Dojcsák Dániel

Magyar krimi: Robotzsaru és az Infovadász kalandjai Pesten

Tavaly október óta az amerikai CIA egyik jól bevált programja nyomán létrehozott Infovadász nevű komplex kereső segíti az ORFK munkáját. Az új szoftver olyan összefüggésekre képes rávilágítani a milliónyi rendőrségi dokumentum alapján, hogy többé nem érdemes sorozatgyilkosnak, vagy notórius bolti tolvajnak lenni Magyarországon.

A Jedlik Ányos kutatás-fejlesztési pályázat keretében elnyert 400,6 millió forintnyi támogatásra, 193,3 millió forintnyi önrészre, 24 hónap megfeszített munkára és a Magyar Tudományos Akadémia együttműködésére volt szüksége a Montana zRt.-nek ahhoz, hogy létrehozza az "Európai rendőrségek számára kifejlesztett tudásmenedzser szakrendszert", azaz Infovadászt.

Az Infovadász gyakorlatilag egy összetett kereső, mely képes kombinálni több adatbázis állományait, (pl.: Robotzsaru, ami minden hazai bűncselekmény minden bejegyzését tartalmazza, vagy a fegyvernyilvántartás, stb.). Ez még nem is lenne olyan nagy durranás, viszont ezen túl képes némi mesterséges intelligencia révén a keresésnek megfelelő releváns (odaillő) találatokat kiválasztani. Nem egyszerűen betűsorokra keres, mint például a Google, hanem értelmezi a keresést és képes bonyolultabb összefüggéseket is észlelni teljesen izoláltnak tűnő esetek között, ahogyan ez a Montana demójából kiderült.


Dolgozunk az ügyön

A speciálisan a rendőrség számára készített rendszer fejlesztésében részt vettek rendőrök is, akik élesben tudták tesztelni a rendszert, míg az eredeti fejlesztők csak egy kisebb elemszámú kamu adatbázisból dolgozhattak. Ennek oka, hogy bármilyen titoktartási szerződésük is volt, a valós bűncselekmények adataiba nem kaphattak betekintést. A rendszer már telepítve van, de az október óta eltelt időben még nem vált 100%-ossá. Az ORFK rendszerében jelenleg egy technológiaváltás zajlik, ami miatt nem lehetséges a valós idejű frissítés, így az Infovadász adatbázisai sem naprakészek még egy ideig.

Mielőtt belemennénk a működés részleteibe, érdemes megjegyezni, hogy a létrejött megoldásnak a bűnüldözés mellett a bűnmegelőzésben is óriási szerepe lehet. Egy kis odafigyeléssel ki lehet értékelni a felderített bűncselekményeket, majd a megelőzési programban ez alapján cselekedni, hogy adott esetben ugyanaz ne történhessen meg újra. Ha például úgy látják, hogy a Dankó utcában minden szombaton megkéselnek valakit, akkor felraknak még egy kamerát és hétvégenként fokozott járőri jelenlétet biztosítanak. Ennél persze bonyolultabb összefüggésekben lehet gondolkodni, ez csak egy laza példa volt.

Rápillantva a keresőre és annak kezelőfelületére, felmerült bennem a kérdés, hogy vajon az őrsökön kik használják ezt? Bundschuh Gábor, a Montana tudásmenedzsment szakértője erre azt mondta, hogy a "kifinomultabb rendőrök". A kifinomultabb rendőr ebben az esetben annyit tesz, hogy az ORFK természetesen eddig is alkalmazott elemzőket, akik gyakorlatilag a webkettő megszületése előtt is már használtak tageket, csak ugye korábban papírakták között vájkáltak, most pedig egérrel klikkelgetnek. A feladat ugyanaz, csak egy hetes keresés most néhány óra alatt készen lehet, sőt jobb eredményekkel is kecsegtet. Az elemzőkön túl vannak olyan nyomozók, akik már magukénak érzik ezeket a technológiákat, de a többiek is tudják, hogy létezik. Ők megkérik elhivatottabb társaikat, hogy nézzenek már utána helyettük. Bevallott dolog, hogy el kell telnie bizonyos időnek, míg az állomány minden tagja képessé válik ezt használni.


Taxonómiák?

