Berta Sándor

Megjelent a világ legkisebb alaplapja

A VIA folytatja a miniatűrizálást: beágyazott rendszerekbe szánt aprócska alaplapjuk alig nagyobb egy kártyalapnál, mégis egy komplett multimédiás számítógép építhető belőle.

Időnként úgy tűnik, hogy a VIA már semmi újjal nem tudja meglepni a szakembereket és a felhasználókat, azonban a tajvani cég rendszeresen rácáfol erre. A VIA EPIA PX5000EG-nek köszönhetően ismét a vállalaté a világ legkisebb integrált alaplapja. A Pico-ITX szabványú alaplap mérete mindössze 10 x 7,2 cm, a rendszer lelke egy Eden ULV típusú, 500 Mhz órajelű processzor. A tajvani cég azt szeretné, hogy ha az új modell is legalább annyira sikeres lenne, mint az 1 Ghz-es C7-es CPU-val szerelt elődje. Nos, ehhez minden feltétel adott, ugyanis az 500 Mhz-es Eden-ULV-nek nincs szüksége ventilátorra, köszönhetően mindössze egyetlen wattos fogyasztásának.


Az alaplapra a VIA saját fejlesztésű VX700 chipsetje került. Az integrált grafikus mag az UniChrome Pro-II lett, amely egyaránt támogatja az MPEG-2/-4, illetve a WMV9 formátumú videók hardveres dekódolását és lejátszását. A memóriafoglalatban legfeljebb 1 gigabájt DDR2-es RAM helyezhető el. Természetesen nem hiányozhat az integrált 5.1-es audiochip, a VGA- és TV-kimenet, az analóg videobemenet, az integrált hálózati csatlakozó, az IDE- és a SATA-vezérlő sem. Az összképet a hat USB- és az egyetlen soros-port teszik teljessé. A gyártó az alaplap csomagjában külön mellékelt egy-egy PS/2-es billentyű és egérkivezetést.

A VIA EPIA PX5000EG a fejlesztők számára már elérhető, a felhasználóknak azonban még kicsit várniuk kell a legújabb miniatűr alaplap boltokba kerülésére. A tajvani cég egyelőre nem közölt árakat. A vállalat azt reméli, hogy az új modellt elsősorban azokon a helyeken alkalmazzák majd, ahol a kis mérete és a rendkívül alacsony fogyasztása előnyös lehet. Daniel Wu, a VIA Embedded Platform Division alelnöke szerint az iparban egyre nagyobb az igény a hasonló, nagy hatékonyságú, de miniatűr megoldások iránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gabor0315 #38
    hmm...jó kis kulcstartó
  • god25 #37
    Wáó. Le a kalappal. Akkor hamarosan a kutyámba is építhetek egy ilyet...
  • duke #36
    nem rossz de azert kivancsi volnek mit tud az 500 Mhz-es proci,es persze hogy mennyire lehet tudnningolni :)
  • kvp #35
    "Én az IDE helyett SATA csatit raknék."

    Sata is van. Az ide port mellett van a forrasztasi helye, csak a prototipusra nem raktak fel. A fenti kep egy kb. 1 eves prototipusrol keszult. Azota elkeszult. A csatlakozok kepen balrol jobbra, majd fentrol lefele: tap, dvi, tuner, usb-k, audio, led-ek, sata, (kovetkezo sor:) soros, vga, ethernet, ide
    Chipek: cpu, eszaki hid (+gpu), deli hid, bios (hatlapon: ram slot)
  • xuldar #34
    A másik oldalon vannak azok a csatlakozók, amiket felsoroltak, de nem látszanak.
  • Doink #33
    Ezen hol a ddr2 helye? :D [SO-DIMM -re gondoltam de az kb másfél gyufaszál hosszú és ezen nincs akkora slot sehol :)]
  • archelf #32
    Már látom is az új C= x86 gépet :D

    AE
  • hispan2 #31
    Nem rossz... Csak elképzelni tudom, milyen faja kis mini-laptopot letne csinálni, mondjuk egy 15x20 cm-eset, valami kicsi de ütős kijelzővel, mégis teljes értékű lenne a cucc...
  • rootkiller #30
    Én az IDE helyett SATA csatit raknék.
  • PíszLávJuniti #29
    és a firewire, meg az spdif ?

    Szerintem jópofa, sokminden építhető belőle