Alex

A világ legnagyobb digitális fényképezőgépe

A masina nem meglepő módon egy csillagvizsgáló intézetben van, célja az univerzum lehető legrészletesebb feltérképezése.

A szerkezetet a Hawaii Egyetem professzora, Dr. Nick Kaiser mutatta be Belfastban a Királyi Asztronómiai Társaság találkozóján. Előadása szerint a Hawaii szigetének vulkánján épülő Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS) alapvetően meg fogja változtatni a világegyetemről alkotott képünket. Feladata újabb aszteroidák, üstökösök és szupernóvák felfedezése lesz, és eközben létrehozzák az égbolt eddigi legnagyobb és legrészletesebb térképét is.


A teleszkóphoz kapcsolt érzékelő 1300 megapixel felbontású, ami két nagyságrenddel több a boltokban kapható készülékeknél. A négyzet alakú érzékelő oldalai 40 centiméteresek, és összesen kisebb 60 CCD-ből áll (8x8-as rendszer a négy sarok nélkül, mivel azok adatai a torzítás miatt már használhatatlanok). Azért használnak több kisebb lapkát egyetlen nagy helyett, mert így gyorsabban kiolvashatók az adatok, csökkenthető a gyártási hibák mennyisége és könnyebben javítható a szerkezet.

Kaiser közlése szerint az obszervatórium minden éjjel ezer expozicíót készít majd, ami eszméletlen mennyiségű adatot jelent. A képeket a tudósok egy nagykapacitású adatrögzítő rendszeren tanulmányozhatják. A Hawaii Egyetem másik munkatársa, Dr. Robert Jedicke számításai szerint a rendszer egymagában ötször annyi földközeli aszteroidát fog felfedezni, mint a jelenlegi összes teleszkóp.


A nyártól induló projektet az angol űrkutatók is támogatni fogják. "A Pan-STARRS rendkívül érzékeny a bolygónk közelében lévő kisebb objektumokra" - nyilatkozta Alan Fitzsimmons, az angol Asztrofizikai Kutatóközpont professzora. "Habár az un. dinoszauruszgyilkos kisbolygókat már alaposan kitanulmányozták, a kisebb objektumokról relatíve keveset tudunk, pedig ezek egy Észak-Írország méretű régiót is eltörölhetnek." A teljes Pan-STARRS rendszer 2011-2012 tájára lesz működőképes és összesen négy távcsőből fog állni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yfel #8
    A DALSA valoszinuleg benne van. Ha a tervezesben nem is akkor a gyartasban a Bromont-i felvezetogyarukban, mivel ott gyartjak az ipar legalacsonyabb zajszintu CCD szenzorait.

    Hat honapja hagytam ott oket egy masik munkahelyert, akkor meg nem hallottam rola, hogy terveznenek uj teleszkopokba valo szenzorokat. Az utolso amirol hallottam az egy 160MP-es CCD volt ket-harom eve.

    Y
  • Amcir #7
    Erős távcsőn jó optika. mire jó? Pl Talán Végre lesz elfogadható kép a plutóról.
  • Akuma #6
    Akármennyire is nagy felbontást ad, akkor sem fogja láthatóvá tenni azt ami nem látható, márpedig a Huble űrteleszkóp azt is megmutatja, ami nem is látható... akkor mire is jó az 1300 megapixel? Nos mint írva lett, aszteroidákra jó, mégpedig nem túl messze levő aszteroidákra (esetleg holdunkban lehet online gyöngyörködni), de rögtön hozzá kellene tenni, hogy csak és kizárólag. Huble úgy lát messzebb, hogy színképelemzést használ és több napos hetes hónapos felvétel után egy adott pontját a világűrnek sokszor lencsevégre kapja. Rögzíti, majd egymásra helyezi és közös jellemzők alapján egy új és komplex képet alkot. Egy feltehetőleg olyan világot mutatva be, ami valószínüleg már ott sincs réges rég óta, csak a fénye épp akkor ért ide hozzánk, amikor lencsevégre lett kapva az a 'parányi pont' az űrben... Na ha ugyanezt megkísérelnénk egy digitális fényképezővel, akkor max a fekete fényképet tehetnénk a fekete fénykép tetejére, ami továbbá is csak egy fekete fényképet mutatna...
  • stukov #5
    Közismert kifejezés... általános iskola matek.
  • Möci #4
    "1300 megapixel felbontású, ami két nagyságrenddel ..."
    Soha nem gondoltam volna, hogy a "nagyságrend" szó tízes alapú számrendszerben működik.
  • Mister #3
    a Leica szokott még ilyeneket csinálni
  • Lateralus #2
    Volt rá egy tízesem, hogy a Dalsa keze is benne van a dologban, és valóban, mivel már fejlesztettek csillagászati fotóhoz érzékelőt, például a Hubble-be. Dolgozik még rajta az MIT Lincoln és egy sor más amerikai kutatóintézet.

    Nem kommersz sorozatgyártott "vackokat" tesznek bele, úgyhogy Sony, Canon, Foveon stb. kilőve. És CCD.
  • Yany #1
    Azért kiváncsi lennék, hogy milyen érzékelő lapkákat alkalmaznak. Foveon, Sony CCD, Canon CMOS? Igaz, hogy CCD-t ír a cikk, de 2011-re már ki tudja...