagoknak. Az egyetlen hátrányt az egyes mozik viszonylag magas, 60 000 eurós átépítési költségei jelentik.

"Olyan forradalom előtt állnuk, amire a színes film megjelenése óta nem volt példa" - szögezte le nem véletlenül Jeffrey Katzenberg, a Disney korábbi vezetője és a Dreamworks társalapítója. Az első 3D-s alkotás egyébként a német és az osztrák filmszínházak után már hazánkba is eljutott, a U2 3D című három dimenziós élő koncertfilmjének személyében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #9
    senki nem mondta, hogy csak ott van. mér azt hiszem 4-5 városban is van.

    szerintem olvass utána a témának. a kémkölykök 3 sima szemüveges film volt, amilyen 10-20 éve is készült. a mostani 3d-s filmek nem ósdi technikával készülnek, épp ezért vetíthették csak pár moziban a véres valentin-t. s épp ezért van a volt vagy a szörnyek az űrlények ellen csak pár moziban 3d-sen, a többiben 2d-sen.
  • kisVolkov #8
    Hmmm látom vannak itt szakértők is, ezért feltennék egy kérdést, remélve, h tudja vki a választ.
    Miért butítják azzal a népet, h 3D-s mozi csak Budapesten van? Én pár éve Kaposváron néztem a kémkölyköket 3d-ben. A polarizációban rejlik a válasz? Az az, ami a fővárosban nézhető csak? Bár én úgy tudtam, h többnyire a színválasztós módszerrel készülnek a fimek. Érdekesség amúgy, h pár hete épp az említett kvári moziban mondták, h csak Bp-n van 3d...?!
  • DJ Boss #7
    A hosszúságát azért nem lehet a végletekig növelni szalag esetén, mert egy 2 óra feletti film így is épp hogy elfér egy rolnin összeragassztva (ami mellesleg qqrva nehéz). Persze volt Gyűrűk ura, meg annál 3x hosszabb is moziban, de úgy vissza kell térni a 2 vetítős eljáráshoz, ami ma nem gyakori már (lustaság fél egészség, meg hibáni is nehezebb összeragasztott filmmel :).
    És igen, bazidrága 35 mm-re forgatni. Egyrészt maga a szalag se olcsó, elhasználnak km-eket egy forgatásnál, de főleg a terjesztése, az x ezer kópia legyártása kerül nagyon sokba, amellett, hogy le is lassítja a film moziba kerülését.
    És arról még nem beszéltem, ha akár 1 CGI effekt is bekerül, amiatt lehet bescannelni a filmszalagot minden ominózus jelenetnél, majd visszaírni szalagra stb...
    Ellenben a 3D-s vetítés digitálisan fog elterjedni, első körben 1080p-ben, a kamerák megvannak, csak meg kell őket duplázni. (2 látószög, ezek a kamerák már tegnapelőtt is tudtak szinkronban felvenni, akár ~100 fps-sel is végre!)
    Így gyorsabb a CGI-része is, egyből adott digitálisan a nyersanyag, gyorsabb a vágás, meg úgy együtt minden utómunka.
    Nem beszélve arról, mennyivel olcsóbb egy (hardweresen kódolt) HDD-re másolgatni a kész filmet...
    Röviden ezért olcsóbb. ;-)
  • Gaboca76 #6
    Hát elég hosszú időnek kellet eltelni hogy ráébredjenek a mozi megmentő rendszere.....(pedig a rendszer már rég létezik csak egy kicsi fejlesztetni kelet volna!)Pedig jó pár éve ömlik még hogy ömlik zuhogót a pénz a mozi iparba .Ha pontosan 1%-át fordítgatták volna fejlesztésre akkor nem itt állna a mozi ahol most (leszakadtan és csőkenő bevételekkel)!!!Ezek mid rablók és szűk látókörűek levelük.
  • Tetsuo #5
    Az mit jelent h hosszabb lehet a film? Eddig is olyan hosszu volt amilyet a rendezo akart, bizonyos dolgokat figyelembe veve.
    Meg mi az h a 35mm-es filmszalag draga? Az uj technologia sem eppen olcso mulatsag. Egy 3Ds kamerarendszer nagysagrenddel nagyobb osszeg mint 1 hagyomanyos..
  • kizo13 #4
    Ez azert nem feltetlenul igaz igy. Lucas mindig is az uj technologia hive volt. Akkor jelentkezett uj SW filmmel, ha valami ujat kiprobalhatott. Most van ez is. Az mar mas, hogy "sajnos" csak a SW franchise az, amiben gondolkozni tud :)
  • DarkEvilPiccolo #3
    Engem speciel egyáltalán nem vonz a 3D. Lucas meg megint le akar húzni egy rókabőrt szegény SW filmekről. Tiszta szégyen.
  • morden #2
    Jah és nem ártana a feldolgozások, képregényfilmek és agyatlan elsőrandi filmek helyett csinálni pár nézhetőt is :D
  • morden #1
    Basszus jó nagy hülyék vannak vezető pozícióban a mozikkal kapcsolatban , bármelyik 10éves imaxból kijövő gyerek megmondja , hogy ez lesz a film jövője , mert hagyományos filmet otthon ingyé letölt és megnéz a nagyképernyős tv-n , de 3d filmet (még ) nem tud otthon nézni, de nézné nagyon. Grt a tanult vezetőknek , össze kellene őket kötni a zeneiparban dolgozó szakbarbárokkal , vagy össze is vannak kötve :D