Gyurkity Péter

Blu-ray: kérdőjeles győzelem

Azt már tudjuk, hogy a Toshiba meghátrálása után a nagy felbontású szegmens a Blu-ray egyeduralmára vár. Az viszont még nem világos, hogy az internet korában lesz-e igény a fizikai adathordozóra?

Ezt a kérdést boncolgatja a DigiTimes, mégpedig az iSuppli piackutató cég véleményére hivatkozva. Ez utóbbi ugyanis jelezte, hogy nem lehet konkrétan megjósolni a trend alakulását, és bár a forgalom terén egyértelmű növekedést várnak, ez biztos, hogy nem éri majd el az eggyel korábbi generáció sikereit. A Blu-ray ugyan zöld utat kapott, ám még nem tudni, hogy a vásárlók részéről milyen igény mutatkozik majd a lejátszók és a korongok iránt.

A Toshiba bejelentése azt jelentette a Sony számára, hogy immár ők uralják a kéklézeres piacot. Ez azonban azt is jelenti, hogy (a rivális eltűnésével) az árakat sem kell olyan gyorsan leszorítani, így nem számíthatunk jelentős kedvezményekre. A legolcsóbb Blu-ray lejátszó most nagyjából 400 dollárt kóstál, miközben a DVD-készülék esetében 60 dolláros kiadással kell számolnunk - ez nem elhanyagolható tényező, főnek annak tudatában, hogy a 100 dolláros változatok 720p felbontásban mutatják meg nekünk ugyanazon tartalmakat. A DVD tehát még jó ideig kitarthat, nem beszélve az online szolgáltatásokról, amelyek többek között éppen a formátumháború miatt erősödtek meg.


Az iSuppli nem biztos abban, hogy az internetet gyakran használók igényt tartanak egy újabb fizikai formátumra és az ahhoz kapcsolódó - jelenleg még drága - készülékekre. Minek megvenni az új generációt, amikor egy egyszerű szoftverfrissítéssel (majdnem) ugyanazt megkapom a világhálón? A cég előrejelzése szerint bár a Blu-ray lejátszók forgalma (a PC- és a konzolpiacot nem beleszámolva) az idei 6,6 millióról 2011-re 45,4 millióra ugrik, az írók közül pedig 500 ezer helyett 6,6 millió talál majd gazdára, a siker mégsem lesz olyan, mint a DVD esetében, amelynek gyártói 2006-ban 156 millió lejátszót adtak el.

A kérdés megválaszolására természetesen még várnunk kell, de az biztos, hogy a DVD pályája nem lesz megismételhető. Az iTunes, az Amazon, és társaik túl mély nyomot hagytak már a piacon ahhoz, hogy ez bekövetkezzen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • savior #48
    jelenleg akinek van otthon nagykepernyos tv-je, az szinte mind dvd minoseget nez rajta. akkor minden ilyen ember igenytelen? ha szar a dvd-t nezni a 100 cm-es tv-n , akkor te pl miert vetted meg?
  • Molnibalage #47
    "Meglepve tapasztaltam, hogy van olyan számítástechnikai bolt,ahol nem lehet kártyával fizetni...mit is mondhatnék? Pár 100 km-nyire és 30 évnyire a nyugattól"

    Ennek pénzügyi okai elég széles körben ismertek. Olyan mértékű %-ot nyúlnak le a bankok a tranzakciókért, hogy a kereskedelmi haszon nagy részét el is vinné. A magyar pénzügyi szolgáltató rendszer egy rossz vicc, sok más mellett itthon.
  • cateran #46
    Az illegális HD már régen felfutott...a legális? 7000HUF 1 BD film és nincs rajta magyar hang...no comment:( Azt már csak zárójelben, hogy vagy 1! lemez volt a boltban (Saw valamelyik része) illetve olyan 15 féle a másikban (Hungary-Pécs,2008 február Alexandra, illetve Media Markt) Neten se volt sütibb a választék, bár nem ástam bele magam...Ezzel a trenddel az életben nem fog elterjedni:(
    Off: Meglepve tapasztaltam, hogy van olyan számítástechnikai bolt,ahol nem lehet kártyával fizetni...mit is mondhatnék? Pár 100 km-nyire és 30 évnyire a nyugattól
  • cateran #45
    Mármint bétóven-Beethoven? Mi az hogy jobb? Minél jobb-rosszabb? A tejcsoki jobb vagy rosszabb, mint a marhapörkölt?
  • JTBM #44
    Ahogy már írtam, 1db DVD8,5-re.
  • virs lee #43
    Ezzel max azt érik el mint a vodkafon a gprs-sel: mindenki jól leszokik róla. Többet fizetni senki nem akar. Ímélezgetni jó a betárcsázós modem is, warezolni meg forgalom alapon nem kifizetődő, inkább visszamész a "cd írós gyerekhez" és megveszed tőle a cuccot pár százasért.
  • virs lee #42
    Aha, és a HD filmjeidet hány doboz dvd-re fogod kiírni? 10 percenként cserélgeted majd a lejátszóban?
  • virs lee #41
    rengeteg embernek a dvd minden igényét kielégít.

    Mert nincs zséje hd tv-re, cuccokra. Régen is kielégített mindenkit a vurstli + bétóven, csak aztán lett jobb.
  • virs lee #40
    aztán ps3 ra is elkezdik törni majd a játékokat

    Ahhoz előbb kéne olyat írni amit érdemes is feltörni. Azt a sok japó szart minek?
  • virs lee #39
    már nézheti is a sorozat epizódot $2-ért, filmet $4-ért.

    Annyiból veszel 10 dvd-t. ~~