Napi Online

Indiai pénzről álmodik a DreamWorks

Miután a mozifilmek bevételének egyre nagyobb része származik az USA-n kívüli vetítésekből, az amerikai filmstúdiók igyekeznek külföldi tőkét bevonni tevékenységük finanszírozásába.

Indiai pénzzel adhat új lendületet a DreamWorks filmstúdiónak Steven Spielberg. A Hollywood legkapósabb rendezői között számon tartott médiaguru tárgyalásokat kezdett egy közös vállalat létrehozásáról az Anil Ambani milliárdos kezében lévő Reliance Big Entertainment médiakonglomerátummal - jelentette a Wall Street Journal az ügyhöz közel álló forrásra hivatkozva. Az indiai mágnás 42 milliárd dolláros vagyonával 6. a világ leggazdagabb embereit felsoroló Forbes-listán.

A közös társaság 1,5 milliárd dollár tőkével alakulhat meg, ami magában foglalja a Reliance 600 milliós befektetését, illetve 500 millió dollár hitel felvételét évente hat film elkészítésére. Szakértők szerint a DreamWorks az új partner segítségével megszabadulhatna a Viacomtól, amely 2005-ben azzal a feltétellel vásárolta fel, hogy alapítóinak - Spielberg mellett David Geffennek és a Jeffrey Katzenbergnek - az idei évben jogában áll új tulajdonost keresni a stúdiónak. A kiválás valószínű, miután a DreamWorks és a Viacomhoz tartozó Paramount stúdió jó ideje rossz viszonyban van egymással.

Miután a mozifilmek bevételének egyre nagyobb része származik az USA-n kívüli vetítésekből, az amerikai filmstúdiók egy ideje igyekeznek külföldi tőkét bevonni tevékenységük finanszírozásába. Eddig nem sok sikerrel jártak, csak közel-keleti állami tőkealapok esetleges befektetéseiről cikkezett a sajtó. A Reliance az elmúlt időszakban India legnagyobb filmgyártójává nőtte ki magát, de rádióállomásokat és számos különböző profilú internetes portált is üzemeltet.

A DreamWorksre ugyanakkor más is szemet vethet: Jeffrey Zucker, az NBC médiatársaság vezérigazgatója decemberben jelezte, cégét érdekelné a filmstúdió, ha ki akarna lépni a Viacomtól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Chocho #1
    Azért durva lenne, ha Bollywood felvásárolná Hollywoodot... Mindenütt csak éneklő indiaiakat látnánk. :D