A keresések során egyrészt ismerni kell a funkciókat, paramétereket, kapcsolókat és adatbázisokat. Másrészt - és ez sokkal fontosabb -, hogy jó válasz szülessen a kérdést jól kell feltenni. Rosszul megadott keresőszavakra túl sok meddő találat érkezik, vagy éppen kizár bizonyos lehetséges jó válaszokat. Például a "csipetnyi só" kifejezést beütve egy keresőbe szinte biztos, hogy csak és kizárólag ételrecepteket fogunk kapni. Persze a valóság néha vicces és egy ennyire egyértelmű dolgot is képes megcáfolni, hiszen egy evangélikus magazin éppen ezt a nevet viseli, így a Google első néhány helyen nem recepteket hoz erre. A szemantikai problémák mellett továbbá oda kell figyelni arra is, hogy a kiválasztott adatbázisok homogén (pl. rendőrségi nyilvántartás) vagy heterogén (újság, web) nyelvezetűek-e. Valljuk be elég bonyolult dolog.

Még cifrábbá teszi az egészet, hogy a kereső egy úgynevezett taxonómia (az osztályozás elvén alapuló rendszertan) alapú keresést használ, ami egyes tematikákon belülre különböző kategóriákhoz végtelen számú értéket képes rendelni. Ilyen gyűjteményekből az Infovadász ismeri például a teljes BTK fogalomtárát (tehát a bűncselekmények típusai szerint is képes szűrni), de ugyanígy a külső ismertetőjegyekről is készült lista (tetoválás, szem, haj, testalkat,stb.), csakúgy, mint a kábítószerekről és fegyverekről is. A kábítószeres adatbázisban hatóanyagok szerint csoportosítva található meg minden tudatmódosító, a köznyelvben használt megnevezésekkel együtt. Ezeket bármikor szabadon lehet bővíteni, ha mondjuk az egyik szer új nevet kap az utcán. A heroinra keresve például automatikusan dobja azokat a találatokat is, ahol herka, hernyó vagy az LSD-nél a trip, trinyó, bélyeg, csepp, stb. kifejezések szerepelnek.

A Montana és az ORFK közös bemutatóján a szakemberek egy fiktív drogcsempész üzletet lepleztek le, mely egy egyszerű autólopásos ügyből indult ki. A sztori röviden annyi, hogy a Winkler nevű tagnak ellopják a kocsiját, amit bejelent, majd a rendőrök megtalálják, de észlelik, hogy a padlólemez át lett alakítva. További vizsgálatok után heroin nyomokat találnak a rejtekhelyen, ezért előveszik a Winklert, aki természetesen mit sem tud az egészről. A kihallgatás során kiderül, hogy nemrég Törökországban nyaralt, és az autóba hátulról belement egy török. A delikvens véletlenül éppen törte egy kicsit a magyart, és kedvesen felajánlotta, hogy megjavíttatja az autót. A Winkler naivan oda is adta a kocsit, amit vissza is kapott, feltételezhetően a droggal megpakolva. A pesti megtaláláskor a tolvajt valószínűleg megzavarták, hisz bennehagyott az autóban egy szerszámosládát, amiben egy cetlit is leltek "Joli 5-kor a Deáknál".

Nem túl sok segítség egy nyomozáshoz, de az Infovadász megment! Az összetett keresésbe beírva a Joli és Deák tér kifejezéseket a találatok között egy korábbi feleségverős eset aktája bukkan fel, ahol egy pesterzsébeti asszony hívta a rendőröket erőszakos férje miatt, igaz feljelentést nem tett. Az aktából kiderül, hogy a férj (Szabics) megcsalja egy Jolán nevű nővel, aki egy belvárosi virágboltban dolgozik. Annak ellenére, hogy a keresősorba a Joli és a Deák szavak kerültek be, a találatok között a rendszer hozza a Jolán és a belvárosi szavakat. Az Infovadász képes a legtöbb magyar szó szinonimáira, hasonló jelentésű szavaira és ragozott alakjaira is keresni, ami komoly eredmény ismerve a magyar nyelv komplexitását.


Joli 5-kor a Deákon

Anélkül, hogy a teljes fiktív történetet elmesélnénk (amit egyébként a Tűzvonalban c. sorozat szerzője készített direkt ehhez a demóhoz), érdemes kiemelni, hogy a kereső az összetett adatbázis alapján kidobja a keresett személyek minden korábbi összeütközését is a rend őreivel, ami bűncselekmények kapcsán történt (nem feltétlenül nekik kell elkövetnie). Emellett beceneveket azonosít, titkos dokumentumokat fésül össze a korábbi találatokkal és egyéb csuda dolgokra is képes.

