Berta Sándor

AllThatSounds: intelligens zenei adatbázis

Új szemantikus keresőszolgáltatás lesz elérhető a zenei producerek számára, akik az AllThatSounds (ATS) adatbáziásban különböző hangok és zörejek felvételei után kereshetnek.

Az ATS a St. Pölteni Szakfőiskola vezetésével végzett és az Osztrák Kutatástámogatási Társaság (ÖFFG) által is támogatott két és fél éves fejlesztőmunka végeredménye. A program célja a médiaprodukciókban felhasználható hangok, zörejek utáni keresések megkönnyítése volt. Az osztrák szakemberek ezért egy olyan asszociatív szemantikus keresőmódszert dolgoztak ki, amely különböző jellemzőik alapján kategorizálja, sőt körül is írja az adatbázisban tárolt hangmintákat.

"Az AllThatSounds különlegessége abban rejlik, hogy lehetővé teszi, hogy a rendszerben automatikusan, intelligens módon kutathassunk a különböző zörejek és hangok után" - hangsúlyozta Hannes Raffaseder, a St. Pölteni Szakfőiskola Médiagyártási Intézetének vezetője és az ATS-program felelőse. Jó példa ezekre a zajokra a Terminátor 2 című film, ahol a folyékony fém hangját a szakemberek égő zsír és fortyogó joghurt hangjából állították össze. "Az AllThatSounds akkor is segíthet, hogy ha valakit a fűnyíró hangjára hasonlító minták érdekelnek. Így a producerek és a zeneszerzők sokkal hamarabb végezhetnek a műveikkel" - tette hozzá Hannes Raffaseder.

A technológiát a főiskola munkatársai fejlesztették ki, az különböző jelelméleti algoritmusokon alapul. A rendszer ez utóbbiakat elemezi, majd rendszerezi. A jelenleg egyelőre angol és német nyelven elérhető program nagy segítség lehet mind a film-, a játék- és a reklámkészítőknek, a zeneszerzőknek, a hangmérnököknek, de a rádiósoknak. Az adatbázis előnye, hogy a tárolt 2500 felvétel szinte mindegyike a Creative Commons licenc hatálya alá esik, így azok bármikor ingyen letölthetők. Később elkészül az ATS nagyobb, fizetős változata is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Turdus #2
    Nem, mert az ingyenes. Ez nem feltétlenül (CC sok mindent takarhat!), ezenkívül bevalottan fizetőssé akarják tenni. Szóval ez nem ua.
    Egyébként kiváncsi lennék a szematikus kereső algoritmusára. Vajon beleégettek egy csomó szabályt, vagy teljesen öntanuló? Szerintem inkább az előbbi, mivel sok időt vett igénybe a fejlesztés, úgyhogy annyira nem is nagy durranás szvsz.
  • HuBa #1
    Van már ilyen project:
    http://freesound.iua.upf.edu/