Berta Sándor

VIA OpenBook - hogy bárki összeállíthassa a laptopját

A VIA OpenBook a multimédiás képességeivel próbál meg kitűnni társai közül, úgy, hogy emellett megtartja korábbi előnyeit. Legfőbb különlegessége, hogy mindenki a saját igényei szerint rendelheti meg a laptopot.

A tajvani hardvergyártó bemutatta azt a készülékét, amely a jövőben a mini notebookok referenciaalapját képezheti. A VIA OpenBook elsősorban a multimédiás képességeivel próbál meg kitűnni társai közül, úgy, hogy emellett megtartja korábbi előnyeit, például az alacsony fogyasztást.


Az OpenBook igazi különlegessége viszont abban rejlik, hogy a cég úgy döntött, hogy a Creative Commons licenc hatálya alatt szabadon hozzáférhetővé teszi a notebook házának és külső paneljeinek adatait, így mindenki a saját igényei szerint rendelheti meg vagy készítheti el a laptopot. Hogy a VIA mindezt komolyan gondolja, azt jól bizonyítja, hogy a tajvani cég a hivatalos CAD-adatokat már nyilvánosságra is hozta az OpenBookról készült képek és a technikai jellemzők mellett.

A laptop lelke egy 1,6 GHz órajelű C7M processzor. A VIA VX-800-as chipset tartalmazza többek között az MPEG-2, MPEG-4, WMV9, VC1 és DiVX videók lejátszását és dekódolását egyaránt támogató Chrome9 HC grafikus magot, valamint egy integrált nyolc csatornás audiochipet. A 8,9 colos LED-kijelző maximális felbontása 1024 x 600 képpont. Az OpenBook mérete 24 x 17,5 x 36,2 cm, súlya alig egy kilogramm. A memóriafoglalatokban legfeljebb 2 gigabájt DDR2-es RAM helyezhető el és a viszonteladók maguk dönthetik el, hogy merevlemezzel vagy SSD-vel kínálják a készüléket.


Richard Brown, a VIA PR-főnökének bemutatója az OpenBook jellemzőiről

Az összképet a három USB 2.0-s port, a 2 megapixeles duál webkamera, a 4-in-1 memóriakártya-olvasó, az integrált Ethernet-, Bluetooth- és WLAN-, valamint a választható mobil internet (HSDPA, WiMAX, EV-DO) adapterek teszik teljessé. A notebook üzemideje legfeljebb 3 óra, operációs rendszerként pedig egyaránt választható a Windows XP, a Windows Vista vagy bármelyik Linux-disztribúció.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #6
    Persze, mert a legújabb technológiák (azok kivételével amit direkt hordozható eszközökbe fejlesztenek) energiapazarlóak. Néhány évvel később, amikor a gyártástechnológia utoléri, már ki tudják adni az ugyanakkora teljesítményű, de sokkal kevesebb energiát fogyasztó kütyüket. Persze addigra az akkori új "fűtőtestek" már megint sokkal gyorsabbak.
  • BandiG #5
    Talan azert mert az alacsony arra torekednek? Egyebkent meg ha szetnezel, az ultrahordozhato kategoriaban ritkabban alkalmazzak a legujabb technologiakat.
  • turul16 #4
    Kapcsolasi rajz+ panel terv nem jar hozza ?
  • Le Kurde #3
    lehet, hogy így van, de attól még nem kizárt, hogy jó vétel lesz, nem?
  • pegger #2
    Gyors raktársöprés, nem más. Isaiah már elvileg kész van. Akkor minek kezd a VIA most egy épp kifutó platformra támaszkodni.
  • T0nk #1
    Nocsak. Ez kezd érdekessé válni.