Arról nem is beszélve, hogy a szöveges dokumentumok mellett a képtárakból és biztonsági kamerák rögzített felvételeiből is képes szemezgetni, hiszen a kamerarendszer, ha szokatlan eseményeket észlel, akkor automatikusan eltárolja az esetet és szintén automatikusan címkézi is azt. Például hirtelen az egyik sarkon emberek kis csoportja jelenik meg, dulakodnak, majd eltűnnek és valaki a földön marad. Egy ilyen esethez köthető fogalmakat kérdés nélkül hozzáilleszti időkódokkal a felvételhez, ami így könnyen kereshető lesz.

Amennyiben az ORFK teljesen befogadja az új rendszert, akkor a bűnesetek felderítése egészen új perspektívákat kaphat. A rendőrök kiemelték, hogy a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy bármilyen esetben is visszaéljenek ezzel a rendszerrel, ami hálás dolog, hiszen innen csupán két apró lépés lenne mondjuk az iWiW adatbázisát is bekapcsolni, vagy éppen a bankkártyás fizetések, esetleg az internet- vagy mobilszolgáltatók adatait csatolni. Az USA-ban terrorizmusra hivatkozva bárkit meg lehet figyelni, de nálunk egyelőre ez még nem dívik. A Nagy Testvér már képes lenne figyelni igen aprólékosan, de amíg a jogszabályok nem teszik lehetővé, addig ettől annyira nem kell félni. Viszont biztosan kíváncsi lenne mindenki, hogy a hatóságok vajon mit tudnak róla megmondani három kattintással. Talán túl sokat, de aki jól viselkedett, annak nem kell félnie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amcir #18
    bocs hogy közbeszolok de a valódi AI ma kb. a béke fara alatt 1 km-mel van.
  • gybfefe #17
    Hát ahova illik terjesztem az infót hátha valaki elolvassa.
    http://www.pnas.org/cgi/content/full/94/26/14965
    Ez egy tíz évvel ezelőtti technikai vívmány. Kapcsoljuk össze a mai mobil technikával és képzeljük el az érdekeltséget amit a hatalomhajhász zsarnokok pénz formájában belefektetnek ennek fejlesztésébe. Az eredmény ilyen és hasonló oldalak születése: http://slavery.org.uk/
    Hol is tartunk a személyiségi jogok sérelmében?
  • kvp #16
    "az ORFK az rendőrség, nekik egész más jogosultságaik vannak, illetve módszereik is. ebben a cikkben az ORFK rendszeréről van szó."

    A ket szervezet egyuttmukodik, mivel alapvetoen ugyanannak az alamnak dolgoznak. Ez kb. olyan, mint amikor a hatarorsegtol vettek kolcson embereket tomeget oszlatni (a kepeken jol latszott hogy nem rendorsegi a gyakorloruha). Azota sikerult a ket szervezetet osszevonni. A szolgalatok is dologznak a rendorseg szamara ha befut hozzajuk egy ugy, tehat automatikusan biztositanak minden adatot mindenkinek. Ez mar jo ket eve igy van, mint ahogy az iranyitast is athelyeztek a hadugytol es a belugytol a miniszterelnoki hivatal ala.

    "Ja igen, a mobilszolgáltatók kötelesek biztosítani a hálózatuk lehallgatásának lehetőségét."

    Mindenki koteles, ideertve az internetszolgaltatokat, a vezetekes telefonszolgaltatokat (az a rendszer mar rakosi ota mukodik, legyunk ra buszkek), de meg az autopalya matrica rendszer ellenorzo kamerait es a terfigyelorendszereket is. (utobbit meg a hiradoban is mutattak, mivel a rendorseg is szabadon hozzaferhet)

    "Na azt meg nem lehet csinálni hogy adatokat gyűjtenek rólad, mindenféle ok nélkül, hogy csak legyen. Ez alkotmányba ütközik. A különböző adatbázisokat meg nem lehet csak úgy összekapcsolni, mármint jogilag."

