Gyurkity Péter

Rajt előtt a VIA prófétája

A VIA újabb alacsony fogyasztású processzora május-júniusban jelenik meg a szélesebb közönség számára, várhatóan erős versenyben az Intel Atom chipjeivel. A cég úgy véli, hogy van esélye az óriás ellen.

Januárban már beszámoltunk arról, hogy a VIA saját 64 bites megoldással készül, mégpedig ezúttal is a beágyazott rendszerek, illetve a thin-and-light noteszgépek szegmensében, követve a korábbi C7 család irányvonalát. Glenn Henry, a processzort megtervező Centaur Technology - a VIA leányvállalata - vezérigazgatója ezúttal elárulta, hogy mikorra várható a szélesebb körű megjelenés, illetve hogy miért remélnek oly sokat a fejlesztéstől.

Az Ézsaiás elsősorban a teljesítmény terén nyújt majd előrelépést a C7-generáció tagjaihoz képest, legalábbis a vállalat ígérete szerint, amely arról szól, hogy itt rögtön akár négyszeres ugrásra számíthatunk. A fogyasztás megmarad a megszokott 3,5 wattnál, miközben az Intel az Atom sorozatnál már 0,6 wattról beszél - igaz, a szakemberek véleménye szerint utóbbi teljesítményben is szerényebb lesz, bár a végső szót természetesen a valós tesztek során mondhatjuk majd ki. Az biztos, hogy mind az Isaiah, mind pedig az Atom a thin-and-light szegmensben versenyzik majd, tehát érdekes időszak elé nézünk.

A VIA elsősorban abban reménykedik, hogy ezen a területen megőrizheti kedvező helyzetét. Emlékeztetnek arra, hogy itt ők rendelkeznek bőséges tapasztalattal, az Intel pedig viszonylag új játékosnak számít, és bár riválisuk mérete és ereje tekintélyt parancsoló, marad majd bőven a tortából a VIA számára is, amely fenti fejlesztésével eséllyel szállhat versenybe. Az Ézsaiás első sorozata ráadásul a C7 esetében megszokott foglalatba illeszkedik, így az átmenet gyorsnak és könnyűnek ígérkezik.

A processzorból készül ikermagos változat is, ám ennek részleteit egyelőre homály fedi, amelyet Henry sem szeretett volna eloszlatni, így itt marad a találgatás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #7
  • trsi #6
    1 kis demo avrbol
  • dez #5
    Lehet, hogy nem kellene elárulni, mert így ezt is beleszövi, hogy igazabbnak hasson. :P
  • zsopu #4
    Az ATMEL mikrokontroller 4 szer gyorsabb a PIC-nél.
  • dez #3
    Mai? 5 évvel ezelőtti. Ma már 32 bites, 80 MHz-es PIC-ek vannak.
    Ha kevés, választhatsz még vagy 5 más gyártó mikrokontrollerei közül.
    Persze képzelegni 1 MHz is elég.
  • kvp #2
    Nekem egy memoriaval es flashel tokozott intel atom is eleg lenne, amire mar csak a csatlakozokat kell rapakolni. A lenyeg egy konnyen szerelheto mikrovezerlo lenne, hasonloan a mai microchip pic-ekhez. Ez utobbiakbol atlag 1-2 dollar egy komplett szamitogep aminek mar csak tapot kell adni, viszont sajnos nagyon lassuak (4-20Mhz), mivel egy 1963-as architekturat kovetnek. Ugyanez x86-osbol tokeletes platform lenne rengeteg fejleszteshez, a mobiloktol a pda-kon at a gyerekjatekokig.
  • Dark Angel 666 #1
    kár hogy nincs procijuk socket AM2re és LGA775re , biztosan lenne rá kereslet