    De sokkal egyszerubb implementalni, mint a jogi baromsagokat kovetni. A mindent menteni es utolag valogatni elv sokkal hatekonyabb es olcsobb rendszert eredmenyez. Mostanaban a koltseghatekonysag lenyegesebb mint az elavult alkotmany kovetese. Legalabbis a hivatalos nyilatkozatokbol ezt lehet leszurni. (az alkotmanybirosagot ert legutobbi biralatra gondolok) A demokraciakkal az a baj, hogy egy nem demokratikusan fellepo ero elleni vedekezesre nincs eleg modszeruk.
  • bandypappa #15
    Na még jó hogy bementem a héten joginfóra!
    Ja igen, a mobilszolgáltatók kötelesek biztosítani a hálózatuk lehallgatásának lehetőségét.
    Az azért elég durva, hogy ha bankkártyával fizetsz, akkor azt is megtudják hogy éppen diétázol-e vagy hogy a feleséged mikor szokott menstruálni!
    A mobillal meg jobb vigyázni! Dzsohar Dudajev egy csecsen politikus azért halt meg mert 1 percnél tovább beszélt mobilon az anyjával és már repült felé a rakéta, az oroszok nem szaroztak.

    Na azt meg nem lehet csinálni hogy adatokat gyűjtenek rólad, mindenféle ok nélkül, hogy csak legyen. Ez alkotmányba ütközik. A különböző adatbázisokat meg nem lehet csak úgy összekapcsolni, mármint jogilag.

    Válasszák már meg az adatvédelmi ombudsmant, kiváncsi lennék a véleményére!
  • aDannyBoy #14
    ne keverjük a szezont a fazonnal

    a titkosszolgálat használ iwiwet is meg minden lófüttyöt, az más tészta

    az ORFK az rendőrség, nekik egész más jogosultságaik vannak, illetve módszereik is. ebben a cikkben az ORFK rendszeréről van szó.
    kicsit nekem is összemosódtak a határok, de ki lettem okítva azóta :)
  • aDannyBoy #13
    lol :)
  • NEXUS6 #12
    "A sztori röviden annyi, hogy a Winkler nevű tagnak ellopják a kocsiját, amit bejelent, majd a rendőrök megtalálják, de észlelik, hogy a padlólemez át lett alakítva. További vizsgálatok után heroin nyomokat találnak a rejtekhelyen, ezért előveszik a Winklert, aki természetesen mit sem tud az egészről."

    Szal a totálkárnak lőttek! Tudtam, hogy valami rendőrségi ügy van mögötte, és ezért van most kevesebbet a médiában a Robi!
  • kvp #11
    "iWiW adatbázisát is bekapcsolni,"

    Gondolkodnak rajta...

    "vagy éppen a bankkártyás fizetések, esetleg az internet- vagy mobilszolgáltatók adatait csatolni."

    Ez mar megtortent.

    "Az USA-ban terrorizmusra hivatkozva bárkit meg lehet figyelni, de nálunk egyelőre ez még nem dívik."

    Nallunk csak az allamellenes tevekenyseg szamit ilyen oknak. Jelenleg az a helyzet, hogy a vezetes szerint nemreg a lakossag kb. 50%-a kovetett el ilyen cselekmenyt, ugyhogy ez egyelore szvsz tul is terheli az erintett szerveket, mivel minden ember minden adata megvan, de ki nezi at?

    Egyebkent az usa-ban is csinaltak ilyen rendszert, csak kiderult hogy nem csak rasszista lett de meg nagyon pontatlan is. Pl. nehany szenatorrol kiderult, hogy az arab kapcsolataik miatt potencialis terroristak. (pl. a jelenlegi alelnok) Na ekkor dontottek ugy, hogy nem mukodik jol, pedig lehet hogy a szoftvernek igaza volt...
  • aDannyBoy #8
    web3 alatt itt a szemantikus keresőket értettem
  • aDannyBoy #7
    azért nem csinálnak belőle nyilvános keresőprogramot, mert a mag az qrva drága,

    de ha olvastál a metakeresőkről vagy a "web3-ról" akkor ott nagyjából ez fog majd történni, de a teljes web megértéséhez még kicsit komolyabb AI kell
    írtam h nem mind1 h homogén v heterogén a szöveg....stb.

    anyway nem jobb mint a google csak más, ha kell tud googleben is keresni és a találatok közt megjeleníteni a google találatait is